Contactlenzen recyclen? Zo doe je dat

Contactlenzen die in de natuur terecht komen, kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Je kunt je lenzen daarom beter recyclen. Maar kan dat wel altijd? En zo ja: hoe doe je dat dan? In deze blog vertellen we je alles over het recyclen van je contactlenzen.

linnen tasje met telefoon met recyclen teken erop

Wij zijn de eerste generatie mensen die iets merken van klimaatverandering. De temperatuur loopt op, het aantal natuurrampen neemt toe, en de biodiversiteit holt achteruit. Wij zijn ook de laatste generatie die nog iets kunnen doen om het tij te keren. Daarbij helpen alle kleine beetjes. Zelfs het recyclen van je contactlenzen kan een klein beetje helpen tegen klimaatverandering. 

Waarom zou je contactlenzen recyclen?

Lenzen zijn gemaakt van acrylglas, siliconen en fluorpolymeren. Dankzij deze materialen zijn contactlenzen zacht, flexibel en zuurstofdoorlatend. Maar als je je lenzen door het toilet of de gootsteen spoelt, kunnen deze stoffen in natuur terecht komen, blijkt uit onderzoek. Eenmaal in de natuur, worden ze moeizaam afgebroken, bijvoorbeeld in de vorm van microplastics. Dat is slecht voor de flora en fauna. Maar ook voor de mens. 

Contactlenzen die in de natuur afbreken kunnen in de vorm van microplastics in ons drinkwater terecht komen. Of in ons eten, bijvoorbeeld wanneer we een vis eten die microplastics in zijn lichaam heeft. In 2022 werden voor het eerst zelfs stukjes microplastic in het bloed van mensen gevonden. Zo komen de contactlenzen die jij door het toilet spoelt uiteindelijk in de natuur én in je eigen bloedbaan terecht.

plastic afval Plastic dat niet gerecycled wordt, is slecht voor mens, dier en natuur

Door je contactlenzen te recyclen voorkom je dat ze in de natuur terecht komen en mens en milieu beschadigen. Een druppel op de gloeiende plaat? Misschien. Maar heel veel druppels zorgen ervoor dat de plaat afkoelt. Lees snel verder en ontdek hoe jij je lenzen kunt recyclen.

Lenzen recyclen via de fabrikant 

Laten we duidelijk zijn: met lenzen recyclen bedoelen we natuurlijk niet dat je je oude lenzen nog een keer gebruikt. Je moet je lenzen nooit langer dragen dan aanbevolen door de fabrikant. Nee, met lenzen recyclen bedoelen we dat je je lenzen op een duurzame manier deponeert zodat de materialen hergebruikt kunnen worden. Vaak betekent dit dat je je lenzen terugstuurt naar de fabrikant, zij maken er dan nieuwe duurzame producten van.

Bausch+Lomb BioTrue ONEday

Helaas hebben nog niet alle contactlensfabrikanten een recycleprogramma in Nederland. Bausch+Lomb is tot nu toe bijna de enige grote speler die in Nederland op grote schaal lenzen recycled. Dat doen ze overigens alleen met hun duurzame BioTrue ONEday en Ultra One Day lenzen die speciaal gemaakt zijn om later gerecycled te kunnen worden. 

Als jij een extra steentje wilt bijdragen aan het milieu kun je dus gebruik maken van de BioTrue ONEday lenzen. Je kunt je gebruikte daglenzen, blisters en verpakkingen opsparen en ze eens in de zoveel tijd kosteloos terugsturen naar een deelnemend verkooppunt, zoals onze webshop. Wij zorgen er dan voor dat ze weer bij Bausch+Lomb terecht komen. Zo weet je zeker dat jouw lenzen niet in de natuur terecht komen.

TIP: stap niet zomaar over naar de BioTrue ONEday lenzen van Bausch+Lomb. Vraag eerst aan je optometrist of deze lenzen geschikt zijn voor jouw ogen. Duurzaamheid moet niet ten koste gaan van jouw gezondheid.
Bakken om afval te recyclen Als je lenzen recyclen geen optie is, is je afval scheiden de meest duurzame optie

Dit gebeurt er met jouw oude lenzen

Wanneer jij jouw contactlenzen recyclet via het recycleprogramma van Bausch+Lomb, worden er geen nieuwe lenzen van gemaakt. In plaats daarvan gaat jouw afval naar een verwerkingsfabriek die er nieuwe grondstoffen van maakt. De folie van de blister wordt gebruikt om nieuwe folie te maken. En van de contactlenzen zelf worden bijvoorbeeld grondstoffen voor nieuwe kunststof tuinmeubelen gemaakt. Lekker duurzaam!

Ik kan mijn lenzen niet terugsturen: wat nu? 

Bausch+Lomb is op dit moment de enige fabrikant met een grootschalig recyclingprogramma in Nederland. En niet iedereen kan of wil de daglenzen van Bausch+Lomb dragen. Grote kans dus dat jij je lenzen niet zomaar terug kunt sturen naar de fabrikant. Wat is in dat geval de meest duurzame manier om je lenzen weg te gooien?

Op het internet lees je op sommige plekken dat je je lenzen bij het plastic afval (PMD) moet gooien. Maar dat is onjuist. Hoewel er plastics in lenzen verwerkt zijn, zijn ze niet volledig van recyclebaar plastic gemaakt. Contactlenzen kunnen in Nederland daarom niet gerecycled worden als je ze bij het PMD afval deponeert. In plaats daarvan kun je je contactlenzen het beste bij het restafval gooien. Niet ideaal, maar het is beter dan door het toilet of de gootsteen spoelen.

Verpakkingen en toebehoren recyclen 

Naast je lenzen heb je ook nog je lensverpakking. En misschien gebruik je ook toebehoren, zoals lensvloeistof of oogdruppels. Wat doe je daar mee? Op veel verpakkingen staat aangegeven hoe je ze moet weggooien. Papieren verpakkingen kunnen bij het papier, de blisters van je lenzen bij het PMD, en het aluminiumfolie bij het restafval. De plastic flesjes van je lenzenvloeistof of oogdruppels kun je meestal bij het PMD afval kwijt. Zo draag jij bij aan een beter milieu.

Nieuwe contactlenzen kopen via 123 Lens

Als je je oude contactlenzen hebt gerecycled of netjes hebt weggegooid, is het tijd voor nieuwe. In de webshop van 123 Lens kun je terecht voor een ruim aanbod zachte lenzen en toebehoren, waaronder de duurzame daglenzen van Bausch+Lomb. Zit er wat voor jou tussen? Kijk snel in onze webshop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *