Hoe worden lenzen gemaakt?
- Richard de Jongh
- 04 maart 202004 mrt 2020
- Bekeken: 3230
Sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend, dat we niet eens meer stilstaan bij hoe ze gemaakt worden. Zo ook bij contactlenzen. We doen ze ‘s ochtends in en nemen ze ‘s avonds weer uit, maar verder denken we weinig na over onze lenzen. Waarom eigenlijk niet?
Lenzen zijn het resultaat van een indrukwekkend staaltje wetenschap en een enorm verfijnd productieproces.
Dit productieproces is dan ook bijzonder interessant. In deze blog kijken we naar de razendsnelle vooruitgang die de lenzenproductie heeft meegemaakt. Daarnaast leggen we uit hoe de meeste contactlenzen vandaag de dag gemaakt worden. Na het lezen van deze blog weet u dus precies hoe uw lenzen gemaakt zijn.
Het allereerste ontwerp voor een contactlens werd gemaakt door niemand minder dan Leonardo Da Vinci. Hij bedacht dat hij licht kon verbuigen wanneer hij door een soort halve vissenkom keek. Gelukkig is het ontwerp en productieproces van contactlenzen in de eeuwen die volgden met sprongen vooruit gegaan. Tegen het einde van de 19e eeuw waren de eerste bruikbare contactlenzen al een stuk kleiner en simpeler geworden. Het nadeel: ze waren nog steeds van bijzonder oncomfortabel glas gemaakt.
Het eerste idee voor een contactlens kwam van Leonardo Da Vinci
Gedurende de 20e eeuw werd het glas vervangen door nieuwe, meer comfortabele materialen. Deze vereisten ook nieuwe productietechnieken. Deze werden steeds verfijnder, waardoor het maken van zachte contactlenzen en het op grote schaal produceren van lenzen steeds gemakkelijker maakte. Zo werden de meeste contactlenzen tot zo’n 20 à 30 jaar geleden gegoten. Dit gebeurde door eerst een mal te maken om vervolgens de lenzen in te gieten, net als bij een bronzen standbeeld.
Sinds de eeuwwisseling is de evolutie van het productieproces echter nog sneller gegaan. Een van de nieuwste technieken heet lathe cutting (Engels voor ‘draaibank snijden’). Dit is een van de meest gebruikte technieken vandaag de dag. In dit proces worden kleine, harde schijfjes contactlensmateriaal op een soort mini draaibank geplaatst. Vervolgens worden ze met een enorme precisie geslepen met behulp van een computergestuurde, diamanten slijptol. Dit proces zorgt voor een lens die vele malen zuiverder is dan de gegoten lenzen van een paar jaar eerder.
Nadat de lens op de juiste maat en scherpte is geslepen, wordt deze gepolijst. Dit zorgt ervoor dat de lens compleet vrij is van oneffenheden, waardoor ze extra comfortabel op het oog liggen en een nog helderder beeld geven. Vervolgens is het slechts nog een kwestie van kwaliteitscontroles en dan is het op naar de schappen.
Elke producent onderwerpt zijn lenzen aan strenge kwaliteitscontroles
Een belangrijke reden van de recente revolutie op het gebied van lensproductie, is de introductie van silicone hydrogel. In tegenstelling tot het materiaal waar contactlenzen daarvoor gemaakt werden, kan dit harde materiaal flexibel gemaakt worden. Dit maakt het mogelijk om de lens met hoge precisie te slijpen zolang deze nog hard is, om deze vervolgens opnieuw te hydrateren wat de lens zacht en comfortabel maakt.
Lathe cutting vormt de basis van het productieproces van veel contactlenzen. Toch is bijna elke lens op een andere manier gemaakt. Elke producent brengt namelijk z’n eigen kleine details aan in de productie van hun lenzen. Alcon, Bausch + Lomb, Cooper Vision, Johnson & Johnson: elk claimen ze hun lenzen op een unieke manier te produceren. Dit zorgt ervoor dat de lens van het ene merk prettiger kan zijn voor uw ogen dan de lens van een andere fabrikant, ook al is de sterkte precies hetzelfde. Ze gebruiken echter bijna allemaal een variant op het Lathe Cutting proces zoals hierboven beschreven.
Het huidige productieproces van contactlenzen bestaat dus uit hoogwaardige computers, diamanten slijptollen en uitzonderlijke materialen. Het is het resultaat van een lange geschiedenis waarin de manier waarop lenzen gemaakt worden drastisch veranderde. Hoe de lenzen van de toekomst gemaakt worden is slechts gokken, maar voor de beste lenzen van dit moment kunt u terecht in de webwinkel van 123 Lens. Hier vindt u een groot aanbod van zachte lenzen van verschillende fabrikanten. Er zit dus altijd wel wat voor u tussen, uiteraard altijd tegen een eerlijke prijs.