Contactlenzen in tijdens het wielrennen: waar moet je op letten?

Tijdens het wielrennen is het belangrijk dat je goed zicht hebt. Dat is veiliger. En zo geniet je optimaal van de mooie natuur om je heen. Op de fiets zijn contactlenzen vaak de beste oplossing. Waarom? En waar moet je op letten als je lenzen draagt tijdens het wielrennen? Dat vertellen we je in deze blog.

Twee vrouwen aan het wielrennen

De meeste fans van wielrennen hebben 1 juli 2022 al een tijdje omcirkeld in hun agenda. Dan gaat de Tour de France namelijk van start, de grootste wielerwedstrijd van het jaar. Vroeger zag je nog wel eens wielrenners met een normale bril op in de Tour de France rijden. Ervaren wielerfans herinneren zich misschien nog wel de beelden van Laurent Fignon, Jan Jansen en Jan Raas die met een bril op door het Franse landschap trokken. 

Tegenwoordig zul je die beelden niet meer zien. Geen enkele professionele wielrenner draagt nog een ‘gewone’ bril tijdens het fietsen. Terwijl er nog wel wielrenners zijn die een bril dragen als ze niet op de fiets zitten, zoals Filippo Ganna en David Gaudu. Waarom dragen zij geen bril in het peloton?

Jan Raas en Laurent Fignon Er is een goede reden waarom je geen brildragers zoals Jan Raas (links) en Laurent Fignon (rechts) meer in de Tour de France ziet

Wielrennen: bril of lenzen? 

Dat komt omdat een normale bril eigenlijk helemaal niet handig is tijdens het wielrennen. Ten eerste dekt zo’n bril zoals Jan Raas droeg de ogen niet goed af. Daardoor kun je last hebben van wind of regen in je ogen. En als je over stoffig of modderig terrein fietst – bijvoorbeeld tijdens het gravelbiken of mountainbiken – kun je ook nog eens viezigheid in je ogen krijgen. Moderne fietsbrillen bedekken je ogen een stuk beter. 

Bovendien zijn moderne fietsbrillen bijna altijd zonnebrillen met uv-bescherming. Daarmee bescherm je je ogen tegen de zon en voorkom je dat je verblind wordt door lichtflitsen of weerkaatsingen. En het ziet er goed uit, ook niet onbelangrijk.

Een normale bril is dus niet handig. Maar in een standaard fietsbril zitten geen glazen met sterkte. Hoe los je dat dan op? Wielrenners die ver- of bijziend zijn hebben twee opties: een fietsbril met sterkte of contactlenzen.

Fietsbril met sterkte 

Sommige wielrenners in de Tour de France die een bril nodig hebben, kiezen voor een fietsbril met sterkte. Dat doet de Franse klimmer David Gaudu bijvoorbeeld. Hij heeft het geluk dat zijn sponsor zo’n bril gratis kan maken voor hem. Normaal gesproken zijn zulk soort fietsbrillen met sterkte namelijk heel duur. 

Het grootste voordeel van een fietsbril met sterkte is dat je geen risico loopt op pijn, irritatie of jeuk in je ogen als gevolg van contactlenzen. Wind en stof kunnen je lenzen uitdrogen, daar heb je met een bril minder last van. 

Maar er zitten ook nadelen aan een fietsbril met sterkte: je ziet alleen scherp als je je bril op hebt. Als er viezigheid op je bril komt, of je loopt ergens een café binnen voor een pauze, moet je je fietsbril dus ophouden. Bovendien wordt het zichtveld met een bril op sterkte beperkt. Het perifere is daarmee onscherp of zelfs geblokkeerd. Dat is niet handig, want een fietser moet altijd goed om zich heen kunnen kijken.  

Contactlenzen

De Italiaanse wielrenner Filippo Ganna draagt geen fietsbril met sterkte. Hij kiest voor contactlenzen. Hierbij is het grote voordeel dus dat hij nog steeds scherp ziet als hij zijn fietsbril even in zijn helm steekt. Daarnaast kan Ganna met zijn contactlenzen ook scherp zien tijdens zijn specialisme: de tijdrit. Tijdens dit onderdeel dragen wielrenners een speciale tijdrithelm met vizier. Die zijn al helemaal niet met sterkte te krijgen. Bovendien is Ganna met zijn contactlenzen een stuk goedkoper uit. 

5 tips voor contactlenzen tijdens het wielrennen

Fietsbrillen met sterkte en contactlenzen hebben dus beide voor- en nadelen tijdens het wielrennen. Toch zullen de meeste hobby- en amateurwielrenners liever contactlenzen dragen. Dan kun je je normale fietsbril af en toe even afdoen. En het bespaart een hoop geld. 

Om jou de beste fietservaring te geven tijdens het wielrennen met contactlenzen in, hebben we hieronder vijf tips op een rij gezet. Hiermee zorg je dat jij met plezier, comfort en een scherp zicht op de fiets zit. 

1. Draag een fietsbril over je contactlenzen heen 

Weet je nog de voordelen van een fietsbril met sterkte? Dat ze de wind, regen en viezigheid uit je ogen houden? Die voordelen kun je ook ervaren met lenzen in, simpelweg door een fietsbril zonder sterkte over je contactlenzen heen te dragen. Daarmee bescherm je je ogen tegen uitdroging en vuil. En in tegenstelling tot een fietsbril met sterkte, heb je voor een paar tientjes al een hele mooie ‘normale’ fietsbril.

Portret van vrouw in wielrenkleding met bril en helm Ook met contactlenzen in is het slim om een fietsbril te dragen tijdens het wielrennen

2. Kies voor daglenzen tijdens het wielrennen

Ook met bril op kunnen er wat vuildeeltjes op of onder je contactlenzen terecht komen. Zeker als je graag aan gravelbiken doet en dus veel in het stof rijdt. Bovendien kan er bij een zware inspanning ook zweet in je ogen komen. Dat laat zoutkorrels achter die voor irritatie kunnen zorgen. Daarom is het slim om tijdens het sporten altijd daglenzen te dragen. Die kun je na de inspanning weer vervangen door een fris, schoon paar lenzen. Of een bril.

3. Probeer silicone hydrogel lenzen 

In een eerdere blog schreven we al eens dat silicone hydrogel lenzen vaak de beste keuze zijn tijdens het sporten. Dat geldt ook voor tijdens het wielrennen. Deze contactlenzen laten extra zuurstof door. Daardoor blijven ze lang comfortabel en fris. Ideaal voor tijdens een lange fietsrit, maar je merkt de verbetering in comfort ook al tijdens een kort ritje. 

4. Drink genoeg water tijdens het wielrennen

Uitdroging is je grootste vijand als je contactlenzen draagt tijdens het fietsen. Zodra je ogen uitdrogen kunnen je lenzen gaan jeuken en irriteren. Daarom is het belangrijk om genoeg water te drinken tijdens het fietsen. Hydratatie is altijd al belangrijk tijdens het sporten, maar met lenzen in is het extra belangrijk. Een extra bidon kan dus geen kwaad. 

5. Neem oogdruppels mee 

Ondanks alle maatregelen die je neemt om je fietsrit met lenzen zo comfortabel mogelijk te maken, kan er altijd wat gebeuren. Je kunt vallen, waardoor er veel vuil of stof in je ogen komt. Of je kunt toch te weinig water mee hebben genomen. Daarom is het slim om altijd oogdruppels mee te nemen tijdens het wielrennen, zeker als je een lange rit maakt. Met oogdruppels geef je je ogen en lenzen snel wat extra hydratatie en frisheid, zodat jij lekker door kunt blijven fietsen.

TIP: maak jij je zorgen om je gewicht of aerodynamica? Kies dan voor pipet-oogdruppels. Die zijn lekker klein en licht.

Contactlenzen kopen voor tijdens het wielrennen

Of je nu in een profpeloton rijdt, je lokale rondje fietst, of op de bank naar de Tour de France aan het kijken bent: het is belangrijk om de juiste contactlenzen te dragen. Daarmee heb je het beste zicht en houd je je ogen fris, schoon en gezond. Weet jij welke lenzen het beste bij jou passen? Dan kun je in de webshop van 123 Lens terecht voor een ruim aanbod zachte contactlenzen tegen een eerlijke prijs. Kijk gerust eens rond!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *