Hoe is jouw zicht in het verkeer?

5 maart de dag van de maximum snelheid

Weet jij nog op welke datum de 100 km per uur regel werd ingevoerd? Ik kan het mij nog heel goed herinneren. Iedereen had het over het Corona virus, het was 12 maart 2020 en wij kregen het dringende advies om thuis te gaan werken. Maar vanaf welke datum werd de maximum snelheid 100 km per uur op de snelweg?

snelheidsmeter op dashboard auto

Per 16 maart 2020 werd de maximum snelheid teruggebracht naar 100 km per uur. Overal langs de snelwegen werden de borden aangepast en het was lang niet altijd duidelijk hoe het nu precies zat.

Veel mensen hadden het gevoel dat je met een slakkengangetje over de snelweg reed. Maar de borden lezen, ook bij 100 km/u, blijkt voor veel mensen toch nog best lastig. Hoe komt dat?

Brein

Verwerking door het brein

Tijdens het autorijden moet je brein veel informatie tegelijkertijd verwerken. Je voert technische handelingen uit, je moet op je omgeving letten en als je ook nog eens slecht zicht hebt, wordt het autorijden allemaal minder eenvoudig. Als je jong bent dan zijn je hersenen in ontwikkeling en worden er verbindingen gelegd met isolerende laagjes die gericht de informatie doorgeven. Naarmate je ouder wordt de isolerende laag minder en daardoor is er meer tijd nodig voor het verwerken van informatie en dat zorgt weer voor een lager reactievermogen.

Overdag tussen 06:00 en 19:00 uur 100 km/u en ‘ s avonds na 19:00 tot 06:00 uur 120 km/u of 130 km/u.

Zicht in het verkeer

Zicht in het verkeer

Voor deelname aan het verkeer en met name met autorijden, is goed zicht van cruciaal belang.  Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat er een verhoogd risico op een ongeluk ontstaat als mensen een visuele beperking hebben. Het is daarom van belang om jaarlijks je ogen te laten controleren door een oogspecialist, optometrist of contactlensspecialist. Deze specialist bekijkt hoe het is gesteld met jouw zicht, hoe het is gesteld met jouw ogen en geeft jou een passend advies. Zo’n advies kan bijvoorbeeld zijn om ’s avonds een speciale bril te dragen tijdens het autorijden.

Weersinvloeden

Naast het zicht zijn er ook externe factoren die een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het weer.

Regen

Uit onderzoek blijft dat tijdens regen het risico op een verkeersongeval wordt verhoogd. Als het heeft geregend, wordt je vaak verblind door het natte wegdek.  Ook het licht van de koplampen van je tegenliggers wordt met de regen weerkaatst.

Laaghangende zon

Bij laaghangende zon kan je zicht goed belemmerd worden. Wees hier op voorbereid en zorg dat je altijd een zonnebril in de auto hebt liggen.

Mist

En hoe zit het eigenlijk met mist? Mist ontstaat door afkoeling van vochtige lucht of doordat warme vochtige lucht en koude lucht zich met elkaar vermengen. Als het zicht minder dan 400 meter is, heb je in het verkeer er al last van. Maar mag je dan al je mistlampen aan doen?

Als het zicht minder dan 50 meter is, mag je pas je mistlampen aan doen

Hulpmiddelen tijdens het autorijden

Er zijn dus verschillende oorzaken die van invloed zijn op het zicht in het verkeer. Helaas hebben wij geen invloed op het weer, maar samen hebben wij wel invloed op een aantal factoren.

  • Laat je ogen, bij voorkeur jaarlijks, testen door een erkende specialist. Zo heb je altijd het juiste advies voor jouw ogen en heb je de juiste middelen tot je beschikking
  • Leg standaard een zonnebril in de auto
  • Leg eventueel een speciale bril voor in de avond rijden in de auto
  • Neem altijd een lenzendoosje, flesje lenzenvloeistof en/of extra set lenzen mee
  • Zorg dat je oogdruppels bij de hand hebt
  • Blijf niet met vragen rondlopen, onze 123 Lens contactlensspecialist kan jou vrijblijvend adviseren
TIP: Laat je ogen testen door een specialist

Contactlenzen kopen bij 123 Lens

Wil je veilig deelnemen aan het verkeer? Dan is het belangrijk dat je de juiste contactlenzen draagt. In het ruime aanbod op 123lens.nl vind je de geschikte lenzen voor jou. Daarnaast kun je bij ons terecht voor oogdruppels en andere toebehoren. Zo houd jij je zicht scherp!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *