Wat is blefarospasme? Oorzaken, symptomen en behandelingen
- Ruben den Boer
- 07 september 202207 sep 2022
- Bekeken: 8095
Blefarospasme is een neurologische aandoening waardoor je oogleden onwillekeurig samentrekken. Dit kan gevaarlijk zijn. Gelukkig is blefarospasme zeldzaam en is de aandoening bij veel mensen te behandelen. In deze blog vertellen we je meer over de oorzaken, symptomen en behandelingen voor blefarospasme.
Blefarospasme is een vorm van dystonie die de ooglidspieren (en soms omliggende spieren) aantast. Letterlijk vertaald betekent dystonie “een storing in de spanning van een spier”. Vaak is de spierspanning te hoog. Dystonieën zorgen ervoor dat je spieren zich opeens aanspannen of gekke bewegingen maken, zoals spasmen.
Bij blefarospasme is er sprake van een te hoge spierspanning in de ooglidspier. Hierdoor kunnen de oogleden zich spontaan en onwillekeurig samentrekken. Oftewel: je ogen sluiten opeens zonder dat je dat wil.
De ernst van de symptomen van blefarospasme kan variëren tussen ‘af en toe wat vaker knipperen’ en ‘je ogen voor lange periode niet kunnen openen’. Dat laatste kan heel gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld tijdens het autorijden of fietsen.
Ook met minder ernstige symptomen kan blefarospasme invaliderend zijn. Het zorgt voor veel problemen tijdens het lezen, tv-kijken en sporten. Ook een goed gesprek of een gezellige avond met vrienden kunnen ernstig verstoord worden door het onwillekeurig sluiten van je ogen.
Gelukkig is blefarospasme een zeldzame aandoening. Volgens de Dystonie Vereniging hebben zo’n 1500 Nederlanders er last van. De meeste hiervan kregen tussen hun vijftigste en zeventigste last van de eerste symptomen. Vrouwen krijgen relatief vaker blefarospasme van mannen.
Slechts een deel van de 1500 Nederlanders heeft last van ernstige symptomen. De symptomen kunnen in de loop van de jaren ernstiger worden. Maar de ontwikkeling van de symptomen kan ook geremd worden met behandelingen. Soms verdwijnt blefarospasme vanzelf, hoewel de symptomen dan vaak na een paar jaar weer terugkeren.
Voordat mensen last krijgen van blefarospasmen (het onwillekeurig samentrekken van de ooglidspieren) zijn er vaak andere symptomen die hieraan voorafgaan. Veel mensen ervaren een branderig of irriterend gevoel in hun ogen, alsof er zand in zit. Ook droge, tranende, stijve of pijnlijke ogen kunnen een voorbode zijn. Heb jij regelmatig last van deze symptomen? Raadpleeg dan je huisarts.
Blefarospasme is een neurologisch ziektebeeld. De oorzaak ligt dus in de hersenen. Maar wat die oorzaak precies is, is niet bekend. Waarschijnlijk komt het door een verstoord evenwicht van biochemische stoffen in je hersenen. Hierdoor kan er ‘kortsluiting’ ontstaan, waardoor je hersenen verkeerde signalen naar je ooglidspieren sturen.
Zo’n kortsluiting kan ook ontstaan als het gevolg van een andere hersenaandoening, zoals een hersenbloeding, een hersentumor, MS of de ziekte van Parkinson. In dat geval heb je niet de aandoening ‘blefarospasme’, maar komen ‘blefarospasmen’ voor als symptoom van een ander neurologisch probleem.
Als je last hebt van blefarospasme, trekken je ooglidspieren niet continu samen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening heb je elke paar dagen of zelfs meerdere keren per dag enkele seconden, minuten of uren last van blefarospasme. Bij veel mensen wordt zo’n ‘aanval’ vaak voorafgegaan door een uitlokkend moment. Veelvoorkomende uitlokkende momenten zijn:
Opvallend genoeg kan iets wat bij de ene patiënt spasmen veroorzaakt of verergert, de symptomen bij de andere patiënt juist stillen. Sommige mensen kunnen een ‘aanval’ bijvoorbeeld juist stoppen door hardop te praten. Andere trucjes om spasmen te stoppen zijn zingen, kuchen, de mond opentrekken, uitblazen en fluiten. Elke patiënt leert uit eigen ervaring wat de symptomen voor hem erger en minder erg maakt.
Aangezien de exacte neurologische oorzaak van blefarospasme onbekend is, kan deze oorzaak ook niet behandeld worden. Er is geen remedie die de aandoening bij de kern aanpakt. Gelukkig zijn er wel behandelingen die de frequentie en ernst van de symptomen kunnen remmen. Daardoor kunnen patiënten vaak een – naar omstandigheden – normaal leven leiden.
Veruit de meest populaire behandeling voor blefarospasme zijn injecties met Botulinetoxine. Deze stof zorgt voor ontspanning van de ooglidspier, waardoor de symptomen afnemen.
Botulinetoxine is populair vanwege de hoge effectiviteit. Na een injectie zijn patiënten gemiddeld drie maanden vrij van symptomen. Maar dit kan oplopen tot wel zeven maanden. Ook het feit dat de bijwerkingen mild en gering zijn, maakt de behandeling erg populair. Het enige nadeel is dat de patiënt elke paar maanden terug moet komen voor nieuwe injecties. De symptomen keren namelijk altijd terug.
Soms wordt blefarospasme met een operatie behandeld. Tijdens zo’n operatie worden (delen van) de ooglidspier en omliggende spieren verwijderd. Daardoor kunnen deze spieren niet meer zomaar samentrekken, is het idee. In de praktijk blijkt echter dat de symptomen na een operatie soms toch terug kunnen keren. Ook zijn de mogelijke bijwerkingen ernstiger dan bij een behandeling met Botulinetoxine. Zolang de operatie wordt uitgevoerd door een ervaren arts, is de slagingskans van de operatie zo’n 80%.
In zeldzame gevallen wordt blefarospasme behandeld met behulp van medicijnen, zoals Rivotril of Artane. Deze behandeling zorgt maar in zo’n 10% van de gevallen voor langdurige en zeer goede verbetering. Daarom wordt er vaker gekozen voor een operatie of een injectie met Botulinetoxine.
In theorie kan je contactlenzen dragen als je last hebt van blefarospasme. Het dragen van lenzen zal de frequentie of ernst van de symptomen niet verhogen. De oorzaak ligt immers in je hersenen, niet in je ogen.
Toch wordt het in de meeste gevallen afgeraden om lenzen te dragen zolang dat niet nodig is. De symptomen voorafgaand aan blefarospasme – droge, tranende, pijnlijke, branderige, irriterende ogen – worden namelijk nog vervelender als je lenzen draagt. Daarnaast wordt het soms afgeraden om contactlenzen te dragen na een medische ingreep, zoals een injectie of operatie.
Wil of moet je toch lenzen dragen? Raadpleeg dan altijd je oogarts of optometrist. Zij kunnen jou adviseren op basis van hun medische expertise en ervaring. Misschien dat je (tijdelijk) toch moet overstappen op een bril, andere contactlenzen moet dragen, of extra oogdruppels moet gebruiken.
Schrijft jouw optometrist contactlenzen of oogdruppels voor? Neem dan eens een kijkje in de webshop van 123 Lens. Wij hebben een ruim aanbod zachte contactlenzen en toebehoren. Grote kans dus dat ook jouw aanbevolen producten in onze webshop liggen. Altijd tegen een eerlijke prijs. Kijk dus eens rond!
Reacties
8 reactiesBij mij gaat het optreden wanneer er geestelijke druk komt, en ook wanneer ik ga bewegen : lopen, fietsen ed.
Heb er last van bij fel licht, overmatige inspanning,wind,alcohol.
Heb na 10 jaar hier mee gelopen te hebben eindelijk diagnose gehad en bevestiging dat ik Blefarospasme heb ! Had last bij stress fel licht wind dat me ogen dicht gingen !Heb in AMC operatie ondergaan bij DR Kloos heeft veel verbeterd maar moet toch noch elke 3 maanden de 10 injecties maar gaat nu stuk beter
Ik sluit me aan bij deze groep!! Ik heb al meer dan 10 jaar blefarospasme!!aan de oogkringspieren! En bij mij begint die ellende als ik met iemand een gesprek aan ga !dan zet ik .n leuke zonnebril op binnen en buitens huis !!en dan wordt het vanzelf rustig! Ook met fietsen gaat het dan beter .rustig aan fietsen geen electricice fiets!! EN BEZIG ZIJN HELPT BIJ MIJ OOK GOED HET GAAT NIET WEG MAAR IK WORDT DAAR RUSTIG VAN! dus ik zou zeggen koop leuke zonnebrillen die je gewoon opzet ook binnen ook al heb je bezoek ! En laat anderen mensen maar kijken vragen of lachen Jij weet wat het is!Grt Alda
Ik heb ook sinds een 4 tal jaren last van blefarospasme, heel lastig, ik rij geen auto meer, bijna geen fiets meer,
Ik ga elke 3 mnd naar Leuven voor botox injecties
Maar het helpt niet genoeg naar mijn mening, veel knipperen en ogen sluiten enkele sec.
Vorig jaar in het voorjaar had ik last van knipperende ogen. Ben naar de oogarts geweest in najaar. Sedert nu al 2 maanden sluit mijn linkeroog spontaan met spasmen. Rechteroog valt soms ook dicht en moet ik met kracht openen. Diagnose blefarospasme. Zeer vervelend. Ik overweeg een operatie. Ik vermoed dat het van de stress is. Iemand ervaring met zo een operatie. Mvg.
Heb dus jaren lang rond gelopen met Blefarospasme werd ook weg gestuurd in ander ziekenhuis !Vrouwlijke oogarts dacht dat ik voor behandeling ooglidcorrectie kwam doen,was erg teleurgesteld dat ik weg ben gestuurd !Maar ik ging verder onderzoeken waar en hoe ik klachten kreeg bij fel ligt en met stress en door de wind buiten !Zo heb ik acht jaar door lopen zoeken wat voor ziekte ik had !Vroeg verwijzing voor de laatse keer want was naar om zo rond te lopen met dicht knipperende ogen had de moed niet opgegeven en kwam gelukkig bij arts terecht die meteen kon zien wat ik mankeerde was opgeleid door Dr Kloos en hij heeft me naar oogarts DR Kloos verwezen die gespecialiseerd is met Blefarospasme ik ben begin stadium met Botox injectie begonnen waar door me ogen rustiger werden en verandering voelde !Daarna heb ik de 2 operaties ondergaan van Blefarospasme en ben erg tevreden me ogen hebben minder spasme kan ze beter open houden en daarnaast heb ik nog 4 maal per jaar Botox injectie voor 80 procent heb ik verandering waar ik DR KLOOS erg dankbaar voor ben !
Ben zeer tevreden bij DR Kloos begin stadium Botox behandelingen gehad en daarna heb ik operatie aan beiden ogen gedaan Bij Dr Kloos en heeft voor 80 procent me Blefarospasme verminderd maar met injecties blij met vooruitgang van mijn beiden ogen door de operaties ! ik ben zeer tevreden en heb geen spijt dat ik de operatie heb gedaan veel sterkte