Wat heeft het bespelen van een blaasinstrument voor invloed op je ogen?

Er zijn een heleboel alledaagse dingen die invloed kunnen hebben op de gezondheid van je ogen. Zo weten we bijvoorbeeld allemaal dat te lang naar een beeldscherm staren je ogen kan vermoeien. Ook het bespelen van een blaasinstrument brengt risico’s met zich mee. Benieuwd naar hoe dat komt? Wij leggen je het graag uit.

De invloed van het bespelen van een blaasinstrument op je ogen

De invloed van het spelen van een blaasinstrument op je ogen

Laten we maar meteen tot de kern van het verhaal komen: het bespelen van een blaasinstrument kan je oogdruk verhogen. Dit is wetenschappelijk onderzocht en gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het onderzoek begon met de klachten van één man. De man in kwestie had nog slechts één functionerend oog en was gediagnosticeerd met vergevorderde glaucoom. Tijdens oogmetingen kwam naar voren dat de oogdruk bijna verdubbelde op de momenten dat hij zijn blaasinstrument bespeelde. Na deze constatering is er een grootschaliger onderzoek gestart onder een grote groep musici. Hieruit is gebleken dat tijdens het bespelen van een blaasinstrument een tijdelijke drukverhoging in het oog op kan treden. Vooral bij het spelen van hoge tonen of het lang aanhouden van één specifieke noot.

Een blaasinstrument bespelen, wat doet dat met je ogen?

Wat is oogdruk?

De oogdruk wordt bepaald door de aanmaak en afvoer van het zogeheten kamerwater in je oog. Kamerwater is een helder vocht dat in je oog wordt geproduceerd, wat de binnenste lagen van je hoornvlies en ooglens voedt. Ook zorgt het kamerwater ervoor dat het oog zijn bolle vorm behoudt.

Let op: kamerwater is niet hetzelfde als traanvocht!

Het kamerwater loopt van achteren naar voren door je oog heen en wordt daarna afgevoerd en opgenomen in de bloedbaan. Dit proces van de aanmaak, doorstroming en afvoer van het kamerwater is verantwoordelijk voor de oogdruk. Het normale oogdrukbereik ligt tussen de 10-22mm HG (millimeter kwikdruk). Wanneer er teveel kamerwater wordt aangemaakt of wanneer het kamerwater niet snel genoeg doorstroomt, kan er een te hoge oogdruk ontstaan. Wanneer je oog te weinig kamerwater aanmaakt, krijg je juist te maken met een te lage oogdruk. Beiden kunnen invloed hebben op de gezondheid van je ogen.

Uit het eerder vernoemde onderzoek is gebleken dat het bespelen van een blaasinstrument de doorstroming van het kamerwater zou kunnen vertragen, wat een te hoge oogdruk zou kunnen veroorzaken.

Wat zijn de gevolgen van een te hoge oogdruk?

Een te hoge oogdruk wordt in de medische wereld ook wel oculaire hypertensie genoemd. Een te hoge oogdruk kan schade veroorzaken maar dat hoeft niet perse. Er zijn namelijk veel alledaagse dingen die invloed kunnen hebben op je oogdruk. Niet alleen het bespelen van een instrument, maar ook bijvoorbeeld yoga-oefeningen waarbij je met je hoofd naar beneden hangt. Deze kunnen de oogdruk tijdelijk verhogen, maar de oogdruk zal in de meeste gevallen daarna vanzelf weer dalen.

Houdt de hoge oogdruk voor langere tijd aan? Dan is het belangrijk om regelmatig een oogdrukmeting te laten uitvoeren. Zo kan de progressie op de voet worden gevolgd en kunnen op tijd de juiste stappen worden ondernomen. Mensen met een te hoge oogdruk hebben namelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van glaucoom. Dit is een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigd raakt, waardoor het zicht steeds slechter zal worden.

Wat zijn de gevolgen van een te lage oogdruk?

Als de oogdruk juist te laag is verliest het oog zijn spanning. Hierdoor gaat het gezichtsvermogen achteruit en kunnen er klachten ontstaan zoals wazig of dubbel zicht. Een te lage oogdruk komt voornamelijk voor na intensieve oogoperaties en trekt in de meeste gevallen vanzelf weer bij.

Ook een saxofoon is een blaasinstrument

Hoe kan de oogdruk worden gemeten?

Bespeel je een blaasinstrument en ervaar je soms oogklachten? Dan is het slim om de oogdruk te laten meten. Er zijn drie verschillende manieren om dat te doen: de non-contacttonometrie, de applanatiemethode en de tonopen.

In de meeste gevallen zul je eerst een non-contacttonometrie test ondergaan. Dit is de oogdrukmeting die de meeste opticiens gebruiken. Het is niet de meest nauwkeurige van de drie, maar wel het makkelijkst uit te voeren aangezien het oog er niet voor hoeft te worden verdoofd. Bij een non-contacttonometrie-meting neem je plaats voor een apparaat en staar je in een klein gaatje. Het apparaat blaast vervolgens een klein luchtstootje tegen het oog en meet hiermee de druk. Het is geen pijnlijke ingreep en het duurt slechts enkele minuten. Als er iets afwijkend wordt gevonden tijdens dit onderzoek, kan de opticien je doorverwijzen naar de oogarts.

Wil de oogarts een preciezere oogdrukmeting uitvoeren? Dan zal deze hiervoor gebruik maken van de applanatiemethode of de tonopen. Bij de applanatiemethode wordt je oog verdoofd en vervolgens voorzien van een lichtreflecterende stof. Er wordt een kunststof cilinder tegen je oog geplaatst, die meet hoeveel kracht ervoor nodig is om het oog enigszins van vorm te doen veranderen. Hoe hoger de druk in je oog, hoe meer kracht er op het cilindertje moet worden uitgeoefend. Met behulp van een blauw licht kan vervolgens de oogdruk worden gemeten.

De laatste manier is de Tonopen methode. Ook hierbij wordt het oog eerst verdoofd, waarna de oogarts meerdere keren met een speciale pen tegen de ooglens tikt. Deze pen meet de oogdruk.

Hoe vaak moet je je oogdruk laten testen?

Oogprofessionals raden aan om je ogen minimaal eens per twee jaar te laten controleren. Het risico op een verhoogde oogdruk stijgt echter wanneer je ouder wordt, dus vanaf een leeftijd van 40 jaar raden we je aan om je ogen jaarlijks te laten controleren.

Leid je aan diabetes, slaapapneu of gebruik je medische geneesmiddelen? Ook dan heb je een verhoogd risico op een te hoge oogdruk en raden we je aan om dit regelmatig te laten meten.

Wat kun je zelf doen om je oogdruk te verlagen?

Het antwoord op deze vraag is: niet veel. Regelmatig je ogen laten controleren is de beste tip die we je kunnen meegeven. Daarnaast is het natuurlijk altijd belangrijk om gezond te leven. Drink voldoende water, zorg voor een gevarieerd eetpatroon en probeer voldoende te slapen. Je ogen hebben de rust hard nodig!

Oogdruk en het bespelen van een blaasinstrument

Het bespelen van een blaasinstrument kan de oogdruk dus doen toenemen, maar maak je vooral niet teveel zorgen! In de meeste gevallen zal de oogdruk vanzelf weer zakken wanneer je het instrument aan de kant legt. Door te zorgen voor voldoende rustmomenten, kun je zonder problemen genieten van de prachtige muziek uit jouw blaasinstrument.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *