Een netvliesloslating: symptomen en behandelingen

Als er een scheurtje in je netvlies ontstaat, kan je netvlies loskomen van de laag eronder. Zo’n netvliesloslating kan je zicht aantasten. Als je de symptomen herkent, kun je de ergste problemen voorkomen door je op tijd te laten behandelen. In deze blog vertellen we je meer over de symptomen, risicofactoren en behandelingen van een netvliesloslating.

Ouder stel dat elkaar omhelst

Je netvlies is een laagje achter in je oog dat het licht opvangt dat via je lens het oog binnen komt. Soms kan hierin een scheurtje ontstaan. Dat gebeurt zo: als je ouder wordt, krimpt het glasachtig lichaam (een soort zak met doorzichtige gelei er in) in je oog. Normaal gesproken zit dit lichaam niet vast aan je netvlies, waardoor het zonder veel problemen kan krimpen. Maar soms kleeft het glasachtig lichaam op sommige plekjes wél vast aan je netvlies. In dat geval kan de zak aan je netvlies trekken tijdens het krimpen. Hierdoor kunnen scheurtjes in je netvlies ontstaan. 

Als zo’n scheurtje niet op tijd behandeld wordt, kan er vocht achter je netvlies komen. Hierdoor raakt je netvlies los van de laag eronder. In dat geval heb je last van een netvliesloslating.

Schematische weergave van een gezond oog en een oog met een netvliesloslating Zo ziet een netvliesloslating er (simpel weergegeven) uit

Symptomen van een netvliesloslating 

Gelukkig doet een netvliesloslating geen pijn. Er zijn wel andere symptomen waaraan je een scheurtje in je netvlies of een netvliesloslating kan herkennen. Zo kan je zwarte, zwevende vlekjes in je zicht krijgen. Of je kan lichtflitsen zien, vaak telkens in dezelfde hoek van je zicht. Ook kan een deel van je zicht geblokkeerd lijken. Sommige mensen hebben daardoor het gevoel dat ze telkens over een muurtje heen moeten kijken. Of het lijkt alsof er een gordijn voor een deel van hun ogen hangt. 

Deze symptomen kunnen zich in verschillende gradaties voordoen als je last hebt van een glasvochtloslating (het moment dat het glasachtig lichaam loskomt van je netvlies), een scheurtje in je netvlies, of een netvliesloslating. Heb jij last van deze symptomen? Bel dan zo snel mogelijk een huisarts. Hoe eerder je doorhebt dat je risico loopt op een netvliesloslating, hoe beter het behandeld kan worden. Daarover later in deze blog meer. 

Risicofactoren 

Een netvliesloslating ontstaat meestal door één of meerdere scheurtjes in het netvlies. Deze scheurtjes ontstaan op hun beurt weer door een glasvochtloslating. In principe kan dit iedereen overkomen. Maar er zijn enkele factoren die het risico op een netvliesloslating vergroten. 

Het belangrijkste risico is ouderdom. Naarmate je ouder wordt, neemt het glasvocht in je ogen af. Hoe minder glasvocht in je ogen, hoe groter de kans dat het glasachtig lichaam loskomt van je netvlies. Daardoor wordt de kans op scheurtjes in het netvlies en een netvliesloslating groter. 

Daarnaast heb je een grotere kans op een netvliesloslating als mensen in je familie hier last van hebben gehad. Ook als je erg bijziend bent – en dus een hoge min sterkte in je brilglazen of contactlenzen nodig hebt om dingen op afstand scherp te zien – heb je een grotere kans op een netvliesloslating.

Tenslotte kan je netvlies loskomen van de laag eronder als gevolg van andere ziektes of gebeurtenissen. Mogelijke oorzaken zijn o.a. een ongeluk waarbij je oog is beschadigd, een ontsteking aan de binnenkant van je oog, zwangerschapsvergiftiging, diabetes en nierziekten.

Een arts controleert een patiënt Als je de symptomen op tijd herkent, kan een oogarts een netvliesontsteking voorkomen

Een netvliesloslating behandelen

Het is belangrijk dat een netvliesloslating zo snel mogelijk behandeld wordt. Dan kunnen de gevolgen beperkt worden. Het liefste laat je je al controleren en behandelen op het moment dat je alleen nog maar een glasvochtloslating of een scheurtje in je netvlies hebt. Dan kan je een netvliesloslating namelijk voorkomen. 

Behandeling bij een scheurtje in het netvlies 

Als je er op tijd bij bent, kunnen scheurtjes in je netvlies aangepakt worden door middel van een laserbehandeling. Je krijgt dan verdovende oogdruppels. Vervolgens worden er met laserstralen kleine littekens gemaakt om het scheurtje in je netvlies heen. Deze werken als een soort nietjes die je netvlies vastmaken aan de laag daaronder. Daarmee wordt een verdere netvliesloslating voorkomen.

Operatie bij een netvliesloslating 

Is je netvlies al losgeraakt? Dan is bovenstaande behandeling niet meer mogelijk. In dat geval moet er geopereerd worden. Vaak gebeurt dat door middel van een ‘vitrectomie’. Daarbij haalt een oogarts eerst het glasvocht uit je oog. Vervolgens wordt het netvlies behandeld met een laser. Daarna wordt je oog weer opgevuld met gas, olie of een speciale vloeistof. De speciale vloeistof wordt vanzelf vervangen door vloeistof die het oog aanmaakt, dit wordt het vaakst gebruikt. Gas verdwijnt langzaam en olie moet met een tweede operatie verwijderd worden. 

Een vitrectomie is bijna altijd succesvol. Soms is er nog een extra behandeling nodig. Maar zelfs als de behandeling in één keer goed gaat, kun je last houden van je zicht. Sommige mensen blijven nog lang onscherp zien. Bovendien kan je later ook last krijgen van scheurtjes in het netvlies van je andere oog. 

Na een operatie volgen er meestal nog een paar controles. Daarbij wordt gekeken of de operatie geslaagd is en of het geopereerde oog goed herstelt. 

Contactlenzen dragen met een netvliesloslating

Zolang je alleen nog maar last hebt van een glasvochtloslating of een scheurtje in je netvlies, kun je je lenzen blijven dragen. De laserbehandeling die je hiervoor krijgt laat namelijk geen schade achter die het dragen van contactlenzen in de weg zit. Pas op het moment dat er een operatie nodig is om een netvliesloslating te herstellen, kan het zijn dat je je lenzen uit moet doen of moet aanpassen. Bij deze ingreep kan er namelijk littekenweefsel aan de buitenzijde van je oog ontstaan, waardoor je niet meer zomaar alle soorten lenzen kan dragen. De oogarts zal je hier altijd over informeren. 

Zo kan een oogarts je vragen om een paar weken voor de operatie of controle geen contactlenzen te dragen. Ook na de operatie kan een oogarts aangeven dat je voor bepaalde tijd beter geen lenzen in kan doen. Soms heb je na een operatie bovendien een andere sterkte lenzen nodig. De exacte maatregelen verschillen per geval. Volg dus altijd het specifieke advies van jouw oogarts op.

Gezonde ogen met lenzen van 123 Lens

Wil jij je ogen gezond houden? Dan is het belangrijk om gezond te leven en de juiste contactlenzen te dragen (als je die nodig hebt). In de webshop van 123 Lens vind je een ruim aanbod zachte contactlenzen. Wij bieden veel verschillende soorten en merken lenzen. De kans is dus groot dat ook de perfecte contactlens voor jou ertussen zit. Benieuwd? Neem een kijkje in onze webshop.

Reacties

2 reacties
  • Nelly Koetsier schreef:

    Beste mensen,
    Ik heb zojuist gelezen over een behandeling met laserstralen en andere methoden (ingreep) bij problemen met netvlies loslating.
    Mijn vraag is: zijn er mensen die hierna echt beter geworden zijn, en geen problemen meer hebben. Ik vraag het omdat mijn dochter vlekken in de ogen heeft, maar niet naar een arts durft te gaan.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Beste Nelly,

      Als er echte schade aan het netvlies is, is dit veelal onherstelbaar. Een laserbehandeling is bedoeld om het proces te stoppen en te voorkomen dat de schade te groot wordt. Het is dus altijd verstandig om naar een arts te gaan als er twijfel hierover is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *