8 vitamines die bijdragen aan gezonde ogen

Waarom gezonde voeding voor uw ogen?

Hoe gezonder we eten, hoe beter onze gezondheid. Want alleen zo komen we aan juiste en voldoende bouwstoffen om te groeien, herstellen en infecties te weren.
Maar naarmate we ouder worden, valt het ons steeds zwaarder om onze lichaamscellen te vernieuwen. Dat geldt natuurlijk ook voor onze ogen.

gezonde-ogen-e1499767352487

Velen van ons verliezen hun zicht als we ouder worden en lopen een verhoogd risico op leeftijd gerelateerde maculaire degeneratie (AMD). Goede contactlenzen bieden gelukkig uitkomst.
Bovendien kunnen we met een goed en volledig dieet dit proces van veroudering vertragen of zelfs tegengaan, zodat we langer van gezonde ogen en ons zichtvermogen kunnen blijven genieten.

vitamines wortels

Welke vitamines voor gezonde ogen?

Met de juiste voeding is er gelukkig veel aan het gezond houden van de ogen te doen. De volgende vitamines en bijbehorende voedingsbronnen spelen daarbij een rol. Zorg dan ook dat deze ruimschoots op het dagelijkse menu staan.

1. Omega-3

Omega-3 draagt bij aan goed zicht, zowel op jonge als oudere leeftijd. Zo helpen ze een handje aan de ontwikkeling van het zicht bij baby’s tot het waarborgen van een goede werking van de ogen op latere leeftijd. Een tekort aan omega-3 wordt in verband gebracht met oogziekten, waaronder AMD en ‘droge ogensyndroom’, een aandoening die het aanmaken van traanvocht aantast.

Wekelijks vette vis eten reduceert het risico op achteruitgang van het zicht bij het ouder worden. Vette vis is een voorname bron van omega-3. Vooral zalm, makreel, haring en tonijn leveren ons veel van deze essentiële vetzuren, maar ook noten en plantaardige oliën bevatten veel omega-3.

Vitamine C

2. Vitamine C

Om het lichaam optimaal te laten presteren, hebben we elke dag vitamine C nodig. Voldoende vitamine C zorgt dus ook voor beter zicht. Het weert vrije radicalen af en beschermt cellen, waardoor sommige oogaandoeningen voorkomen kunnen worden. Er wordt onderzocht of dit ook goed is voor het tegengaan van de ontwikkeling van cataract.

Vooral fruit en groenten zijn rijk aan vitamine C. Eet dus veel sinaasappels, kiwi’s, papaja’s, blauwe bessen, rauwe paprika’s, tomaten en bloemkool. Vitamine C is echter wel oplosbaar in water. Groentes met deze vitamine kunnen daarom het best niet te lang en in zo min mogelijk water gekookt worden.

3. Carotenoïden

Carotenoïden zijn de natuurlijke pigmenten die de kleur geven aan groente en fruit. Uit meerdere studies is gebleken dat deze plantpigmenten in staat zijn om de ogen te beschermen en het risico op chronische oogaandoeningen te verkleinen. Zo zorgt voldoende van het gele luteïne voor een gezond netvlies terwijl het oranje zeaxanthine onder andere helpt bij het opruimen van afvalstoffen. Deze afvalstoffen zorgen voor minder goed zicht.

Goede bronnen van carotenoïden zijn eieren en fel gekleurde groenten en fruit zoals tomaten, rozenbottels, watermeloen, spinazie en kiwi’s, broccoli, maïs, sinaasappels en natuurlijk wortels.

Ben je nog op zoek naar goede contactlenzen voor een optimaal zicht? Bekijk dan eens ons aanbod!

4. Vitamine E

Ook vitamine E is een krachtige antioxidant die onze ogen beschermt tegen oogziekten zoals cataract en leeftijdsgebonden maculadegeneratie. Vitamine E ondersteunt ook bij de regulatie van de stofwisseling in de cel. Hierdoor zorgt het voor behoud van scherp zicht en gezonde ogen.

Goede voedingsmiddelen om aan vitamine E te komen zijn plantaardige oliën, maar ook eieren, amandelen, walnoten, raaploof, pistachenoten en pinda’s zijn rijk aan vitamine E. Er zijn gelukkig veel voedingsmiddelen die vitamine E bevatten.

5. Vitamine A

(Pro)vitamine A, ook wel bekend als bètacaroteen of retinol, is een belangrijk ingrediënt voor gezonde ogen. Het netvlies zet licht om in signalen aan de hersenen. Vitamine A zorgt voor een goede overgang van deze signalen en een gezond netvlies. Daarnaast bevat vitamine A ook antioxidanten die helpen bij het gezond houden van de cellen en het weefsel van het oog. Een tekort kan leiden tot droge ogen en een verstoord nachtzicht.

Een halve wortel per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om uw ogen gezond te houden. Ook lever, volle zuivelproducten, zoete aardappelen, vleespompoen, bloemkool, spitskool en fruit, zoals sinaasappels, mandarijnen en bananen zijn rijk aan vitamine A.

graan vitamine B1

6. Zink

Voldoende zink is belangrijk voor het oog. Het beschermt onder meer tegen UV en het helpt om slecht nachtzicht te voorkomen. Zink zorgt ervoor dat vitamine A van de lever naar het netvlies komt om daar de omzetting naar melanine te maken (een beschermend pigment tegen vooral UV). Zink wordt hierdoor gezien als stof die macula degeneratie kan vertragen en zelfs voorkomen. Daarbij kan een tekort slecht nachtzicht veroorzaken en cataract (grijze staar) versnellen.

Zink is te vinden in allerlei etenswaren, onder andere in rood vlees, gevogelte, vis en schaaldieren, graanproducten, gemengde noten, eieren en soja. Oesters bevatten meer zink dan welke andere soort voedsel dan ook. Ook melk, kaas en brood bevatten zink.

7. Vitamine B1

Vitamine B1 is een onmisbare vitamine voor de energievoorziening van het lichaam, de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Daarnaast helpt het om energie uit de suikers (glucose) te halen. Gebruik van vitamine B1 zou volgens onderzoek de kans op het ontwikkelen van glaucoom verkleinen. Ook helpt het in het algemeen bij het voorkomen van oogziektes.

Belangrijkste bronnen zijn varkensvlees en graanproducten. Groenten die vitamine B1 bevatten, zijn bijvoorbeeld prei en zongedroogde tomaten.

Amandelen vitamine B2

8. Vitamine B2

Vitamine B2 zorgt voor de zuurstofvoorziening rondom het oog. Daarnaast voorkomt het oogziektes en zal het ons zicht scherp houden. Deze vitamine speelt een grote rol in de activiteit van bepaalde enzymen die de ogen beschermen. Deze enzymen behouden onze ogen ook voor de vorming van een cataract.

Vitamine B2 vindt u in onder andere biergist, zuivelproducten, volkorenbrood, groene groenten, amandelen en lever. Let er echter op dat vitamine B2 niet tegen licht kan en oplosbaar is in water. Bewaar producten met vitamine B2 daarom ook in het donker en kook ze met weinig water

Laat jaarlijks uw ogen controleren door een specialist. Kijk in de zoeker of er een optometrist bij u in de buurt zit.

Oogdruppels zijn een fijne ondersteuning voor uw ogen.

Reacties

2 reacties
  • Adam Van Hoof schreef:

    Toen ik in Japan woonde raadde mijn oogarts aan om Omega-3 supplementen te nemen. Enkele weken geleden ben ik teruggekeerd naar Nederland en nu moet ik dus op zoek naar betrouwbare supplementen. Kan iemand mij uitleggen waarom de prijs tussen supplementen zo uiteenlopend is? Bijvoorbeeld de prijs tussen supplementen van Flinndal (https://www.flinndal.nl/omega-3-vetzuren/omega-3-oog)?
    Is dit te rechtvaardigen of spreken we hier van pure marketing?

  • Jose kamps schreef:

    Goed leesbaar geschreven.

    Ook een fijne lange lijst van voedingsmiddelen die allemaal goed zijn voor je ogen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *