De lens van de toekomst die diabetes ontdekt en behandelt
- Richard de Jongh
- 11 augustus 202011 aug 2020
- Bekeken: 1278
Lenzen hebben maar één doel: de drager ervan een beter zicht bieden. Toch? Het lijkt erop dat dit in de toekomst gaat veranderen. De medische technologie ontwikkelt zich zo snel dat het binnenkort misschien mogelijk wordt om diabetes te ontdekken en behandelen met behulp van moderne contactlenzen.
Gelooft u het niet? Lees dan snel verder. Een team van internationale wetenschappers voerde onlangs een reeks succesvolle experimenten uit met deze “lens van de toekomst”. Zij hopen de lens al in 2023 op de markt te brengen. In deze blog praten we u bij over deze spannende ontwikkeling.
Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland. Alleen al in Nederland lijden 1,2 miljoen mensen aan een vorm van diabetes. Onder hen zijn kinderen, ouderen, mannen, vrouwen, slanke en gezette mensen. Iedereen kan het krijgen. Gelukkig is er in veel gevallen te leven met diabetes. De aandoening zal echter altijd gediagnosticeerd, bijgehouden en behandeld moeten worden. Volgens hoofdonderzoeker Sei Kwang Hahn kunnen lenzen daar in de toekomst bij helpen.
Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland.
Samen met andere wetenschappers voerde hij experimenten uit met een speciaal soort lens. Op deze contactlens zitten chemicaliën die reageren op de glucose in het oog. Deze reactie levert een elektrische lading op. Aan deze lading kunnen wetenschappers aflezen hoeveel glucose er in het oog zit. Dit is erg belangrijk voor het onderzoeken en behandelen van diabetes en aan diabetes gerelateerde (oog)aandoeningen, zoals diabetische retinopathie, een aandoening aan het netvlies als gevolg van suikerziekte.
Dezelfde elektrische lading waaraan wetenschappers de hoeveelheid glucose kunnen aflezen, kan worden ingezet om automatisch medicatie toe te dienen. In de experimentele contactlens zit een ultra-dunne, gouden membraan met medicijnen erin. Door de elektriciteit ontbindt het goud, waardoor de medicijnen vrijkomen en opgenomen kunnen worden door het oog. Het lijkt wel science-fiction, maar uit de experimenten van Sei Kwang Hahn en zijn team blijkt het te werken.
Misschien dat u zich afvraagt waar dit nu precies voor nodig is. We kunnen diabetes nu toch al diagnosticeren, bijhouden en behandelen? Het klinkt in eerste instantie inderdaad als een oplossing voor een probleem dat er niet is, maar het monitoren en behandelen van diabetes via een contactlens heeft wel degelijk voordelen. Zo biedt het een comfortabele manier van medicijnen toedienen. Iets wat momenteel in het uiterste geval nog gebeurt via een injectie in het oog. We hoeven u waarschijnlijk niet te vertellen hoe vreselijk dat is. Daarnaast bieden de contactlenzen de mogelijkheid om de glucosewaardes constant in de gaten te houden zonder bloed te prikken.
Bovendien biedt dit onderzoek een basis voor andere medische toepassingen voor lenzen. Als contactlenzen gebruikt kunnen worden voor het behandelen van aan diabetes gerelateerde oogziektes, dan kunnen andere aandoeningen misschien ook behandeld worden via de contactlens.
De nieuwe, experimentele lenzen bieden dus voordelen, maar er ligt ook gevaar en ongemak op de loer. Zo zegt Dr. John Hovanesian, woordvoerder van de American Academy of Ophthalmology, tegen Medical Xpress dat het dragen van contactlenzen extra risico op oog-infecties met zich meebrengt. Voor mensen met diabetes kan dit extra zware gevolgen hebben.
Daarnaast is de lens vrij dik. Door de vergevorderde staat van medische technologie wisten de onderzoekers hun lens al terug te brengen tot 0,2 millimeter dikte. Volgens Dr. Hovanesian betekent dit dat de lens met enig comfort gedragen kan worden. Het is echter nog steeds tot wel vijf keer dikker dan de gemiddelde “normale” contactlens, die is tussen de 0,04 en 0,09 millimeter dik.
Normale lenzen zijn tussen den 0,04 en 0,09 mm dik, waardoor u ze amper voelt zitten
Hoewel de experimentele contactlenzen een enorme stap voor de medische wereld betekenen, zijn ze dus nog niet veilig en comfortabel genoeg om door consumenten gedragen te worden. Vanzelfsprekend gaat er een rigoureuze serie tests en experimenten aan vooraf voordat een lens veilig genoeg geacht wordt.
De experimenten waarvan de resultaten recentelijk zijn gepubliceerd in vakblad Science Advances, zijn uitgevoerd op konijnen. Die experimenten waren een succes, maar dat garandeert niet dezelfde positieve resultaten bij mensen. Het is nog maar de vraag of dat ooit gaat gebeuren met dit model. “Dit onderzoek is erg ambitieus. Het is alsof ze op de maan proberen te landen. Ik zou er niet veel van verwachten”, waarschuwt Dr. Hovanesian.
Toch gaan de onderzoekers het proberen. Sei Kwang Hahn en zijn team hopen in 2021 te beginnen aan klinische tests op mensen. Als alles goed verloopt zouden de eerste diabetes herkennende en behandelende contactlenzen in 2023 al in de winkel kunnen liggen. Als deze lenzen de tests niet doorstaan is het bovendien slechts een kwestie van tijd voordat de volgende kandidaat zich aanbiedt. De wetenschap staat niet stil.
Tot die tijd zullen we het moeten stellen met “normale” lenzen, en daar zit een groot voordeel aan: ze zijn bewezen veilig en effectief. Mits u de juiste draagt, natuurlijk. In de webshop van 123 Lens vindt u een ruim aanbod aan zachte contactlenzen. Overleg met uw optometrist of opticien welke soort lenzen het beste zijn voor uw ogen, dan kunt u bij ons terecht voor veilige, comfortabele en effectieve exemplaren tegen een eerlijke prijs. En wie weet, misschien koopt u bij ons ooit contactlenzen die uw gezondheid in de gaten kunnen houden.