Wat als je contactlenzen draagt met een verkeerde radius?

Als je contactlenzen draagt, wil je natuurlijk dat ze perfect bij jouw ogen passen. De belangrijkste kenmerken van je contactlenzen zijn de sterkte, de diameter en de radius. De radius zegt iets over de pasvorm van de lens. In dit blog vertellen we je meer over wat de radius is, hoe deze gemeten wordt en wat het gevolg is als je lenzen met de verkeerde radius draagt.

Hebben jouw lenzen de juiste radius?

Wat is de radius van een contactlens?

Zoals je weet is je oog bolvormig. De binnenkant van een contactlens moet daar zo goed mogelijk op aansluiten. De radius verwijst naar de kromming van je oog. De bolling van de achterkant van de lens moet qua millimeters zo nauwkeurig mogelijk overeenkomen met de kromming van je oog. Zo weet je zeker dat de lens goed past en comfortabel zit. De kromming van de contactlens wordt ook wel de basiscurve (BC) genoemd.

Is de radius goed afgestemd op de kromming van jouw oog, dan voel je de lens nauwelijks zitten. Maar is de radius te klein dan zal de lens te strak op je oog zitten. Is de radius juist te groot? Dan heb je kans dat de contactlens te los zit en te veel beweegt. Dat is voor je draagcomfort natuurlijk niet ideaal. Een goede pasvorm is essentieel voor comfort, maar zeker ook voor je ooggezondheid – waarover later in dit blog meer.

De radius van je oog

Hoe wordt de radius van je oog gemeten?

De radius van je oog wordt meestal gemeten door een optometrist, contactlensspecialist of oogarts. Dit gebeurt met speciale instrumenten. Eén van de meest gebruikte methodes is keratometrie: hierbij wordt de kromming van het hoornvlies (de cornea) gemeten. Een andere, geavanceerdere methode is corneale topografie. Hiermee wordt een gedetailleerde kaart van het oppervlak van je oog gemaakt. Zo ziet de specialist niet alleen de kromming, maar ook eventuele onregelmatigheden.

De meting begint in het midden van je oog. Van daaruit wordt bepaald hoe bol je hoornvlies is, door te kijken naar de afstand van het midden tot de buitenkant. Zo kan de specialist jouw radius precies bepalen. Op basis van de gegevens uit de meting wordt de juiste basiscurve voor jouw lenzen berekend. Meestal ligt deze tussen de 8.3 en 9.0 millimeter, afhankelijk van hoe bol jouw ogen zijn. Hoe lager het getal, hoe boller het oog.

Heb je het idee dat je lenzen niet lekker zitten, dan kan een specialist met een spleetlamp kijken of de lens goed zit. Stel je hebt proeflenzen bestelt op basis van een eerdere meting van de radius, sterkte en diameter van je ogen, dan kan een specialist extra met je meekijken met speciale apparatuur. Bewegen de lenzen niet te veel? Is er genoeg ruimte voor traanvocht en zuurstof? Al deze dingen samen bepalen of een lens goed past.

Hoe herken ik de radius of basiscurve van een contactlens?

Ga je nieuwe lenzen bestellen en weet je niet zeker hoe je kan zien wat de radius is? Geen nood! Wij leggen het uit. De kromming van contactlenzen wordt aangegeven met BC of BCR, wat staat voor Base Curve. Bestel je online, bijvoorbeeld bij 123Lens.nl, dan vind je de BC bij de productinformatie van de lenzen die je selecteert. Ook op de verpakkingen van contactlenzen staat de BC, uitgedrukt in millimeters. Bijvoorbeeld: BC 8.6 betekent dat de lens een kromming van 8.6 mm heeft.

Let op: Er wordt vaak nog een ander getal genoemd, namelijk de diameter. Dit is de totale breedte van de lens. De diameter is vooral belangrijk voor de grootte van je oog en hoe ver de lens zich over je hoornvlies uitspreidt. Maar de radius en diameter zijn dus twee verschillende dingen. Beide zijn belangrijk voor een goede pasvorm. Samen met de sterkte van de lens bepalen ze hoe prettig en veilig jij je lenzen kunt dragen. BC geeft de basiscurve (radius) van de lens aan, en DIA geeft de diameter aan.

Koop lenzen met de juiste radius

Waarom is het zo belangrijk lenzen met de juiste radius te dragen?

Nu vraag jij je misschien af waarom het zo belangrijk is om lenzen met de juiste radius te dragen? Daar zijn een aantal redenen voor.  Hierbij moet wel een onderscheid gemaakt worden tussen harde/vormstabiele contactlenzen en zachte contactlenzen. Bij harde/vormstabiele contactlenzen is de juiste radius van een veel groter belang. Moderne zachte contactlenzen vormen zich naar het oog.

Ten eerste is het draagcomfort natuurlijk belangrijk. Als de lens te strak (te kleine radius) of te los (te grote radius) zit, dan zitten je lenzen niet lekker. Als een lens te los zit, kan de lens bovendien verschuiven tijdens het knipperen of zelfs uit je oog vallen. Dat is natuurlijk zeer hinderlijk.

Een te strakke lens heeft nog een aantal andere nadelen naast het verminderde draagcomfort. Je loopt bijvoorbeeld het risico dat het hoornvlies beschadigt. Daarnaast kan een te strak zittende lens voorkomen dat je ogen voldoende zuurstof krijgen en dat het traanvocht zich goed kan verdelen. Minder ernstige symptomen zijn irritatie of roodheid en droge of branderige ogen. Als je deze symptomen opmerkt bij het dragen van je lenzen, dan is dat altijd een reden om een specialist naar je ogen te laten kijken. Een verkeerde radius kan het probleem zijn.

Kan de radius van mijn ogen veranderen?

Ja, dat kan zeker. Hoewel de vorm van je oog redelijk stabiel blijft, zijn er een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat de kromming verandert. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Opgroeien: Totdat je volwassen bent, groeit het oog en verandert daardoor de bolling.
  • Veroudering: met het ouder worden kunnen je ogen iets platter worden.
  • Oogziekten zoals keratoconus: dit maakt het hoornvlies dunner en boller.
  • Oogoperaties, zoals een laserbehandeling of staaroperatie.

Juist omdat het dus mogelijk is dat de radius van je ogen kan veranderen, is het belangrijk om regelmatig op controle te gaan. Zeker als je merkt dat je lenzen minder prettig zitten dan eerst. Soms is een kleine aanpassing in de radius al genoeg om je ogen weer rust te geven.

Helaas merken we soms niet meteen op dat een lens niet goed past. Toch zijn er een paar signalen waarbij je alert moet zijn:

  • Je ogen voelen snel moe of droog aan
  • Je merkt een soort ‘druk’ op het oog
  • Je ziet wazig, zelfs met nieuwe lenzen.
  • Je ogen zijn rood of gevoelig voor licht.

Herken je één of meer van deze klachten? Wacht dan niet te lang en maak een afspraak bij een optometrist of contactlensspecialist. Een andere radius of lensvorm kan al veel verschil maken, maar soms is er meer aan de hand.

Tot slot

Goed zittende contactlenzen maken echt het verschil. Zit een lens niet lekker, dan kan dat zomaar aan de radius liggen. Gelukkig is het meten van de radius van je ogen iets wat een specialist snel en nauwkeurig voor je kan doen. Laat daarom regelmatig je ogen checken, zeker voordat je nieuwe lenzen bestelt – zo weet je zeker dat je lenzen comfortabel zitten en je ogen gezond blijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *