Het laseren van de ogen versus implantaatlenzen

Het laseren van de ogen en het laten plaatsen van implantaatlenzen zijn twee methoden om een ​​betere gezichtsscherpte te krijgen. Beide methoden worden gebruikt om de afwijkingen in de refractie van het oog te corrigeren, waardoor mensen zonder bril of contactlenzen kunnen zien.

Ooglaseren versus implantaatlenzen

In dit artikel wordt dieper ingegaan op deze twee behandelingen om de gezichtsscherpte te verbeteren. Er zijn namelijk belangrijke verschillen tussen beide methoden. De voor- en nadelen worden hier besproken, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over welke behandeling het beste bij jou past. We zullen ook ingaan op de procedures zelf en wat je kunt verwachten tijdens en na de behandelingen.

Wat is het laseren van de ogen?

​​Het laseren van de ogen is een chirurgische ingreep die wordt gebruikt om de gezichtsscherpte te verbeteren. Het is een procedure voor mensen die problemen hebben met hun zicht door een zogenaamde refractieafwijking, zoals bijziendheid, verziendheid of astigmatisme. Het is geschikt voor mensen die een oogafwijking hebben tussen -10 en +4,5, geen last hebben van staar en bijvoorbeeld ook geen lui oog hebben met minder dan 30% zicht. Slechts in 20% van de gevallen is het laseren van ogen niet geschikt voor de patiënt.

Procedure voor het laseren van de ogen

Wat is de procedure voor het laseren van de ogen?

Tijdens het laseren van de ogen wordt een speciale laser gebruikt om de vorm van het hoornvlies van het oog te veranderen. Hierdoor wordt de brekingsfout in het oog gecorrigeerd, zodat het licht op de juiste manier op het netvlies valt en een scherp beeld ontstaat. De procedure wordt uitgevoerd onder plaatselijke verdoving door middel van oogdruppels of een injectie. De behandeling zelf duurt meestal minder dan 30 minuten per oog.

Voordelen van het laseren van de ogen

Een van de belangrijkste voordelen van het laseren van de ogen is dat de ogen snel van de ingreep herstellen. Patiënten kunnen de eerste dagen wat last hebben van gevoelige ogen, maar je zal meteen scherp kunnen zien. Daarnaast is de procedure over het algemeen veilig en heeft deze een hoog slagingspercentage. Mensen die het laseren van de ogen ondergaan, ervaren in bijna alle gevallen een verbetering van hun gezichtsscherpte en hebben geen bril of contactlenzen meer nodig. Bovendien kan de procedure worden aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt. Er zijn verschillende soorten lasertechnieken beschikbaar, waaronder LASIK, PRK en LASEK, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben.

De risico’s en nadelen van het laseren van de ogen

Zoals bij elke chirurgische ingreep zijn er ook risico’s verbonden aan het laseren van de ogen. De meest voorkomende risico’s zijn droge ogen, lichtgevoeligheid en het zien van halo’s rond lichtbronnen. In sommige gevallen kan er ook een regressie optreden, waarbij de gezichtsscherpte na verloop van tijd weer afneemt. Het is daarom belangrijk om een gekwalificeerde en ervaren oogarts te raadplegen, om de risico’s en voordelen van het laseren van de ogen te bespreken en te bepalen of deze procedure geschikt is voor jou. Een belangrijk nadeel, naast de kosten ten opzichte van een bril of contactlenzen, is verder dat het mogelijk is dat de behandeling moet worden herhaald. Het is in sommige gevallen dus geen definitieve oplossing. Let op: Niet in alle gevallen is een tweede behandeling mogelijk. Bovendien is er een verhoogd risico op staar bij mensen die hun ogen hebben laten laseren.

TIP: Zorg ervoor dat je je goed laat informeren over de verschillende lasertechnieken voordat je besluit om je ogen te laten laseren. Stel van tevoren een vragenlijstje op, zodat je niks vergeet te vragen.

Alternatieven voor het laseren van de ogen

Als het laseren van de ogen niet geschikt is voor een patiënt, zijn er alternatieve behandelingen beschikbaar. De eerder genoemde implantaatlenzen bijvoorbeeld, maar ook orthokeratologie is een optie. Implantaatlenzen zijn kleine lenzen die in het oog worden geplaatst om sterkteafwijkingen te corrigeren en de gezichtsscherpte te verbeteren. Hierover later meer. Orthokeratologie is een therapie waarbij je ’s nachts speciale contactlenzen draagt, die de vorm van het hoornvlies tijdelijk veranderen en de gezichtsscherpte verbeteren. Na een nacht slapen met deze zogenoemde nachtlenzen, sta je ’s morgen op met scherp zicht.

Nooit meer meer lenzen in en uitdoen? Neem implantaatlenzen!

Wat zijn implantaatlenzen?

Implantaatlenzen zijn kunstlenzen die permanent in het oog worden geïmplanteerd om het gezichtsvermogen te corrigeren. Ze zijn ontworpen om de natuurlijke ooglens te vervangen of worden voor de eigen lens geplaatst en kunnen worden gebruikt om bijziendheid, verziendheid en astigmatisme te corrigeren. Als de lens in de plaats van de eigen ooglens wordt geplaatst, kun je na deze behandeling geen staar krijgen.

Hoe worden implantaatlenzen geplaatst?

Voordat de implantaatlenzen worden geplaatst, wordt er eerst een grondig oogonderzoek verricht. Hierbij wordt gekeken naar de gezondheid van het oog en of de patiënt geschikt is voor de behandeling. Vervolgens wordt de implantatielens op maat gemaakt en wordt deze tijdens een korte operatie onder plaatselijke verdoving geïmplanteerd. Het herstel is over het algemeen snel en de patiënt kan dezelfde dag nog naar huis.

Wat zijn de voordelen van Implantaatlenzen?

Implantaatlenzen hebben enkele voordelen ten opzichte van andere chirurgische of niet chirurgische methoden om het gezichtsvermogen te corrigeren. Allereerst zijn ze permanent en hoeven ze niet te worden vervangen, zoals bij contactlenzen. Daarnaast hebben implantaatlenzen geen onderhoud nodig, zoals bij een bril het geval is. Verder kunnen ze een uitkomst bieden voor mensen die niet in aanmerking komen voor andere behandelingen, zoals het eerder besproken laseren van de ogen. Bovendien geeft behandeling een lang en blijvend resultaat; zelfs jaren later gaat de kwaliteit niet achteruit.

De nadelen van implantaatlenzen

Hoewel de behandeling veilig is en de resultaten voor zichzelf spreken, zitten er ook een aantal nadelen ​​verbonden aan implantaatlenzen. De procedure is namelijk duurder dan het dragen van contactlenzen of een bril. Bovendien kunnen complicaties optreden tijdens of na de procedure, zoals infecties, verplaatsing van de lens en glaucoom. Verder kan je last hebben van droge of geïrriteerde ogen of van het zien van onder andere halo’s en lichtuitstralingen. Dit is echter vrijwel altijd tijdelijk.

TIP: Vergeet niet om een betrouwbare en ervaren kliniek te kiezen voor je behandeling. Advies door een gekwalificeerde oogarts is een must.

Ga je voor het laseren van de ogen of implantaatlenzen?

Zowel het laseren van de ogen als implantaatlenzen kunnen dé oplossing bieden voor wie geen bril of contactlenzen wil dragen. Maar ooglaseren of implantaatlenzen zijn helaas niet voor iedereen geschikt.

Sommige mensen komen niet in aanmerking voor ooglaseren vanwege uiteenlopende redenen. De dikte of kromming van hun hoornvlies bijvoorbeeld, maar ook de aanwezigheid van bepaalde oogaandoeningen zoals glaucoom, cataract of keratoconus resulteert doorgaans in een negatief advies. Dit geldt overigens ook voor implantaatlenzen. Voor beide methoden geldt bovendien dat andere gezondheidsproblemen of medicijnen een belemmering kunnen vormen voor het wel of niet kunnen ondergaan van de behandeling.

Zowel het laseren van de ogen als het plaatsen van implantaatlenzen is een medische ingreep.

Implantaatlenzen kunnen geschikt zijn voor mensen met bijziendheid, verziendheid en astigmatisme, die niet in aanmerking komen voor ooglaseren vanwege de dikte of kromming van hun hoornvlies. Bovendien kan lensimplantatie ook geschikt zijn voor mensen met leeftijdsgebonden verziendheid, terwijl ooglaseren alleen geschikt is voor mensen met stabiele refractieafwijkingen, die geen ouderdomsverziendheid betreft. Lensimplantatie is soms een goede optie voor mensen die niet in aanmerking komen voor ooglaseren.

Tot slot is het goed om te kijken naar je budget. Hoewel de kosten voor het laseren van ogen sterk verschillen per kliniek en per techniek, is het laten plaatsen van implantaatlenzen een stuk duurder. Waar de kosten voor ooglaseren zo rond de 1200 euro per oog ligt, ligt dat bij implantaatlenzen al op zo’n 2500 euro per oog. Dit verschil maakt dat mensen de voorkeur geven aan het laseren van de ogen, mits ze daarvoor in aanmerking komen natuurlijk.

Reacties

6 reacties
  • Wilma schreef:

    Hallo,
    Ik heb mijn ogen in 2011 laten laseren, maar ga nu slechter zien.
    Is het mogenlijk om na lasering een lens te implanteren?
    Ben erg benieuwd.
    Met vriendelijke groeten,
    Wilma van Rijswijk

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Wilma,
      Doordat het hoornvlies aangepast wordt door het laseren, zijn de mogelijkheden vaak wel minder. Dit betekent niet per se dat het niet mogelijk is. Het beste is dus om contact op te nemen met een specialist om dit te bepalen. Wij plaatsen zelf geen implantaatlenzen en wij laseren niet. Wijzelf hebben deze expertise dus niet in huis.

  • Joanna schreef:

    Is het waar dat iedereen boven 45 die ogen laat laseren een bril voor lezen moet dragen? Omdat het ouderdom proces oversnelt ?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Iemand boven de 45 heeft vrijwel altijd een leesgedeelte nodig, ook als er niet gelaserd is. Als iemand echter een lichte MIN-sterkte heeft, kan die persoon als oplossing ook die bril afzetten. Dan wordt er eigenlijk een beetje gesjoemeld en een soort leessterkte gecreëerd. Het probleem van het lezen is dus gerelateerd aan de leeftijd en niet aan het laseren.

  • Adrie nobel schreef:

    Tot welke leeftijd kun of mag je laten laseren ?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      U moet minimaal 18 jaar zijn voor een ooglaserbehandeling. Daarnaast moet uw sterkte minimaal 1 jaar stabiel zijn. De algemene leeftijdsgrens voor ooglaseren is 55 jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *