Wat is keratoconus en kan je er lenzen mee dragen?
- Ruben den Boer
- 21 juli 202121 jul 2021
- Bekeken: 5981
Wazig en vervormd zicht? Hoofdpijn? Overgevoeligheid voor licht? Misschien heb je last van keratoconus. Dat is een oogziekte waarbij je hoornvlies geleidelijk kegelvormig wordt. De gevolgen kunnen vervelend zijn, maar behandeling is goed mogelijk. In deze blog lees je alles wat je moet weten over keratoconus.
Bij mensen met keratoconus is het hoornvlies net onder het midden van hun oog wat dunner. Hierdoor puilt het hoornvlies uit in een kegelvorm die vaak iets naar onder is uitgezakt. Bij de meeste mensen gebeurd dit aan beide ogen. Wat de oorzaak van keratoconus is, weet niemand precies.
Keratoconus is een aangeboren oogziekte is. Mensen die met keratoconus zijn geboren krijgen vaak tijdens of na hun puberteit last van symptomen zoals wazig en vervormd zicht, hoofdpijn en overgevoeligheid voor licht. Dit ontwikkelt zich vaak tot ongeveer het veertigste levensjaar.
Keratoconus is een zeldzame ziekte. Ongeveer 0,05% van de Nederlanders wordt ermee geboren. Maar sommige groepen hebben een grotere kans op de oogziekte. Ongeveer 10% van de gevallen heeft een erfelijke oorzaak. Heeft iemand in jouw familie last van deze ziekte? Dan is de kans dus groter dat jij hier ook last van kan krijgen.
Ook mensen met astma, allergieën, eczeem, het Syndroom van Down, Turner, Ehlers-Danlos of Marfan hebben een grotere kans om last te krijgen van keratoconus.
De kegel-vorming van het hoornvlies zorgt ervoor dat de breking van het licht dat je oog binnenkomt, niet langer gelijkmatig is. Hierdoor wordt het licht niet meer op één punt op het netvlies gericht. Dat zorgt voor de eerder genoemde symptomen. Wazig zicht, vervormd zicht, hoofdpijn en een overgevoeligheid voor licht.
De symptomen ontwikkelen zich vaak jarenlang. Dit kan het zicht kan ernstig aangetasten. Onbehandeld kan het zelfs leiden tot blindheid. Daarom is het belangrijk om je ogen regelmatig te controleren. Zo houd je de voortgang van de ziekte goed in de gaten. En kan je op tijd ingrijpen.
Het goede nieuws: behandeling is goed mogelijk.
Keratoconus is een ongeneeslijke ziekte. Maar met de juiste behandeling kunnen de symptomen zo goed mogelijk beperkt worden. Zo kan de ziekte geremd worden en blijft het zicht goed. Afhankelijk van het stadium van de ziekte, kan een specialist voor verschillende behandelingen kiezen.
Is de ziekte nog niet ver ontwikkeld? Dan kan keratoconus behandeld worden met contactlenzen. Dit gaat in verschillende stappen. Eerst kunnen normale, zachte contactlenzen gebruikt worden om het zicht te verbeteren. Daarna kunnen extra dikke zachte contactlenzen gebruikt worden om de kegelvorming te corrigeren. In een nog later stadium kan een specialist speciale harde, vormstabiele lenzen voorschrijven.
Contactlenzen kunnen jarenlang ingezet worden om het zicht met keratoconus te verbeteren. Maar onthoud: lenzen remmen de ziekte niet af. In een laat stadium wordt het zelfs onmogelijk om contactlenzen te dragen met keratoconus, aangezien de lenzen dan niet meer op het vervormde hoornvlies passen.
Er is nog een speciale contactlens, namelijk de scleralens. Deze lens raakt alleen de sclera (het witte deel) en heeft daardoor geen contact met het hoornvlies. Deze lenzen zijn daardoor (veel) groter dan reguliere contactlenzen.
Er kan ook gekozen worden voor een meer ingrijpende behandeling. Zo kan er een zogeheten ‘corneal crosslinking’-behandeling uitgevoerd worden. Hierbij wordt het oog bestraald met uv-licht. Dat bevordert de stabiliteit en stijfheid van het hoornvlies.
Er kunnen ook ringen in de vorm van een halve cirkel in de buitenste rand van het hoornvlies geplaatst worden middels een operatie. Deze ringen kunnen het zwakke deel van het hoornvlies ondersteunen.
In het uiterste geval kan een specialist kiezen voor een hoornvliestransplantatie. Bij ongeveer 20% van de patiënten komt het zover. Een hoornvliestransplantatie is bijna altijd succesvol. Maar het duurt lang om van zo’n ingrijpende operatie te herstellen en waarschijnlijk zijn contactlenzen ook na deze operatie nog nodig voor een optimaal zicht.
Het is in veel gevallen dus mogelijk om contactlenzen te dragen met keratoconus. Soms wordt dit zelfs nadrukkelijk voorgeschreven. Maar net als bij elke oogziekte is het extra belangrijk dat je het advies van de oogspecialisten opvolgt. Begin niet zomaar met het dragen van contactlenzen. En wissel ook niet zomaar van soort of merk lenzen zonder je eerst te laten adviseren door een optometrist of oogarts.
Schrijft een specialist ‘gewone’ zachte contactlenzen voor? Kijk dan eens in de webshop van 123 lens. Hier vind je een groot aanbod zachte lenzen en toebehoren. Ook zonder oogziekte kan je in onze webshop terecht voor lenzen tegen een eerlijke prijs. Maar onthoud: ook met gezonde ogen is het belangrijk om je te laten adviseren door een optometrist of opticien voordat je lenzen besteld.