Kan je ene pupil groter zijn dan de andere?
- Leonie
- 05 april 202305 apr 2023
- Bekeken: 29305
Om meteen antwoord te geven op deze vraag: Ja, het is mogelijk dat één pupil groter is dan de andere. Dit wordt anisocorie genoemd en kan verschillende oorzaken hebben. In deze blog gaan we dieper in op deze kwestie en kijken we naar de oorzaken van ongelijke pupillen en wanneer dit een reden tot bezorgdheid kan zijn.
De ogen zijn een van de meest gevoelige en fascinerende organen van het menselijk lichaam. Er zijn veel verschillende aspecten van de ogen die mensen kunnen opvallen, zoals de kleur van de iris, de helderheid van het wit, de vorm van de pupil, enzovoort. Een van de kenmerken die sommige mensen kan verwarren of zelfs verontrusten, is het verschil in grootte tussen de pupillen.
Om te begrijpen wat ongelijke pupillen zijn, is het in de eerste plaats belangrijk om te begrijpen wat pupillen zijn. De pupillen zijn de ronde openingen in het midden van de iris, het gekleurde deel van het oog. De belangrijkste functie van de pupillen is om licht binnen te laten en te helpen bij het focussen van beelden op het netvlies. Wanneer er weinig licht is, worden de pupillen groter om meer licht binnen te laten. Wanneer er veel licht is, worden de pupillen juist kleiner, om te voorkomen dat er teveel licht binnenvalt. De grootte van de pupillen wordt gereguleerd door de iris en het autonome zenuwstelsel en kan worden beïnvloed door verschillende medicijnen en drugs, maar ook door andere factoren.
Het is inderdaad mogelijk dat de ene pupil groter is dan de andere. Of dit reden tot bezorgdheid is, hangt af van of je tevens andere symptomen hebt, zoals hoofdpijn, duizeligheid en wazig zijn.
Nu we weten wat pupillen zijn, kunnen we kijken naar de mogelijke oorzaken van ongelijke pupillen. Er zijn verschillende redenen waarom de ene pupil groter kan zijn dan de andere, variërend van onschuldig tot potentieel gevaarlijk. Hieronder bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken.
Het is belangrijk om te beseffen dat bij sommige mensen de ene pupil van nature groter is dan de andere. Dit is een variantie in de normale anatomie en hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. Net zoals sommige mensen verschillende kleuren ogen (heterochromie) hebben, kan er ook verschil zitten in de grootte van de pupillen. Dit kan erfelijk zijn en wordt dan ook vaak gezien bij familieleden onderling.
Een fysiek trauma of letsel aan het oog kan tevens leiden tot ongelijke pupillen. Als het letsel slechts één oog treft, kan dit resulteren in een grotere pupil dan de andere. Dit kan worden veroorzaakt door schade aan de iris, de spieren of zenuwen die de pupil reguleren of een breuk in de oogkas. In sommige gevallen kan het letsel onopgemerkt blijven, maar het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je vermoedt dat je letsel aan je oog hebt.
Een verstoring van het zenuwstelsel kan de grootte van de pupil beïnvloeden. Dit kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals een beroerte, een hersentumor of multiple sclerose. Wanneer de grootte van de pupil verandert als gevolg van een zenuwstelselverstoring, is het meestal het geval dat de pupil aan de aangedane zijde kleiner is.
Sommige oogdruppels kunnen leiden tot ongelijke pupillen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een oogdruppel rechtstreeks in één oog wordt toegediend, waardoor de pupil in dat oog groter wordt dan de pupil in het andere oog. Dit effect is tijdelijk en zal doorgaans binnen een paar uur verdwijnen. Ongelijke pupillen als bijwerking kan tevens voorkomen bij bepaalde medicijnen voor de behandeling van glaucoom, migraine en epilepsie.
Het eerste symptoom van anisocorie is natuurlijk dat één pupil groter of kleiner is dan de andere. Dit kan variëren van een klein verschil tot een aanzienlijk verschil in grootte. In sommige gevallen kan anisocorie gepaard gaan met andere symptomen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, wazig zien of gevoeligheid voor licht.
Het is belangrijk om te weten dat anisocorie zelf geen ziekte of aandoening is, maar eerder een symptoom van een onderliggend probleem. Daarom kun je wanneer je anisocorie ervaart, ongeacht de grootte van het verschil, het beste medisch advies inwinnen om de onderliggende oorzaak vast te stellen. Aan de hand daarvan kan de eventuele behandeling worden vastgesteld.
Een van de meest voorkomende oorzaken van anisocorie is, zoals je hebt kunnen lezen, een beschadiging aan het zenuwstelsel. Dit kan optreden als gevolg van hoofdletsel, een beroerte of een tumor in de buurt van de oogzenuw. Andere oorzaken van anisocorie zijn infecties, ontstekingen of medicijnen die worden gebruikt om de pupillen te verwijden. Het is belangrijk om te begrijpen dat anisocorie soms een symptoom is van een ernstiger probleem en dat een tijdige diagnose en behandeling essentieel zijn voor het behoud van de gezondheid van het oog en het zenuwstelsel. Het kan echter ook een variantie in de normale anatomie zijn.
De behandeling van anisocorie is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen is er geen behandeling nodig, terwijl in andere gevallen medicijnen of chirurgische ingrepen nodig zijn. Bijvoorbeeld, als anisocorie wordt veroorzaakt door medicijnen, kan de behandeling zo simpel zijn als het stoppen van het gebruik van het medicijn. Aan de andere kant, als anisocorie wordt veroorzaakt door een beroerte, kan de behandeling het voorschrijven van medicijnen of het ondergaan van een chirurgische ingreep omvatten. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk medisch advies in te winnen om de oorzaak van anisocorie vast te stellen en de juiste behandeling te krijgen.
Het is fascinerend hoe de ogen ons kunnen helpen bij het detecteren en diagnosticeren van verschillende aandoeningen en ziekten! Anisocorie kan immers worden gebruikt als een diagnostisch hulpmiddel. Bij het vaststellen van een beroerte bijvoorbeeld, waarbij een verandering in de grootte van de pupil kan duiden op een beschadiging van het zenuwstelsel. Bovendien kan het meten van de grootte van de pupillen en hun reactie op licht helpen bij het vaststellen van de mate van hersenbeschadiging na een hoofdletsel.
In sommige gevallen zijn er naast anisocorie geen andere symptomen en is een behandeling dus ook niet nodig. In andere gevallen kan het echter een teken zijn van een onderliggende aandoening, dus als je een verschil in pupilgrootte opmerkt, is het altijd het beste om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose.
Reacties
12 reactiesGoedemiddag
Al een tijd heb ik veel last van duizeligheid, het gevoel in een viskom te zitten, evenwicht stoornis, concentratie probleem in de zin van, tijdens de bovenstaande symptomen niet goed na te kunnen denken of te reageren, kan geen balans ouden tijdens het lopen, zweet ontzettend en hartkloppingen enz. dit duurt ong. een uur of 2, dan gaat het weer weg, wel merk ik dat het vaker gebeurd, de medische molen kan niks vinden.
December 2018 ben ik van een trap van 15 treden gevallen recht naar beneden op mijn hoofd.
het een en ander gebroken gehad oa het borstbeen op 3 plekken door de druk van de klap.
Nu is er een jaar geleden gezien dan mijn linker pupil kleiner is dan het rechter, volgens de oogarts ben ik er mee geboren, niet dus dat had ik geweten, zelf denk ik dat het door de val is gekomen en samen met de overige symptomen , paar maanden geleden staar operatie gehad, oogzicht linkeroog niet helemaal goed gelukt.
Nu zie ik de stoornis Aniscorie wat redelijk past bij mijn symptomen, ben de medische molen onderhand zat, krijg afwijkende verklaringen en diagnose op diagnose die wel iets of wat van de symptomen verklaren maar te veel afwijken.
Zou een onderzoek Aniscorie nuttig zijn in mijn geval?
MVG
Annett Bulder-Bolsenbroek
Beste Annett,
We hebben u een persoonlijk bericht gestuurd naar aanleiding van uw vraag.
Hallo, ik heb pupil verschil. Mijn linker oog is kleiner als de rechter maar soms zijn ze ook gelijk. ik ben bij dokter geweest en die heeft mijn ogen bekenen met een lampje en beide functioneren goed. Maar ik heb alsnog een vaag zenuw gevoel door mijn hoofd en ben daardoor toch bang voor iets onderliggends maar de dokter wil geen verder onder zoek doen. Wat is verstandig?
Geertje,
Wij kunnen geen diagnose hiervan doen. Als u twijfelt aan het oordeel van uw arts, heeft u de mogelijkheid om een zogenaamde ‘second opinion’ aan te vragen bij een andere arts/specialist. Wellicht is dat voor u een optie.
Hallo, ik heb een staaroperatie gehad aan 1 oog, 6 weken geleden en sindsdien reageerde mijn pupil niet meer en blijft groot, kan dit nog verholpen worden? Mijn oogarts zegt van niet.
Beste Annett,
Een groot deel van je symptomen doet me enorm denken aan de ziekte van Ménière. Misschien hebben jouw artsen al in die richting gedacht. Zo niet, is het de moeite daar eens naar te kijken.
https://www.thuisarts.nl/ziekte-van-meniere/ik-heb-ziekte-van-meniere
Ik ben eerst links aan staar geopereerd en 6 weken erna aan mijn rechteroog voor staar geopereerd, nu is mijn rechteroogpupil iets groter dan de linkse , maar ik heb aan mijn rechteroog een te hoge oogdruk, daar heb ik betadruppels voor gekregen die ik tot 5 augustus moet in druppelen, maar ik heb steeds een waas voor mijn ogen, 8 augustus moet ik terug voor controle, vind u het verstandig om eerder te bellen naar het oogziekenhuis??
Beste Sjaan,
We hebben u een persoonlijk bericht gestuurd naar aanleiding van uw vraag.
Onze dochter van 8 weken oud heeft pupilverschil.
Zien jullie dit vaker vanaf de geboorte? Kan dit nog bijtrekken? Waardoor kan dit komen?
We moeten terugkomen wanneer het bij 3 maanden nog aanwezig is.
Als u twijfelt kunt u altijd een 2nd opinion aanvragen. Laat u vooral voorlichten over de oorzaak door de arts.
Ik heb al anderhalve maand dat mijn ene pupil groter is dan de andere. Het gekke hier aan is dat het per dag verschilt welke pupil groter is. Afgelopen week heb ik bijgehouden welke groter is. En het is nu om de dag. Gisteren rechts, vandaag links etc. Ik heb verder niet het idee wazig te zien en geen hoofdpijn, maar het verschil is zo groot dat het mensen in mijn omgeving ook opvalt.
Ik ben dus vandaag naar de optometrist geweest en mijn ogen helemaal uitgemeten. Ik heb zelf rechts een iets grotere pupil. Ook als beide pupillen klein zijn is er een klein verschil. Ze heeft niks kunnen vinden. Wel heb ik ook last van balans problemen, brain mist en pijn aan mijn oogspieren voornamelijk dat als ik mijn ogen naar links of rechts houd word ik duizelig. Ze kon geen tumoren in mijn oog zien en denkt zelf dat dit bij mij hoort. Ik heb het alleen in mijn 34 jaar nooit gezien. (Heb t gekregen sinds covid denk ik) Ook heb ik de laatste 4 maand veel stress en paniek aanvallen gehad