Anisometropie: oorzaken, symptomen en behandelingen
- Leonie
- 29 november 202329 nov 2023
- Bekeken: 10017
Heeft jouw linkeroog een andere brilsterkte dan je rechteroog? Dan heb je last van anisometropie. Bij deze aandoening heeft het ene oog meer hulp nodig dan het andere oog. In dit artikel lees je alles over de oorzaken, symptomen en behandelingsmethodes van anisometropie.
Je hebt anisometropie wanneer er een verschil is in de refractieafwijking (oftewel de bril- of lenssterkte) van beide ogen. Je linkeroog heeft dus een andere sterkte dan je rechteroog.Wanneer je ogen niet allebei hetzelfde kunnen waarnemen, legt het netvlies voor ieder oog een ander beeld vast. Wanneer deze waarnemingen vervolgens samen worden gevoegd in de hersenen kan er een wazig en onscherp beeld ontstaan. Anisometropie komt in ongeveer 6 tot 7% van de mensen voor.
Denk je dat je anisometropie hebt? Laat je ogen dan testen bij de opticien.
Anisometropie kan aangeboren zijn. In deze gevallen wordt het vaak pas op latere leeftijd opgemerkt. Wanneer het kind 3 jaar oud is, kan het voor eerst een oogtest ondergaan bij de huisarts of de opticien, waarbij anisometropie kan worden opgemerkt. Anisometropie kan ook pas op latere leeftijd opspelen.
Niet alle soorten anisometropie zijn hetzelfde. Oogartsen en opticiens maken onderscheid tussen de volgende drie vormen van anisometropie:
Myopie wordt ook wel bijziendheid genoemd. Dit is een oogafwijking waarbij je voorwerpen van dichtbij goed kunt waarnemen, maar moeite hebt met het scherpstellen van beelden op afstand. Bij myopische anisometropie kunnen beide ogen niet goed voorwerpen van veraf zien, maar de waarden verschillen per oog. Ieder oog heeft dus een andere sterkte.
Deze vorm van anisometropie is eigenlijk precies het tegenovergestelde van bovenstaande myopische anisometropie. Bij deze vorm kun je namelijk voorwerpen in de verte wel (redelijk) scherp zien, terwijl je juist moeite hebt met het scherpstellen van beelden dichtbij. Lezen kan hierdoor bijvoorbeeld moeilijk worden.
Gemengde anisometropie is de minst voorkomende vorm van deze oogaandoening, maar misschien ook wel de vervelendste. Bij deze vorm is namelijk één oog verziend en het andere oog bijziend. Je linkeroog ziet bijvoorbeeld dichtbij alles helder maar voorwerpen op afstand zijn wazig en onscherp, terwijl je rechteroog juist alles op afstand goed kan zien, maar voorwerpen dichtbij onscherp zijn minder goed zichtbaar. Je kunt je voorstellen dat dit de meest vervelende vorm is, want het kan je zicht behoorlijk belemmeren.
Merk je verschil tussen je beide ogen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een opticien, en laat je ogen testen.
De meest voorkomende klachten van deze oogaandoening zijn dubbel zien, onprettig zicht en het regelmatig dichtknijpen van één oog om dingen duidelijker te kunnen waarnemen. Ook vaak terugkerende hoofdpijnklachten kunnen een symptoom zijn van anisometropie. Je hersenen moeten namelijk veel meer werk doen om een helder beeld te vormen, waardoor ze eerder moe raken.
Wanneer anisometropie niet op tijd wordt geconstateerd en behandeld, kan er een lui oog ontstaan. Dit komt doordat de twee beelden verschillend van grootte (aniseikonie) zijn en de beelden kunnen dan niet meer op elkaar geplaatst worden. Dit betekent dat je hersenen voornamelijk het beeld van één oog gebruiken en het beeld dat via het andere oog binnenkomt achterwege laten. Dit oog ontwikkelt zich daardoor niet volledig en zal uiteindelijk niet (goed) functioneren en er zal amblyopie ontwikkelen. Dit wordt in de volksmond een lui ooggenoemd. Het andere oog moet juist dubbel zoveel werk doen. Op de lange termijn kan dit ernstige hoofdpijnklachten veroorzaken. Om dit te voorkomen is het belangrijk om anisometropie zo snel mogelijk te constateren en behandelen. Wij raden je daarom aan om je ogen minimaal één keer per jaar te laten controleren door een opticien of arts.De behandeling voor anisometropie
Anisometropie is gelukkig in de meeste gevallen met een bril of contactlenzen prima te verhelpen. De eerste stap is natuurlijk het laten testen van je ogen door een gekwalificeerde opticien. Bij een verschil van 2 dioptrie (de eenheid voor lenssterkte) of lager, volstaat het dragen van een bril of contactlenzen met verschillende sterktes. Is het verschil groter dan 2 dioptrie? Dan kunnen je hersenen dit verschil niet altijd meer reguleren. In deze gevallen wordt er vaak gekozen om één van de brillenglazen in een verkeerde sterkte te nemen. Je zicht zal hierdoor niet optimaal zijn, maar wel verbeteren. Bij het dragen van contactlenzen wordt er vaak gekozen om slechts één contactlens te dragen, in het slechtste oog, waardoor het zicht in vergelijking al veel beter wordt. In de webshop van 123Lens kun je voor je linker-en rechteroog gemakkelijk verschillende sterktes bestellen.
Alleen bij zeer ernstige gevallen van anisometropie kan het voorkomen dat de oogarts over wil gaan tot een oogoperatie. Dit is uitzonderlijk omdat een oogoperatie zeer ingrijpend is, en omdat er vaak prima met anisometropie te leven is. Een operatie is in de meeste gevallen dus niet nodig. Alleen wanneer het verschil tussen beide ogen zodanig wordt dat het dragen van een bril of lenzen écht niet meer toereikend is, zal de oogarts de mogelijkheid tot operatie aandragen. Tijdens zo’n operatie wordt uw eigen ooglens omgewisseld voor een kunstlens. In het geval van anisometropie is de plaatsing van één implantaat lens in veel gevallen voldoende. Houd rekening met een rustperiode van enkele dagen tot weken na de operatie, waarin je misschien nog bijwerkingen als wazig zicht of dubbel zicht zult ervaren. Met de nodige rust zul je merken dat je zicht vanzelf opklaart en aanzienlijk is verbeterd.
Al met al kunnen we zeggen dat anisometropie in de meeste gevallen geen problematische oogaandoening is. Door het dragen van de juiste bril of contactlenzen kunnen een heleboel klachten worden verminderd. Bij 123Lens helpen we je daar graag bij. Daarom kun je ook bij ons ook terecht wanneer de sterktes van je linkeroog en rechteroog verschillend zijn.