Wat voor effect heeft aangezichtsverlamming op je ogen?
- Leonie
- 22 februari 202322 feb 2023
- Bekeken: 3412
Een aangezichtsverlamming is een lichamelijke aandoening die direct effect heeft op de gezondheid van je ogen. In veel gevallen zal één oog niet meer goed functioneren, wat het zicht flink kan belemmeren. In dit artikel lees je welke effecten een aangezichtsverlamming kan hebben op jouw zicht en wat je kunt doen om de klachten te verminderen.
Je ogen behoren tot de meest gevoelige delen van je lichaam. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je oog in contact komt met een beetje zand. Je oog zal direct rood aanlopen en in de meeste gevallen gaan tranen. Vergelijk je deze reactie met de reactie van bijvoorbeeld je huid of je oorschelp, dan kun je concluderen dat je ogen zeer kwetsbaar zijn. Het is dan ook niet gek dat er een heleboel lichamelijke aandoeningen zijn die invloed hebben op je ogen en je zicht.
Voordat we je de gevolgen van een aangezichtsverlamming kunnen uitleggen, is het misschien handig om eerst iets meer te weten over wat deze aandoening nou precies inhoudt. Een aangezichtsverlamming is een verlamming aan één kant van je gezicht. Er lopen namelijk twee aangezichtszenuwen door je schedel: één aan de linkerkant van je gezicht en één aan de rechterkant van je gezicht. Deze grote zenuwen zorgen onder andere voor de uitdrukkingen op je gezicht en voor het sluiten en openen van je ogen en je mond.
De aangezichtszenuw is een van de meest gevoelige en kwetsbare zenuwen in ons lichaam. Dit komt doordat de zenuw door een nauw kanaal in onze schedel loopt. Je kunt dit vergelijken met een auto die zich door een nauwe straat moet manoeuvreren. Wanneer de aangezichtszenuw om wat voor reden dan ook gaat zwellen, komt de zenuw al snel in de verdrukking. Deze verdrukking zorgt ervoor dat de zenuw zijn werk minder goed kan uitvoeren. De zijde van je gezicht waar de zenuw zich bevindt, beweegt dan plotseling minder flexibel dan de andere kant van je gezicht. Dit resulteert in verlamming aan de linker- of rechterkant van je gezicht.
Er zijn meerdere oorzaken die kunnen leiden tot een verlamming aan een deel van je gezicht. Het is belangrijk om te weten dat een aangezichtsverlamming in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een ziekte die de weerstand van je zenuwen heeft aangetast. Een aangezichtsverlamming kan dus iedereen overkomen en er is geen manier om het risico te verminderen. Oorzaken van een aangezichtsverlamming kunnen zijn:
Een scan of een KNO-onderzoek kan worden ingezet worden om de oorzaak van de verlamming te achterhalen.
Wanneer een aangezichtsverlamming wordt veroorzaakt door het herpes virus, wordt het ook wel de Ziekte van Bell genoemd.
Als eerste is het belangrijk om te weten dat dokters onderscheid maken tussen twee verschillende aangezichtsverlammingen: onvolledige en volledige aangezichtsverlamming. Bij een onvolledige verlamming heb je slechts een paar symptomen. Je mondhoek hangt bijvoorbeeld, maar je kunt je ogen nog wel helemaal sluiten. Een volledige verlamming betekent dat je alle symptomen vertoont. Bij meer dan 80% van de patiënten verdwijnen de symptomen van een aangezichtsverlamming vanzelf: meestal binnen zes tot acht weken. Wanneer de genezing langer duurt dan acht weken, vermindert de kans dat je volledig zult herstellen. Vooral bij de volledige verlamming wordt het dan onwaarschijnlijk dat je gezicht weer volledig de oude wordt.
Een verlamming aan het aangezicht wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door een verlaagde weerstand van de aangezichtszenuw. Om deze weerstand terug op te bouwen, is het belangrijk om rust te nemen. De behandeling tegen een aangezichtsverlamming bestaat dan ook voor een groot deel uit slapen en ontspanning. Wanneer de zenuw tot rust komt, zal deze vanzelf zijn lichaamsfuncties weer oppakken. Het is echter wel belangrijk om onder controle te blijven bij de KNO-arts. Deze kan je ondersteunen en adviseren waar nodig. Bij een vertraagd herstel kan logopedie of fysiotherapie helpen om de overgebleven symptomen zoveel mogelijk te verminderen.
Wanneer je lijdt aan een aangezichtsverlamming, krijg je een scheef gezicht. De mondhoek hangt lager en de plooi tussen je mond en neus verdwijnt. Aangezien je ogen een groot deel uitmaken van je gezicht, worden ook deze sterk beïnvloed. In de meeste gevallen lijkt het oog aan de aangedane zijde wijder open te staan dan aan de gezonde kant van je gezicht. Het is vaak ook onmogelijk om het oog volledig te sluiten en bij pogingen daartoe zie je het oogwit verschijnen. Dit wordt veroorzaakt doordat je oogbol zich omhoog draait. Dit ziet er vreemd en eng uit, maar maak je vooral geen zorgen. Dit gebeurt namelijk altijd, alleen kun je het normaal niet zien, omdat het ooglid ervoor zit. Andere effecten van een aangezichtsverlamming op je ogen zijn onder andere:
Om de oogproblemen te verminderen, adviseren wij om het oog ’s nachts te behandelen met oogzalf. Dit kan voorkomen dat het oog uitdroogt, waardoor het gaat jeuken of branden. Mocht het nodig zijn, dan kunnen overdag beschermende oogdruppels worden gebruikt.
Wanneer je het oog niet volledig kunt sluiten, kun je ervoor kiezen om het oog af te plakken met een steriel oogverband. Dit kan je ook helpen om ’s nachts beter te slapen. Uiteraard is het dragen van contactlenzen tijdens een aangezichtsverlamming zeker niet aan te raden. Maak je geen zorgen, want je kunt je lenzen meestal lang bewaren. Draag in plaats van lenzen tijdelijk een bril met afdekklepje, om je oog te beschermen tegen bijvoorbeeld wind en regen. Dit kan uitdroging van je oog voorkomen.
Is je oog niet volledig hersteld na de tijdelijke aangezichtsverlamming? Dan kun je de mogelijkheid tot een operatie bespreken met je arts. Deze operaties zijn een zware ingreep en zullen daarom alleen worden uitgevoerd wanneer je oog blijvende schade heeft opgelopen. Botoxinjecties kunnen ook helpen, bijvoorbeeld tegen een verlaagde wenkbrauw of tegen oogspierkrampen. Zoals we al vermeldden in het begin van dit artikel: je oog is een kwetsbaar deel van je lichaam. Wij adviseren je daarom om vooral geen overhaaste beslissingen te maken over deze operaties en goed te overleggen met je oogarts en/of KNO-arts. Zodra je oog volledig is hersteld, kun je jouw bril weer inruilen voor contactlenzen.