Hoe doe je je lenzen goed in? (Stappenplan)

Het is belangrijk dat je je contactlenzen altijd goed indoet. Dat wil zeggen: correct en hygiënisch. Daarom hebben wij een handig stappenplan voor je. Daarmee houd jij je lenzen en ogen fris en gezond.

Lenzen indoen

Voor de meeste lenzendragers is het goed indoen van contactlenzen een routineklus. Ze hoeven er niet veel meer bij na te denken. Als je net begint met het dragen van contactlenzen, kan het echter best wat oefening vergen om je lenzen goed in te zetten. 

Speciaal voor deze beginners hebben wij een duidelijk stappenplan geschreven. Volg deze stappen en na een tijdje doe je je lenzen elke dag met gemak in. Draag jij al jaren contactlenzen? Lees dan ook verder. Een opfriscursus kan nooit kwaad.

Stap 1: een goede voorbereiding

Je contactlenzen goed indoen wordt een stuk makkelijker als je goed voorbereid bent. Geef je ogen een paar momenten de tijd om wakker te worden. Dit verbetert de doorbloeding en zuurstoftoevoer in je ogen. Zorg ondertussen dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt voordat je je lenzen indoet en dat je een hygiënische omgeving vindt om je lenzen in te doen. 

Stap 2: was je handen 

Hygiëne is heel belangrijk wanneer je je lenzen indoet. Door hygiënisch te werk te gaan houd je je lenzen en ogen schoon en gezond. Dan werken je lenzen beter en liggen ze comfortabeler op je ogen. Was je handen daarom altijd zorgvuldig voordat je je lenzen aanraakt. Droog ze ook af, maar let goed op dat er geen vezels van de handdoek op je vingers achterblijven.

Handen wassen Was je handen grondig voordat je je lenzen indoet

Was ook gelijk je gezicht. Daardoor voorkom je dat er vuil of vezels van je gezicht op je handen, ogen of lenzen komen terwijl je je contactlenzen inzet. 

Stap 3: haal de eerste lens uit de verpakking

Het maakt niet uit met welke lens (links of rechts) je begint, maar het is een goede gewoonte om altijd met dezelfde kant te beginnen. Dan wordt de kans een stuk kleiner dat je je lenzen per ongeluk een keer in je verkeerde ogen doet. Als je in beide ogen dezelfde lenzen draagt, maakt dit natuurlijk niet uit.  

Stap 4: check of de lens niet binnenstebuiten zit 

Als je je lenzen binnenstebuiten indoet, liggen ze niet comfortabel op je ogen en werken ze ook niet goed. Check daarom altijd goed of de lens die je in gaat zetten niet binnenstebuiten zit. Dat kan je checken door de contactlens op je wijsvinger te leggen en naar de randjes te kijken. Die moeten een mooi, rond kommetje vormen. Buigen de randjes in plaats daarvan naar buiten? Dan zit je lens binnenstebuiten. In dat geval moet je je lens omklappen voordat je deze indoet. Laat de lens vervolgens op je wijsvinger liggen.

Stap 5: spoel af met lenzenvloeistof 

Draag je week- of maandlenzen? Dan is dit het moment dat je je lens afspoelt met lenzenvloeistof. Hiermee houd je je contactlenzen schoon en fris. Als je daglenzen draagt, kan je deze stap overslaan. 

Stap 6: houd je oog open 

Nu is het tijd om je lens echt in te doen. Begin met het goed openhouden van je oog. Dat doe je door de middelvinger van de hand waarop je lens ligt, op je onderste ooglid te leggen. De middelvinger van je andere hand leg je op je bovenste ooglid. Pas op dat je hierbij niet op je oogbal drukt. Leg je handen net iets boven en onder je oogbal. 

Trek vervolgens met je middelvingers de huid naar boven en beneden. Hierdoor doe je je oog ver open. Zo heb je genoeg ruimte om de lens in je oog te zetten en voorkom je dat je gaat knipperen. Bekijk deze video voor een handig voorbeeld:

Stap 7: leg de contactlens op je oog 

Breng de wijsvinger met de contactlens erop naar je oog. Leg de contactlens zo recht mogelijk op je oog. Sommige mensen vinden het fijn om met hun ogen naar boven te kijken terwijl ze dit doen, zodat ze de lens niet recht op zich af zien komen. 

Lukt het niet om de contactlens in één keer goed op je oog te leggen? Probeer het dan gewoon opnieuw. Blijf rustig en ontspannen. Begint het frustrerend te worden? Loop dan even vijf minuten weg, kom tot rust, en probeer het opnieuw. Je zal merken dat het met oefening steeds makkelijk zal gaan.

Stap 8: knipper en kijk in het rond 

Als je contactlens op je oog blijft liggen, kan je je oogleden los laten. Knipper een paar keer rustig met je ogen en kijk wat in het rond. Door de bewegingen van je oog en oogleden schuift de lens naar het midden van je oog. 

Herhaal stap 3 t/m 8 met de andere contactlens. 

Als je net begint met lenzen dragen, zal het wat gek aanvoelen om een contactlens in te hebben. Het went vaak vanzelf, maar er zijn manieren waarop je ogen sneller aan de nieuwe lenzen kunnen wennen. Blijven je lenzen langere tijd oncomfortabel? Doe ze dan uit en neem contact op met een specialist, zoals een optometrist. Misschien heb je andere lenzen nodig.  

Vrouw met lenzen in In het begin zullen je lenzen gek aanvoelen, maar het went vaak vanzelf

Stap 9: ruim op

Nadat je beide contactlenzen hebt ingezet, is het slim om direct op te ruimen. Leg je (andere) lenzen en toebehoren weer terug op hun plek en maak je werkplek schoon. Dan kan je je lenzen aan het einde van de dag ook weer correct en hygiënisch uitdoen.

Lenzen en toebehoren kopen via 123 Lens

Je contactlenzen goed inzetten begint met het in huis halen van de juiste spullen. Alleen als je de goede lenzen en toebehoren in huis hebt, kan je optimaal genieten van de voordelen van contactlenzen. In de webshop van 123 Lens kan je terecht voor een ruim aanbod van lenzen en toebehoren, zoals lenzenvloeistof. Daarmee doe jij je lenzen pas echt goed in.

Reacties

2 reacties
  • Rena schreef:

    Ik heb lenzen om goed te kunnen zien. Goed zien kan ik dus niet zonder lenzen. Hoe kan ik nu stap 4 uitvoeren: de lens op mijn vinger leggen en naar de randjes kijken of hij niet binnenste buiten is, als ik zonder lenzen niet goed kan zien? Wat een vreemde tip!

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Hallo Rena,
      De meeste mensen hebben een MIN sterkte. Dit wil zeggen dat deze mensen bijziend (myoop) zijn en dichtbij dus prima kunnen zien. Het probleem zit in het veraf kijken. Dit is dan onscherp. In dit geval is het bekijken van de vorm van de contactlens dus geen probleem. Indien iemand verziend (hyperoop/hypermetroop) is, is het dichtbij kijken wel een probleem. Deze personen moeten dan een bril opzetten om te kunnen zien of de vorm van de contactlens goed is. Zodra 1 lens in het oog zit, kan daarmee bekeken worden of de vorm van de andere contactlens goed is. Hopelijk is zo duidelijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *