Contactlensvloeistof: welke soorten zijn er?
- Ruben den Boer
- 27 juli 202227 jul 2022
- Bekeken: 2246
Week- of maandlenzen houd je lekker schoon en fris met contactlensvloeistof. Je hebt de keuze uit verschillende soorten vloeistof. Welke soorten zijn er? En wat zijn de belangrijkste verschillen? Je leest het in deze blog.
Je kunt lenzenvloeistof gebruiken om je contactlenzen te reinigen, bewaren en/of in te zetten. Daarmee houd je je week- of maandlenzen schoon, fris en gehydrateerd. Daardoor blijven ze de hele draagperiode effectief en comfortabel.
Niet elke vloeistof is voor alles geschikt. Wat je precies kunt doen met je contactlenzenvloeistof hangt af van welke soort je hebt. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende soorten lensvloeistof en waarvoor je ze gebruikt.
In deze blog kijken we naar drie veelvoorkomende soorten contactlenzenvloeistoffen: alles in één vloeistof, waterstofperoxide en zoutoplossing.
Zoals de naam al doet vermoeden combineert een alles in één vloeistof alle functionaliteiten van contactlensvloeistoffen. Je kunt een alles in één vloeistof gebruiken om je week- of maandlenzen te desinfecteren, hydrateren, afspoelen, bewaren en inzetten.
Desinfecteren
Je doet je lenzen met de vloeistof is een lenzenhouder. Hierdoor kan de alles in één vloeistof de contactlenzen desinfecteren. Hiervoor is het van belang dat je je lenzen voor een minimale periode in de vloeistof houdt. Hoe lang verschilt per contactlenzenvloeistof, meestal ligt de periode tussen de twee en acht uur.
Hydrateren
Als je lenzen droog aanvoelen, kun je ze uitnemen en hydrateren door er wat alles in één vloeistof overheen te druppelen. Daardoor voelen ze weer fris en gehydrateerd aan. Dit werkt niet als je je contactlenzen in houdt. Dan kun je beter oogdruppels gebruiken.
Afspoelen
Je spoelt je lenzen af met alles in één vloeistof wanneer je je contactlenzen uit je oog neemt. Hiermee spoel je los vuil, zoals stof en make-up van je lenzen af voordat je deze bewaart of desinfecteert.
Bewaren
Als je je lenzen even niet draagt, kun je ze maximaal een week bewaren in alles in één contactlenzenvloeistof. Dan moet je wel regelmatig de vloeistof vervangen. Voordat je de lenzen weer inzet moeten ze gedurende de reinigingsperiode (twee tot acht uur) weer in verse vloeistof staan.
Inzetten
Nadat je je contactlenzen hebt bewaard of gedesinfecteerd kun je alles in één vloeistof om je lenzen weer in te zetten. Doe een druppeltje vloeistof in je lens. Dat zorgt voor verkoeling, waardoor je je lenzen met meer comfort in zet. En het zorgt ervoor dat je contactlens makkelijker aan je oog ‘plakt’, omdat de vloeistof een soort vacuüm creëert.
Er zijn veel verschillende merken en soorten alles in één contactlensvloeistof. Sommige vloeistoffen hebben extra toevoegingen. Zo zijn er vloeistoffen met hyaluronaat, dubbele desinfectiesystemen, eiwit verwijderaars, vet verwijderaars en speciale samenstellingen voor gevoelige ogen. Weten welke merken en toevoegingen geschikt zijn voor jou? Laat je dan adviseren door je optometrist.
Waterstofperoxide is een verbinding van waterstof en zuurstof met een ontsmettende werking. Het wordt vaak voorgeschreven om de mond en keel vrij van infecties te houden of om wonden te reinigen. Maar het kan ook gebruikt worden om lenzen mee schoon te maken.
De bruisende en ontsmettende werking zijn perfect voor het desinfecteren en reinigen van week- en maandlenzen. Vaak nog beter dan een alles in één vloeistof. Waterstofperoxide dringt namelijk door tot diep in de lens. Dit zorgt voor een grondige desinfectie en diepe reiniging. En de bruisende werking verbetert het verwijderen van eiwitten, zodat je lenzen écht schoon worden.
Er is alleen één probleem: waterstofperoxide is niet goed voor je ogen. Het waterstofperoxide in contactlensvloeistoffen moet daarom altijd geneutraliseerd worden voordat je je lenzen weer in je ogen plaatst.
Neutralisatie
Soms moet je je lenzen na het gebruik van waterstofperoxide handmatig afspoelen met een zoutoplossing (waarover later meer). Maar er zijn ook lensvloeistoffen waarbij de neutralisatie al in een automatisch systeem is verwerkt.
Sommigen gebruiken daar twee verschillende vloeistoffen voor, waarbij je de eerste vloeistof moet vervangen door de tweede vloeistof om het waterstofperoxide te neutraliseren. Andere vloeistoffen gebruiken een neutralisatietablet. Deze tablet wordt tegelijk met de lenzen toegevoegd aan het waterstofperoxide. Vervolgens lost de tablet op, waardoor de neutralisatiestof in de kern van de tablet na een gezette tijd vrijkomt.
Tenslotte zijn er nog waterstofperoxide vloeistoffen die een neutralisatiedisk gebruiken. Deze disk zit in de lenzenhouder en laat een neutralisatiestof los wanneer deze in aanraking komt met waterstofperoxide. Hierdoor wordt het waterstofperoxide geneutraliseerd. Deze disk moet wel regelmatig vervangen worden, aangezien het vuil van de lenzen hierop neerslaat.
Ongeacht de soort contactlensvloeistof met waterstofperoxide je hebt gebruikt: het is bijna altijd slim om deze lenzen af te spoelen met zoutoplossing (saline) voordat je ze weer inzet. Zoutoplossing is een neutrale vloeistof die je veilig kunt gebruiken voor het afspoelen van het laatste restje waterstofperoxide van je lenzen. Zo kun je profiteren van de superieure reinigende werking van waterstofperoxide zonder dat je het risico loopt dat de werkzame stof in contact komt met je oog.
Zoutoplossing is niet geschikt om je lenzen in te bewaren en desinfecteren. Het is dus niet de bedoeling dat je je lenzenhouder vult met saline om daar je lenzen voor langere tijd in te laten liggen. Dat is niet goed voor je lenzen en je ogen. Zoutoplossing kan bij beide vloeistof varianten gebruikt worden om te spoelen, in te zetten of te hydrateren.
Naast contactlenzenvloeistof zijn er nog meer vloeistoffen die het draagcomfort en de effectiviteit van je contactlenzen kunnen verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan oogdruppels. Die kun je gebruiken om je ogen gedurende de dag extra te hydrateren, of om een allergische reactie de kop in te drukken. Of een speciale eiwit verwijderaar die volledig gericht is op het verwijderen van de proteïne die op je lenzen achterblijven nadat je ze hebt gedragen. En natuurlijk zijn er ook nog verschillende vloeistoffen voor de algemene verzorging van je ogen en gezicht.
Welke contactlenzenvloeistof het beste is in jouw situatie is afhankelijk van veel factoren. Wij kunnen daarom niet zomaar zeggen welke vloeistof het beste bij jou past. Bovendien kun je niet zomaar elke vloeistof met elke contactlens combineren. Sommige vloeistoffen zijn bijvoorbeeld speciaal gemaakt voor harde of zachte lenzen, of voor silicone hydrogel lenzen.
Raadpleeg altijd eerst de bijsluiter voordat je contactlensvloeistof gebruikt. Of nog beter: raadpleeg een optometrist voor advies over een vloeistof die optimaal aansluit op jouw lenzen en ogen. Dat geldt ook voor andere vloeistoffen, zoals oogdruppels en eiwit verwijderaars.
Weet jij welke contactlenzenvloeistof geschikt is voor jou? Dan kun je in de webshop van 123 Lens terecht voor een groot aanbod merken en soorten vloeistoffen. Of het nu gaat om vloeistoffen voor harde of zachte lenzen, of voor gevoelige ogen: je vindt het in onze webshop tegen een eerlijke prijs. Kijk gerust eens rond!