Wat voor invloed heeft koffiedrinken op je gezichtsvermogen?

Veel mensen vinden niets lekkerder dan een kopje koffie op de vroege ochtend. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat wij Nederlanders gemiddeld 3,8 kopjes koffie per dag drinken. Maar wat is de invloed van al die bakjes pleur op je gezichtsvermogen? Wij leggen het je uit!

De invloed van koffie op je ogen

Wat zit er eigenlijk in koffie?

Het drinken van koffie kan invloed hebben op je gezichtsvermogen en dat komt door de stoffen die in zo’n lekker bakje koffie zitten. Wij zetten de belangrijkste hieronder even voor je op een rijtje:

Mineralen

Koffie bevat de mineralen: kalium, magnesium en natrium. Deze mineralen zijn van nature al aanwezig in de koffieboon en worden simpelweg behouden gedurende het brouwen van koffie. Maak je echter geen illusies, want de hoeveelheid mineralen die in een kopje koffie zitten zijn minimaal.

Kalium: 3% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Magnesium: 1% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid

Natrium: Minder dan 1% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.

Wat zit er allemaal in koffie?

Vitamine PP

Naast mineralen is ook vitamine PP in koffie te vinden. Deze vitamine wordt ook wel niacine of B3 genoemd. Vitamine PP heeft geen directe invloed op je gezichtsvermogen, maar speelt wel een belangrijke rol in het omzetten van voedsel (koolhydraten, vetten en eiwitten) in energie.

Antioxidanten

Een kopje koffie bevat veel verschillende antioxidanten, waaronder chlorogeenzuur, trigonelline en cafestol. Deze antioxidanten worden vaak geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het verbeteren van je immuunsysteem en het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

BELANGRIJK: Hoewel deze positieve stoffen deel uitmaken van koffie, zijn de hoeveelheden vaak te klein om echt een positief effect te hebben. Koffie is dus geen vervanger of aanvulling op een gezond voedingspatroon.

Cafeïne

Cafeïne is niet alleen de meest bekende stof in koffie, maar ook verreweg het belangrijkste component. Cafeïne is een xanthine-alkaloïde die werkt als een natuurlijke stimulans voor het zenuwstelsel. Cafeïne zorgt er dus voor dat je een boost krijgt van je kopje koffie, waardoor je je alerter en energieker voelt.

Voor veel mensen is deze oppepper één van de belangrijkste redenen om een kopje koffie te nuttigen, maar er zitten ook negatieve kanten aan. Zo kan te veel cafeïne leiden tot slaapproblemen, hoofdpijn en zelfs hartkloppingen. Cafeïne is tevens de stof die het meeste invloed heeft op je gezichtsvermogen. Daarom zullen we de rest van dit artikel voornamelijk hieraan wijden.

Wat voor effect heeft cafeïne op je ogen?

De invloed die cafeïne op jouw ogen heeft is afhankelijk van meerdere factoren. Zo speelt je algemene gezondheid bijvoorbeeld een grote rol. Als jouw weerstand optimaal is en je naast het drinken van koffie een gezond voedingspatroon onderhoudt, zul je hoogstwaarschijnlijk geen last hebben van cafeïne, na het drinken van een kopje koffie. Mensen met een lage weerstand kunnen wel klachten ondervinden, zoals duizeligheid, last van wazig zicht of trillende oogleden. Andere factoren die een rol spelen bij de effecten van cafeïne op je ogen zijn de hoeveelheid, het type en het moment van de dag waarop je jouw bakje koffie drinkt.

Een vergroot risico op glaucoom

Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van meer dan 3 kopjes koffie per dag de kans op glaucoom aanzienlijk kan verhogen. Dit komt doordat cafeïne de intraoculaire druk op je ogen verhoogt. Met intraoculaire druk (ook wel IOP genoemd) bedoelen we de oogdruk die wordt bepaald door de hoeveelheid kamerwater in je oog. Kamerwater voedt het hoornvlies en de lens. Een tijdelijke verhoging van deze oogvloeistofdruk is niet direct schadelijk. Je oog zal zichzelf namelijk in de meeste gevallen zelf weer snel kunnen herstellen. Wanneer het oog echter meerdere malen per dag te maken krijgt met een stijging van de intraoculaire druk, kan dit de kans op glaucoom verhogen.

Glaucoom is de verzamelnaam van een groep oogaandoeningen die kunnen leiden tot schade aan de oogzenuw en verlies van gezichtsvermogen. Als je meer wilt weten over glaucoom, dan raden we je aan om dit artikel te lezen. Hierin vertellen we alles wat je moet weten over deze oogaandoening.

Koffie: goed of slecht voor je ogen?

In welke koffie zit de meeste cafeïne?

Er zijn veel verschillende soorten koffie, en niet iedere variant bevat evenveel cafeïne. Wij zetten de verschillende koffiesoorten even voor je op een rijtje, met daarbij de hoeveelheid cafeïne per kopje.

  • Kopje filterkoffie van 125 ml bevat 60 mg cafeïne
  • Kopje oploskoffie van 125 ml bevat 60 mg cafeïne
  • Espresso van 30 ml bevat 40 mg cafeïne
  • Cappuccino van 30ml (exclusief de melk) bevat 35 mg cafeïne
  • Cafeïnevrije koffie van 125 ml bevat 3 mg cafeïne

Voor de Latte, en Latte Macchiato en de Ristretto is de hoeveelheid cafeïne afhankelijk van de hoeveelheid espresso die je aan het drankje toevoegt. Hoe meer espresso, hoe hoger de hoeveelheid cafeïne. Het gemiddelde ligt bij deze koffiesoorten tussen de 35 en 75 mg cafeïne, waarbij de Ristretto de meeste cafeïne bevat.

Tips om de gevolgen van koffiedrinken op je gezichtsvermogen te verminderen

Natuurlijk begrijpen wij dat je gewoon je lekkere kopje koffie wilt blijven drinken. Daarom hebben we enkele tips verzameld die jouw ogen (en de rest van je lichaam) kunnen beschermen tegen de negatieve effecten van koffie. Met deze tips in je achterzak kun je zorgeloos genieten van je dagelijkse kopjes koffie.

Drink niet meer dan 3 kopjes koffie per dag

Meerdere medische onderzoeken hebben uitgewezen dat je niet meer dan 3 kopjes koffie per dag zou moeten drinken. Zo kun je profiteren van de voordelen van koffie (zoals extra energie en alertheid) zonder klachten te krijgen door een teveel aan cafeïne in je lichaam.

Drink een glaasje water bij je koffie

Net als de toevoeging van melk aan je koffie, kan water helpen om de hoeveelheid cafeïne in je koffie te verdunnen. Daarnaast zorgt het drinken van voldoende water ervoor dat je ogen extra vocht krijgen, waardoor ze minder snel zullen uitdrogen.

Is koffie slecht voor je ogen?

Kies voor cafeïnevrije koffie

Wil je jouw cafeïne-inname drastisch verminderen, maar wel kunnen blijven genieten van de smaak van goede koffie? Kies dan voor een cafeïnevrije variant. Dit is niet alleen gezonder voor je ogen, maar heeft ook positieve effecten op de rest van je lichaam. Zo vermindert het drinken van cafeïne-vrije koffie de kans op hoofdpijn, slaapproblemen en hart- en vaatziekten.

Drink ’s avonds geen koffie

’s Avonds zijn je ogen vaak moe, waardoor ze minder weerstand kunnen bieden tegen de krachtige werking van cafeïne. Zeker wanneer je de hele dag contactlenzen hebt gedragen, is het belangrijk dat je je ogen de tijd en rust geeft om weer op te laden. Wij raden je daarom aan om ’s avonds geen koffie meer te drinken.

Conclusie: is koffie slecht voor de gezondheid van je ogen?

Het drinken van een kopje koffie zorgt ervoor dat de intraoculaire druk tijdelijk stijgt, maar in de meeste gevallen zal deze oogdruk vanzelf weer dalen. Door je dagelijkse koffie inname te beperken tot 1 á 2 kopjes per dag kun je het risico op klachten verminderen. Merk je dat je na het drinken van koffie vaak last krijgt van droge ogen, trillende oogleden of wazig zicht? Dan raden we je aan een afspraak te maken bij de je opticien of huisarts voor persoonlijk advies.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tags