Hoe moet u zachte lenzen indoen, uitdoen en bewaren?

Dit artikel kunt u als naslagwerk beschouwen rondom het dagelijks gebruik en onderhoud van uw contactlenzen. Deze informatie is met name geschikt voor mensen die beginnen met het dragen van contactlenzen of overwegen over te stappen van de bril naar lenzen*.

femme lentille de contact

Achtereenvolgens wordt informatie gegeven over: lenzen indoen, lenzen uitdoen, lenzen bewaren en tot slot nog enkele tips in het algemeen.

*Laat altijd uw contactlenzen aanmeten door een specialist.

Zachte lenzen in- en uit doen, hoe doet u dat op de juiste wijze?

Indien u begint met het dragen van contactlenzen, wordt u voorgelicht door uw contactlensspecialist. Toch is het bij thuiskomst geruststellend om een naslagwerk bij de hand te hebben. Dit artikel is zo geschreven dat u als het ware een checklist bij de hand heeft, die u dagelijks kunt gebruiken tot het geheel automatische handelingen zijn geworden. Deze ‘checklist’ kunt u naar behoefte raadplegen zodat u zeker weet dat u niets ‘verkeerd’ doet en het goed gebruiken van contactlenzen op een juiste wijze aanleert.

Contactlenzen indoen
Stap 1 – Laat de ogen eerst wakker worden

Iets wat vaak wordt overgeslagen is het laten wakker worden van uw ogen. Dit is van belang zodat de ogen na een nacht slapen goed kunnen worden voorzien van zuurstof. Tijdens het slapen knipperen uw ogen niet, in tegenstelling tot overdag en is de doorbloeding gereduceerd tot het hoog nodige.

Indien u voor het indoen van de contactlenzen al een korte tijd op bent en bijvoorbeeld een douche neemt, zijn uw ogen optimaal gereed voor een nieuwe dag met lenzen in. Richtlijn is ongeveer een half uur.

Stap 2 – Was uw handen

Hygiëne is en blijft belangrijk. Ook al denkt u over schone handen te beschikken, was altijd eerst uw handen met water en zeep, of gebruik een antibacteriële spray om uw handen zoveel mogelijk bacterievrij te maken. Dit is van belang om te voorkomen dat u uw ogen besmet met bacteriën die tot nare infecties kunnen leiden.

Stap 3 – Haal de lenzen uit de houder/verpakking

Leg de contactlens op uw wijsvinger. Indien de randen van de contactlens er uitzien alsof deze een beetje zijn omgeslagen dan is de lens binnenste buiten gekeerd. De contactlens dient eruit te zien als een mooi glad rondlopend kommetje.

Stap 4 – Spoel de contactlenzen af met lenzenvloeistof (bij week- en maandlenzen)

Daglenzen hebben deze extra behandeling niet nodig, omdat deze bij het indoen nog niet eerder zijn gebruikt en daardoor nog totaal vrij van vervuiling.

Stap 5 – Plaats de contactlenzen in uw ogen

Het is even oefenen, maar al binnen enkele dagen zal het plaatsen van de contactlens steeds eenvoudiger aanvoelen en uiteindelijk een geheel automatische handeling worden. Probeer de aanwijzingen stap voor stap toe te passen de eerste paar dagen en daarna steeds meer vanuit intuïtie.

  • Plaats uw middelvinger (van de hand waarmee u de lens in uw oog wilt aanbrengen) op uw onderste ooglid om deze open te houden.
  • Met de andere hand doet u hetzelfde met het bovenste ooglid.
  • U plaatst daarna de contactlens met uw wijsvinger in het midden van uw oog. Als dat voor u fijner is kunt u iets naar boven kijken en de lens daarna iets onder het midden van het oog plaatsen.
  • Daarna kijkt u naar beneden en laat de beide oogleden langzaam los.
  • Tot slot knippert u een aantal maal rustig om de contactlens op de juiste plaats te krijgen.

Contactlenzen uitdoen
Stap 1 – Was eerst uw handen (zie toelichting bij indoen lenzen stap 2).

Stap 2 – Controleer of uw lenzen los op uw ogen zitten voordat u deze uitdoet.

Bij het uitdoen van uw contactlenzen dienen de lenzen los op de ogen te zitten, controleer dit en indien dit niet het geval is, knippert u eerst een paar keer met uw ogen.

Stap 3 – druppel met een oogdruppel of inzetvloeistof een paar druppels in uw oog.

Hierdoor wordt de lens weer lekker soepel en zal zo niet kunnen scheuren bij het uitnemen. Als de lens te droog is, kan dit wel gebeuren.

Stap 4 – Haal de contactlenzen uit uw ogen.

Net als bij het indoen van de lenzen is er bij het uitdoen van de contactlenzen een vaste werkwijze.

  • Plaats uw middelvinger (van de hand waarmee u de lens uit het oog wilt halen) op uw onderste ooglid om deze open te houden.
  • Met de andere hand doet u hetzelfde met het bovenste ooglid.
  • Daarna plaats u uw wijsvinger op de contactlens zelf en schuift de lens naar beneden naar het witte gedeelte van het oog (onder de iris).
  • Maak met uw wijsvinger en duim een hele lichte voorzichtige knijpbeweging en neem de lens uit.

Stap 5 – Gooi de daglenzen weg of bewaar de week- of maandlenzen zoals hieronder staat beschreven.

Contactlenzen bewaren

Het is belangrijk uw week- of maandlenzen op de juiste manier te bewaren. U bewaart de contactlenzen in een lenzenhouder en vult deze met lenzenvloeistof. Er zijn verschillende soorten lenzenvloeistoffen met elk hun eigen werkwijze.

Tot slot nog enkele tips

Gun uzelf de tijd te wennen aan het dragen van contactlenzen.

Indien u nog nooit contactlenzen heeft gedragen is het aan te bevelen om uzelf te laten wennen aan het dragen van contactlenzen. Bouw de draagtijd per dag op en indien het niet meer goed aanvoelt, haal de lenzen eruit, geef uw ogen rust en probeer het de volgende dag opnieuw.

Breng make-up aan nadat u de contactlenzen heeft ingebracht.

Uw ogen kunnen gaan tranen bij het indoen van de contactlenzen en daarmee uw al aangebrachte make-up laten uitlopen. Andersom is het beter om eerst de contactlenzen te verwijderen voordat u uw ogen ontdoet van make-up resten. Dit om te voorkomen dat er make-up remover op de contactlens komt.

Slaap niet met uw lenzen in!

Wellicht is het overbodig u hierop te wijzen. Het doordragen van contactlenzen tijdens de nachtrust raden wij sterk af.

Indien u wilt weten waarom dit wordt afgeraden en wat u kunt doen indien u toch over contactlenzen dient te beschikken die gedurende de nachtrust gedragen kunnen worden, bevat het artikel Slapen met lenzen: is dit gevaarlijk en wat zijn de gevolgen? de antwoorden

Nog vragen? Stel ze gerust aan onze specialist

Indien u na het lezen van dit artikel nog gerelateerde vragen heeft. Neem gerust contact met ons op, zodat we uw vragen kunnen beantwoorden.

Reacties

4 reacties
  • Hans schreef:

    Bij het vernieuwen van de lenzen is een oude lens in de houder blijven plakken daar heb ik de nieuwe lens
    bij gedaan hoe kan ik zien welk de oude en nieuwe lens is?

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Helaas is dat meestal niet te zien. Het kan zijn dat de oude lens een lichte verkleuring heeft als het een maandlens betreft.

  • Mitch schreef:

    Ik heb mijn lenzen een week niet in gehad en dus in het lenzenbakje bewaard en de vloeistof in de tussentijd niet ververst. Kan ik de lenzen alsnog dragen? Ik heb in ieder geval de vloeistof nu ververst en de lenzen daar weer in gelegd, voordat ik ze van plan ben ze weer in te doen. Wilde toch even navraag doen.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Als je je lenzen langer dan 24 uur in de vloeistof hebt laten staan, is het van belang dat de vloeistof ververst wordt voor dat de lenzen ingezet moeten worden. Tevens is het van belang dat de lenzen vervolgens de reinigingsduur van de lenzenvloeistof in de vloeistof blijven staan. Is de reinigingsduur dus 6 uur, dan dus eerst weer de contactlenzen 6 uur in de nieuwe, verse lenzenvloeistof laten staan voor de contactlenzen weer in het oog geplaatst worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *