Wat zijn de gevolgen van diabetes op mijn ogen?

Heb je diabetes? Dan is er een kans dat je problemen krijgt met je ogen. Dit wordt meestal diabetische retinopathie genoemd en veel diabetespatiënten hebben er last van. Maar wat zijn precies de gevolgen van diabetes op je ogen? En wat kun je ertegen doen? Je leest het in deze blog.  

Vrouw wordt getest op de gevolgen van diabetes

Gevolgen van diabetes op de ogen

Oogproblemen zijn vaak een vroeg teken van diabetes. Die oogproblemen kunnen verschillende gevolgen hebben. De meest voorkomende symptomen van diabetische retinopathie zijn onscherp, wazig of troebel zicht. Maar mensen met diabetes kunnen ook dubbel gaan zien, of last krijgen van bewegende vlekken en slierten in hun zicht. Daarnaast kan diabetische retinopathie oogontsteking en pijnlijke ogen veroorzaken. 

Onscherp zicht op een park vol mensen Onscherp, wazig en troebel zicht kunnen vroege tekenen van diabetes zijn

Op de lange termijn kan diabetes zelfs volledige blindheid veroorzaken. Sterker nog: diabetes is een grote oorzaak van blindheid in Europa. Dit komt vooral voor als mensen lange tijd diabetes hebben en/of als de oogklachten onbehandeld blijven. 

Andere mogelijke gevolgen van diabetes op de ogen zijn: vervormd zicht, vervaagde kleuren en nachtblindheid. Ook wisselend scherpte in het zicht en stijve oogspieren kunnen het gevolg zijn van diabetes. Dit komt niet door diabetische retinopathie, maar door de wisselende bloedsuikerspiegel. 

De exacte oogklachten kunnen per diabetespatiënt verschillen. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter de kans op oogklachten. Maar sommige mensen krijgen helemaal geen last van hun ogen.

Waarom is diabetes schadelijk voor de ogen?

Mensen met diabetes hebben te veel glucose in hun bloed. Dit beschadigt de bloedvaten, en dus ook de kleine bloedvaten in en op de ogen. De bloedvaten kunnen daardoor vocht of vet lekken, of ze kunnen te weinig zuurstof naar het oog brengen. Dit kan het zicht op verschillende manieren belemmeren. Wat de exacte gevolgen van deze beschadigingen zijn, ligt aan de ernst van de beschadigingen en waar deze precies op het oog zitten. 

Oogbeschadigingen komen bij zowel diabetes type I als diabetes type II voor

Deze beschadiging gaat meestal geleidelijk. Het gebeurt vaak in beide ogen, maar niet altijd in beide ogen tegelijk. Dit komt bij zowel diabetes type I als diabetes type II voor. Daarnaast kan de wisselende suikerspiegel van diabetespatiënten andere complicaties opleveren, bijvoorbeeld in de oogspieren.

Oogbehandeling voor diabetespatiënten 

Oogklachten als gevolg van diabetes komen dus veel voor. Maar gelukkig zijn de gevolgen deels te voorkomen en te remmen door verschillende behandelingen. Dat gebeurt vaak met een laserbehandeling of met injecties. Door deze behandelingen wordt blindheid vaak voorkomen. 

Regelmatige controle is belangrijk

Deze behandelingen kunnen de beschadigingen aan het oog echter niet ongedaan maken. Voorkomen is dus echt beter dan genezen. Een regelmatige controle is daarom essentieel. Heb jij diabetes? Dan raadt het Diabetes Fonds aan om je ogen minimaal eens per twee jaar te laten controleren door een professional. Worden er problemen gevonden? Dan is een jaarlijkse controle nodig om de ontwikkeling te volgen.

Oogcontrole Als je diabetes hebt, is het extra belangrijk om je ogen regelmatig te laten testen

Daarnaast kan een gezonde levensstijl helpen met het vertragen van de gevolgen. Gezond eten, regelmatige beweging, een gezond gewicht en stoppen met roken zijn samen met regelmatige controles de beste manier om de oogschade als gevolg van diabetes te minimaliseren.

Lenzen dragen met diabetes 

In de meeste gevallen kun je met diabetes lenzen blijven dragen. Maar contactlenzen kunnen er wel voor zorgen dat letsel minder snel herstelt en complicaties kunnen verergeren. Hygiëne is daarom extra belangrijk. In veel gevallen worden zuurstofdoorlatende lenzen en daglenzen aangeraden.

Specialisten kunnen jou precies vertellen welke contactlenzen je wel en niet kan dragen

Als je diabetes hebt, is het bovendien noodzakelijk om altijd een specialist te raadplegen voordat je contactlenzen neemt of van soort of merk lenzen wisselt. Specialisten kunnen jou precies vertellen welke contactlenzen je wel en niet kan dragen. Aan de hand van een jaarlijkse controle kan de specialist het advies waar nodig bijstellen. 

Heb jij diabetes en krijg je last van je ogen als je contactlenzen draagt? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een specialist.

Contactlenzen kopen bij 123 Lens

Of je nu diabetes hebt of niet: voor contactlenzen en toebehoren kun je terecht in de webshop van 123 Lens. Hier vind je een ruim aanbod van zachte lenzen tegen een eerlijke prijs. Maar nogmaals: laat je altijd eerst adviseren door een specialist voordat je (een nieuw soort of merk) lenzen aanschaft. Zeker als je diabetes hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *