Waarom mag je je lenzen niet bevochtigen met speeksel?

Er zit iets in je oog of je blijft ergens logeren, maar je bent je lenzenvloeistof vergeten? Dat kan natuurlijk gebeuren. Een beetje speeksel werkt vast ook prima, toch? Zeker niet! In dit blog leggen we uit waarom je je lenzen nooit met speeksel moet bevochtigen of schoonmaken.

Kun je met speeksel je lenzen bevochtigen?

Waarom kan ik mijn lenzen niet schoonmaken met speeksel?

Als je geen lenzenvloeistof bij je hebt, dan denk je wellicht dat je deze ook prima kan schoonmaken met wat speeksel. Maar dat is absoluut geen goed idee. Zoals je waarschijnlijk wel weet is je lenzen schoonmaken een onmisbaar onderdeel van de dagelijkse routine. Waarom? Ten eerste, omdat het ooginfecties helpt voorkomen. Vuile lenzen kunnen immers bacteriën en ziektekiemen overbrengen naar je ogen. Ten tweede zodat je goed door je lenzen kan zien. Ophoping van vuil of eiwitten kan je zicht natuurlijk vertroebelen. En tot slot voelen schone lenzen prettiger aan. Het draagcomfort wordt verhoogd en je ogen raken minder snel geïrriteerd. Niet onbelangrijk is trouwens dat het op de juiste manier schoonmaken van je lenzen, de levensduur van je lenzen verlengt; regelmatige reiniging helpt slijtage en schade te verminderen.

‘Maar wat heeft dit met mijn lenzen en het bevochtigen met speeksel te maken?’, vraag je je misschien af. Een goede lenzenhygiëne is erop gericht je ogen gezond te houden. Dat betekent dat je je lenzen schoon houdt, zodat er geen bacteriën in je ogen komen. Maar laat speeksel nou net vol zitten met allerlei micro-organismen. En wat te denken van de irritaties die je zou krijgen als je na het eten van iets pittigs je lenzen schoonmaakt met speeksel. Speeksel gebruiken om je lenzen nat te maken of schoon te maken draagt dus niet bij aan de staat van je lenzen en al helemaal niet aan je ooggezondheid.

De enige juiste manier om lenzen schoon te maken is met lenzenvloeistof. Was het liefst eerst je handen grondig met water en zeep, voordat je aan je ogen en lenzen zit. Vervolgens kan je de lenzen schoonmaken met lenzenvloeistof. Dit product reinigt, desinfecteert en hydrateert je lenzen op een veilige manier.

Speeksel en lenzen: geen goede combinatie

Wat kan er gebeuren als je je lenzen schoonmaakt of bevochtigt met speeksel?

Speeksel zit vol met bacteriën en ziekteverwekkers. Algemeen verkeerd lensgebruik kan leiden tot complicaties, en slechte hygiëne is daar zeker een van. Door je lenzen in speeksel schoon te maken of simpelweg even te bevochtigen loop je een groot risico op ooginfecties en complicaties, zoals:

  • Conjunctivitis (bindvliesontsteking); Roodheid, zwelling en jeuk van het oog.
  • Keratitis; Een ontsteking van het hoornvlies die in ernstige gevallen blijvende schade kan veroorzaken.
  • Hoornvliestransplantatie: Gelukkig komt het niet veel voor, maar een transplantatie kan nodig zijn als ernstige infecties blijvende schade aan het hoornvlies veroorzaken.

Door je lenzen nat te maken met speeksel, breng je dus veel bacteriën je oog in. Je ogen zijn erg gevoelig voor infecties en kunnen deze bacteriën niet zo goed afweren, zoals de rest van je lijf.

Wat als ik mijn lenzenvloeistof ben vergeten of niet bij me heb?

Het kan natuurlijk gebeuren dat je onverwachts ergens blijft overnachten en geen lenzenvloeistof bij je hebt. Dat is lastig, maar gebruik toch liever geen speeksel. Zelfs niet als je lenzen even droog aanvoelen en je ze slechts een beetje wil bevochtigen. Dit kan later voor flinke irritaties en zelfs infecties zorgen. Zelfs water is geen goede optie; het is niet steriel en bevat net als speeksel allerlei micro-organismen die infecties kunnen veroorzaken. Bovendien nemen lenzen het water met het vuil juist op, waardoor ze nog viezer worden. De enige echt veilige optie is lenzenvloeistof. Maar als je in een noodsituatie zit en er geen vloeistof voorhanden is, moet je creatief zijn:

Lenzen schoonmaken, hoe doe je dat?
  • Zijn er nog winkels open? – Kijk of je een apotheek, drogist of supermarkt in de buurt hebt waar je lenzenvloeistof kunt kopen. Probeer ook benzinestations of nachtwinkels als de reguliere winkels gesloten zijn.
  • Vraag vrienden of familie – Misschien heeft iemand in je omgeving lenzenvloeistof. Zelfs mensen zonder lenzen kunnen een flesje hebben, bijvoorbeeld voor het maken van speciaal slijm voor kinderen.
  • Gebruik steriel water als laatste redmiddel – Dit is absoluut geen vervanging voor lenzenvloeistof, maar als je echt geen andere optie hebt, kan steriel water een tijdelijke oplossing zijn. Dit water is vrij van bacteriën, ziektekiemen en zware metalen. Het wordt vaak gebruikt in strijkijzers en luchtbevochtigers, omdat er geen mineralen in zitten. Als je geen steriel water hebt, kun je het zelf maken door water te koken en de damp op te vangen.

Extra tips

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Daarom is het een goed idee om een flesje lenzenvloeistof op strategische plekken te leggen. Bijvoorbeeld op je werk, in je auto of in je handtas. Vind je een reisflacon lenzenvloeistof onhandig om bij je te dragen, dan kan je ook alleen een lenzendoosje met schone vloeistof meenemen. Zo kan je je lenzen uitdoen waar je ook bent en zelfs een beetje schoonmaken. Vergeet niet om de vloeistof als je weer thuis bent te vervangen en het doosje grondig schoon te maken. Het is overigens ook handig om een bril bij je te hebben als back-up. Als je onverwachts ergens blijft overnachten of je hebt last van je ogen, dan kan je altijd nog je bril opzetten. Vergeet je vaker lenzenvloeistof mee te nemen, dan zijn daglenzen wellicht een goede optie.

Daglenzen zijn na een dag gebruik wegwerpbaar, waardoor je geen vloeistof nodig hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *