Hangende oogleden door lenzen: wat kan je doen?
- Ruben den Boer
- 07 juli 202107 jul 2021
- Bekeken: 7505
In sommige gevallen kunnen contactlenzen hangende oogleden (ptosis) veroorzaken. Dit is vervelend. Het kan het gezichtsvermogen verminderen en het ziet er niet zo mooi uit. Wat kan je doen als je last hebt van hangende oogleden? Je leest het in deze blog.
De medische naam voor hangende oogleden is ptosis. Bij ptosis hangt het bovenste ooglid lager dan de bedoeling is. Het ooglid hangt dus gedeeltelijk over het oog heen. Het kan zijn dat je hierdoor minder (goed) ziet.
Bij ptosis gaat het ooglid hangen omdat de spier die het bovenooglid omhoog moet houden (de levatorspier) niet goed functioneert. Je hebt het niet door, maar bij normaal functioneren is deze spier de hele dag aan het werk om jouw ogen open te houden. Maar deze spier kan verslappen of oprekken. Dan gaat je ooglid hangen.
Ptosis wordt dus niet veroorzaakt door overtollige huid. Bij een teveel aan huid gaat het ooglid ook over de wimpers hangen, dat gebeurt bij ptosis niet. Een hangend ooglid veroorzaakt door overtollige huid heet in de medische wereld dermatochalasis.
Ptosis kan allerlei oorzaken hebben. Ten eerste kan het aangeboren zijn. Daarnaast kan de communicatie tussen de hersenen en de spier tekort schieten. Ook een verwonding aan het ooglid kan de werking van de spier belemmeren. De meest voorkomende oorzaak van hangende oogleden is echter ouderdom. Na verloop van tijd verslapt de levatorspier, net als alle andere spieren in het lichaam.
Dat betekent niet dat jonge mensen geen hangende oogleden kunnen krijgen. Als dat gebeurt, is het dragen van (harde) contactlenzen vaak de oorzaak. Vooral mensen die langdurig harde lenzen dragen, kunnen last krijgen van hangende oogleden. Bij het uitnemen van harde lenzen trekken mensen namelijk vaak aan het bovenste ooglid. Hierdoor verslapt het ooglid en kan het gaan hangen.
Onderzoek uit 2010 wijst erop dat ook zachte lenzen ptosis kunnen veroorzaken. Op dit onderzoek valt echter wat het een en ander af te dingen. Er deden slechts 35 mensen mee. 9 van hen kregen last van hangende oogleden door het dragen van zachte lenzen. Hoe zachte contactlenzen tot hangende oogleden kunnen leiden, is niet bekend. Vast staat in ieder geval dat harde lenzen vaker ptosis veroorzaken dan zachte lenzen.
Contactlenzen kunnen dus hangende oogleden veroorzaken. Maar wat kan je daartegen doen? Goed nieuws: ptosis is goed te behandelen. Meestal worden hangende oogleden behandeld door middel van een ooglidcorrectie. Hierbij wordt de spier weer strak getrokken. Als je last hebt van overtollige huid kan dit ook verwijderd worden.
Een ooglidcorrectie is een veelvoorkomende procedure die een hangend ooglid kan verbeteren of zelfs compleet verhelpen. Bij medische noodzaak is deze operatie vaak verzekerd. Laat je ptosis voor puur cosmetische redenen behandelen? Dan zijn de kosten meestal voor eigen rekening.
Het is niet altijd mogelijk om hangende oogleden te voorkomen. Ouderdom of een aangeboren aandoening ga je niet tegen. Maar verder zijn er enkele dingen die je kan doen om ptosis te voorkomen. Natuurlijk helpt een gezonde leefstijl om je huid en spieren strak te houden. Gezond eten, niet roken, genoeg slaap en voldoende beweging houden ook je oogleden gezond.
Maar het is ook een goed idee om de harde lenzen links te laten liggen. Als je lenzen nodig hebt, doe je er goed aan om voor zachte contactlenzen te kiezen. Niet alleen zitten deze voor veel mensen lekkerder, de kans op ptosis wordt daardoor ook een stuk kleiner. Draag je toch harde lenzen, omdat je bijvoorbeeld geen zachte contactlenzen kunt of mag dragen? Wees dan zuinig op je oogleden, trek er niet te hard aan.
Wat niet veel mensen weten, is dat er ook speciale lenzen zijn die kunnen helpen bij het leven met Ptosis. We hebben het over de scleralens. Deze harde lens is een stuk groter dan een normale contactlens. Een scleralens ‘vult’ het oog zo beter op, waardoor het ooglid beter open blijft. Deze ‘vulling’ wordt op maat gemaakt.
Ook kan de scleralens uitgevoerd worden met een verdikking waar het bovenste ooglid op rust. Deze scleralenzen kunnen ervoor zorgen dat een ooglidcorrectie niet nodig is of kan worden uitgesteld.
In principe kunnen scleralenzen voor iedereen geschikt zijn. Maar het is bij zo’n bijzondere lens extra belangrijk om een specialist te raadplegen. Hij kan jou vertellen of een scleralens de beste oplossing is voor jouw hangende oogleden.
Heb jij last van hangende oogleden? Dan is het altijd belangrijk om contact op te nemen met een medisch expert. Die gaat op zoek naar de oorzaak van je ptosis en zoekt daar de best mogelijke oplossing bij.
Het dragen van harde lenzen kan de kans op hangende oogleden vergroten. Gelukkig vind je in de webshop van 123 lens alleen een groot aanbod zachte contactlenzen. Daarmee houd jij je oogleden langer gezond! Laat je wel altijd adviseren door een oogexpert of optometrist voordat je overstapt van harde op zachte lenzen.