De pil, ongesteld zijn en lenzen dragen

Wanneer je de pil slikt of ongesteld bent, verandert je hormoonhuishouding. Dit heeft ook een effect op je ogen, en dus op het dragen van contactlenzen. Wat zijn precies de effecten van de pil en menstruatie op je lenzen? We vertellen het je in deze blog.

Een strip anticonceptiepillen

Je hormonen hebben een groot effect op je ogen. Ze beïnvloeden bijvoorbeeld hoeveel traanvocht er wordt aangemaakt en hoe de samenstelling van je traanvocht eruit ziet. Wanneer je hormoonspiegel verandert, kan dat dus ook zijn uitwerking hebben op je ogen en traanvocht. Dat merk je als je zwanger bent, of in de overgang komt. Maar ook wanneer je een nieuwe pil slikt of ongesteld bent. Wat kan er gebeuren? En wat kun je doen tegen de vervelende bijwerkingen?

De pil en contactlenzen

De pil is een vorm van hormonale anticonceptie. Dat betekent dat het medicijn je hormoonhuishouding (voor een deel) overneemt. De pil bevat oestrogeen en progesteron, twee belangrijke hormonen voor vrouwen. Wanneer je begint met de pil slikken – of een nieuw soort pil gaat slikken – moet je lichaam even wennen aan deze nieuwe dosis hormonen. Die verandering in hormoonhuishouding kan verschillende bijwerkingen opleveren, zoals pijnlijke borsten, hoofdpijn, misselijkheid en minder zin in seks.

Vrouw ligt met buikkrampen op bed Oogmigraine is niet schadelijk voor je ogen of lenzen, maar nog steeds erg vervelend

Irriterende ogen

Door de pil kun je ook last krijgen van droge ogen. Hierdoor kunnen je ogen gaan jeuken en irriteren. Dat maakt contactlenzen dragen minder prettig. Als je droge ogen hebt, krijg je je lenzen minder makkelijk in. En als ze eenmaal in zijn, gaan je ogen sneller irriteren. Niet fijn, dus. 

Gelukkig is deze bijwerking relatief zeldzaam. Slechts tussen de 1 en 10 van de 10.000 gebruikers krijgen last van irriterende ogen als ze contactlenzen dragen en beginnen met een nieuwe pil slikken. Bij veel vrouwen trekken de bijwerkingen van de pil na een paar weken tot maanden weer weg. Dan ontstaat er een ‘nieuw normaal’ in je hormoonhuishouding. Tot die tijd kunnen oogdruppels verlichting bieden. Blijf jij langere tijd last hebben van je ogen en/of contactlenzen terwijl je de pil slikt? Neem dan contact op met je huisarts. 

Oogmigraine

Een andere bijwerking van de pil kan oogmigraine zijn. Oogmigraine wordt namelijk in verband gebracht met een verhoogd oestrogeengehalte. Als je via de pil (te) veel oestrogeen binnenkrijgt, kun je dus last krijgen van een oogmigraineaanval. 

In tegenstelling tot normale migraine doet oogmigraine geen pijn. Zoals de naam al doet vermoeden merk je oogmigraine vooral in je zicht. Een aanval kan één of twee ogen tegelijk treffen en duurt meestal zo’n 30 minuten. De belangrijkste symptomen zijn:

  • Minder of totaal geen zicht
  • Verslechterd zicht
  • Onscherp zicht
  • Dubbel zicht
  • Zwarte vlekken in je zicht
  • Lichtflitsen in je zicht
  • Vreemde kleuren en vormen (aura’s) in je zicht

Een oogmigraineaanval is niet schadelijk voor je contactlenzen. Natuurlijk kun je tijdens zo’n aanval wel het gevoel hebben dat je lenzen niet goed werken, of vervelend in je ogen zitten. Probeer je ogen en lenzen echter zoveel mogelijk met rust te laten. Zoek een rustig plekje op en wacht geduldig totdat de aanval voorbij is.

Verschillende merken anticonceptiepil 

De anticonceptiepil kan dus zorgen voor irritatie en oogmigraine, omdat ze je hormoonspiegel (tijdelijk) beïnvloeden. Maar de ene pil is de andere niet. Er zijn veel verschillende soorten en merken anticonceptiepillen, allemaal met een andere samenstelling hormonen en dus andere bijwerkingen. Bovendien kan elk lichaam anders reageren op de pil. 

Kortom: het is niet met 100% zekerheid te voorspellen wat het exacte effect van de pil op jouw ogen en contactlenzen zal zijn. Wil jij beginnen met de pil, of overstappen op een andere anticonceptiepil? Ga dan altijd eerst in gesprek met je huisarts en zeg dat je contactlenzen draagt. Dan kan de huisarts daar rekening mee houden met het voorschrijven van een specifiek soort of merk pil.

Een verzameling anticonceptiemiddelen, zoals condoom, de pil en spiraaltje Er zijn veel soorten en merken anticonceptie, allemaal met hun eigen bijwerkingen

Lenzen dragen en ongesteld zijn

Als je de pil niet slikt, word je elke maand ongesteld. Ook tijdens de menstruatie verandert je hormoonspiegel tijdelijk. Dit kan zorgen voor stemmingswisselingen, vermoeidheid, hoofdpijn, en ja, ook oogmigraine. Er zijn veel verschillende klachten die in verband worden gebracht met ongesteldheid en elke vrouw ervaart haar menstruatie anders. De een heeft er amper last van, terwijl de ander zich ziek moet melden voor werk. 

Maar op oogmigraine na zijn klachten aan je ogen door menstruatie heel zeldzaam. Natuurlijk kun je last hebben van droge ogen, tranerige ogen, jeuk of irritatie terwijl je ongesteld bent. Maar dat wil nog niet zeggen dat je menstruatie daar direct de oorzaak van is. Heb jij toch (bijna) elke maand last van je ogen terwijl je ongesteld bent en maak je je hier zorgen over? Neem dan contact op met je huisarts.   

Contactlenzen blijven dragen

Een schommelende hormoonspiegel kan heel vervelend zijn, ook voor je ogen. Dat merk je tijdens je zwangerschap en tijdens de overgang, maar ook wanneer je ongesteld bent of begint met het slikken van een nieuw soort of merk pil. 

Gelukkig vallen de klachten meestal mee. Je kunt dan ook meestal gewoon je contactlenzen blijven dragen. Zeker wanneer je oogdruppels bij de hand houdt om verlichting te bieden bij irriterende ogen. Wel is het slim om altijd even bij je huisarts en/of optometrist te checken welke combinatie van pil, lenzen en oogdruppels het beste bij jouw ogen past.

Lenzen kopen bij 123 Lens

In de webshop van 123 Lens kun je terecht voor veel verschillende soorten en merken zachte contactlenzen. Er zit altijd wel iets voor jou tussen! Ook voor oogdruppels ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk dus snel rond in onze online winkel. Dan houd jij de hele maand je ogen fris en gezond, en je zicht scherp.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *