Computerogen: wat is het en 11 tips om deze te voorkomen

Zit jij vaak achter de computer? Dan kan je al snel last krijgen van computerogen. Maar wat zijn computerogen precies? Waarom krijg je last van je ogen achter een beeldscherm? En wat kun je ertegen doen? Je leest het in deze blog.

Man achter veel computerschermen

Je checkt je sociale media als je wakker wordt, leest het nieuws in de trein, gaat aan het werk achter je computer en eindigt de dag voor de tv. We zitten vaak en lang achter onze beeldschermen. Bovendien is onze schermtijd sinds de coronacrisis alleen maar toegenomen. Daardoor zitten we steeds vaker met een irritant probleem opgezadeld: computerogen. 

Wat zijn computerogen?

‘Computerogen’ is een parapluterm voor alle kwalen aan de ogen die ontstaan als je te lang naar een (computer)scherm kijkt. Het is dus geen officiële medische aandoening. Toch moet het probleem van computerogen serieus genomen worden. 

Op de korte termijn zorgen computerogen voor irritatie en vermoeidheid. Wat de gevolgen op de lange termijn zijn, is lastig te zeggen. Hiervoor is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar het ook op de lange termijn is het waarschijnlijk niet goed voor je ogen.

Computerogen Als je lang achter de computer zit, kan je last krijgen van computerogen

Symptomen 

Computerogen kan je herkennen aan verschillende symptomen. Over het algemeen zijn de symptomen op te delen in twee categorieën: irritatie en vermoeidheid. Hoe dat komt, vertellen we zo. 

Eerst zetten we een aantal concrete symptomen van computerogen op een rij. Als je vaak voor lange tijd achter een computer zit – bijvoorbeeld voor je werk of studie – zal je deze symptomen waarschijnlijk herkennen:

  • Vermoeide ogen
  • Droge ogen
  • Irritatie aan de ogen
  • Wazig zicht
  • Hoofdpijn
  • Algemene vermoeidheid
  • Moeite met focussen

Heb je ook last van (een paar van) deze klachten als je niet naar een beeldscherm kijkt? Dan is het slim om naar een optometrist te gaan. Misschien heb je contactlenzen nodig, of heb je last van een onderliggende oogaandoening. In dat laatste geval kan een optometrist je doorverwijzen naar een oogarts.

Wat is de oorzaak van computerogen?

Voor lange tijd naar een beeldscherm kijken is dus slecht voor je ogen. Maar hoe zit dat precies? Waarom krijgen we last van onze ogen als we achter de computer zitten? Volgens Dr. Matthew Gardiner, een oogarts verbonden aan Harvard University, zijn daar twee redenen voor.

Minder knipperen 

Ten eerste knipper je minder met je ogen als je achter een beeldscherm zit. Een scherm trekt zo erg de aandacht, dat je als het ware vergeet te knipperen. “Normaal gesproken knipper je zo’n 15 keer per minuut met je ogen. Achter een scherm doe je dat nog maar vijf tot zeven keer per minuut”, volgens Dr. Gardiner. 

Dit vinden je ogen niet fijn. Als je minder knippert, drogen je ogen sneller uit. Dit zorgt voor dat gevoel van droge en geïrriteerde ogen dat je ongetwijfeld kent als je wel eens te lang achter een scherm hebt gezeten. Knipper je extreem weinig? Dan kan je zelfs tijdelijk last krijgen van wazig zicht.

Vrouw aan het werk achter computer Achter de computer knipper je minder vaak en hebben je ogen moeite met focussen

Moeite met focussen 

Daarnaast vinden onze ogen het volgens Dr. Gardiner lastiger om te focussen op een beeldscherm dan op bijvoorbeeld een boek. Dat heeft verschillende oorzaken. Een computerscherm geeft licht. Te lang naar een scherm kijken kan daarom hetzelfde voelen als in een lamp kijken: je ogen raken er vermoeid van.

Ook wanneer de tekst op een beeldscherm lastig te lezen is (en je dus moeite moet doen om het te lezen) kunnen je ogen vermoeid raken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het contrast op je scherm te laag is, als het scherm niet op de juiste positie staat, als er licht op het scherm weerkaatst, of als de lettertjes te klein zijn. Ook onscherpe beelden kunnen voor vermoeide ogen zorgen, aangezien je ogen het beeld toch scherp proberen te krijgen.

TIP: Heb je last van geïrriteerde en vermoeide ogen? Probeer je schermtijd te verminderen en je ogen rust te gunnen.
Vrouw in rolstoel achter haar laptop Computerogen zijn vervelend, gelukkig kan je ze voorkomen

Computerogen voorkomen: 11 tips

Computerogen ontstaan dus omdat we achter een beeldscherm minder knipperen. En omdat onze ogen het lastig vinden om op een beeldscherm te focussen. Gelukkig zijn dat problemen die je kan oplossen! Wij hebben 11 tips die je helpen computerogen te voorkomen of het leed te verzachten:

 

  • Verminder je schermtijd: het is een open deur, maar laten we hem toch maar even intrappen. Door je schermtijd te verminderen heb je minder (vaak) last van computerogen.
  • Draag lenzen of een bril met de juiste sterkte: als je überhaupt geen scherp zicht hebt, heb je nog sneller last van computerogen. 
  • Positioneer je scherm goed: je scherm zou zo’n 50 – 70 centimeter van je ogen af moeten staan. De bovenkant van het scherm moet net onder ooghoogte staan.
  • Zet je computerscherm haaks op het zonlicht: dan heb je het minst last van reflecterend zonlicht op je scherm.
  • Stel de helderheid goed in: niet te hard en niet te zacht. Je kan de helderheid het beste regelmatig aanpassen aan het omgevingslicht. Sommige schermen doen dit automatisch.
  • Knipper bewust: het is lastig, maar door bewust te knipperen houd je je ogen vochtig. Knipper bijvoorbeeld bewust na elke alinea die je leest.
  • Gebruik oogdruppels: vind je het lastig om bewust vaker te knipperen achter een beeldscherm? Dan kunnen oogdruppels helpen droge ogen tegen te gaan. 
  • Zorg voor voldoende licht in je ruimte: zet een lampje aan als het donker wordt. Zorg dat dit licht niet weerkaatst op het scherm.
  • Neem regelmatig een schermpauze: een goede vuistregel is de 20-20-20-2 regel. Kijk na elke 20 minuten 20 seconden 20 voet (6 meter) ver en ga 2 uur per dag naar buiten.
  • Maak de letters groter als lezen lastig is: zoom in op een afbeelding of document. Of gebruik een groter lettertype. 
  • Verminder de hoeveelheid blauw licht van het scherm: blauw licht is nog schadelijker voor je ogen dan ‘gewone’ computerogen. Vaak kan je in de instellingen de hoeveelheid blauw licht aanpassen.

Contactlenzen en oogdruppels kopen bij 123 Lens

Computerogen zijn een groot probleem in deze digitale tijd. Maar het is ook een probleem dat je kan oplossen. Een goed begin is zorgen dat je altijd scherp zicht hebt. In de webshop van 123 Lens vind je een ruim aanbod contactlenzen die hierbij kunnen helpen. Raadpleeg een optometrist of opticien om erachter te komen of je lenzen nodig hebt – en zo ja, welke sterkte. Vervolgens kan je in onze webshop terecht voor lenzen tegen een eerlijke prijs!

Je kan ook in onze webshop terecht voor oogdruppels. Deze kan je gebruiken om droge ogen achter je beeldscherm tegen te gaan. Check wel eerst goed welke soort oogdruppels het beste bij jou past.

Reacties

4 reacties
  • diana schreef:

    Dank je wel voor het delen van deze kennis. Weten jullie ook wat voor invloed het op je ogen heeft wanneer je steeds naar je vingers moet kijken en dan weer terug naar het scherm en dan weer naar je vingers? Zoals mensen typen die met 2 of 4 vingers typen?

    Doet dat iets met je concentratie? Hebben je ogen tijd nodig om scherp te stellen?

    Ik hoor graag van jullie.

    Hartelijke groet,
    Juf Diana

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Bij het telkens opnieuw focussen op verschillende afstanden van de ogen moeten de spieren in het oog telkens opnieuw aangespannen en ontspannen worden (accommoderen). Bij langdurig type zal dit dus tot vermoeidheid kunnen leiden, waarbij leeftijd een rol zal spelen. Des te ouder de persoon, des te eerder zal deze vermoeidheid op gaan spelen, gezien het vermogen tot accommoderen afneemt naarmate de leeftijd toeneemt. Deels valt dit te compenseren door de afstand tussen de ogen en het toetsenbord en de afstand tussen de ogen en de monitor niet teveel te laten verschillen.

  • Marian jansen schreef:

    Mijn man 81 jaar. heeft al slechte ogen.Nu heeft hij een week lang meer dan 8 uur per dag achter de computer gezeten met kleine lettertjes en slecht zicht. Hij zat met zijn gezicht vlak voor het scherm. Plotseling na een fietstocht ziet hij alles dubbel. Kan dit verband houden met elkaar. En wat is er dan aan de hand?
    Ik hoor graag van U.
    Mvg. Marian

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      De kans dat dit gerelateerd is uiteraard niet uitgesloten, maar is wel erg klein.
      Desondanks is het verstandig om hier naar te laten kijken door een specialist.
      Dubbelzien is nimmer een goed teken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *