Wat is een lui oog?

Kinderen kunnen op jonge leeftijd een lui oog ontwikkelen. Dit zorgt voor een verminderd zicht. Maar wat is een lui oog precies? Wat zijn de symptomen en de oorzaken? En is een lui oog te behandelen? Je leest het allemaal in deze blog.

Kind met bril

Symptomen van een lui oog 

Kinderen met een lui oog hebben moeite met diepte zien. Ze komen daarom vaak wat klungelig over. Ze hebben bijvoorbeeld moeite met traplopen, het vangen van een bal of het inschenken van een glas drinken. De medische term voor een lui oog is ‘amblyopie’. 

Meestal hebben kinderen zelf niet door dat ze een lui oog hebben. Zij zijn het gewend om minder goed diepte te zien. Het is daarom heel lastig om een lui oog te diagnosticeren. Een lui oog heeft namelijk weinig symptomen. 

Oorzaken van een lui oog 

De term ‘lui oog’ is eigenlijk verkeerd. Een lui oog is helemaal niet lui in de letterlijke zin van het woord. Het oog wordt alleen niet geactiveerd door de hersenen en kan het kijken daardoor ‘verleren’. Dat heeft verschillende mogelijke oorzaken.

Een veelvoorkomende oorzaak is scheelzien. Als een kind scheel ziet, schakelen de hersenen het beeld van één oog uit. Anders ziet het kind dubbel. Aangezien één oog wordt uitgeschakeld, wordt deze ook minder getraind, waardoor het verleerd te kijken. Het oog wordt lui.

Kind met oog Een verkeerd afgestelde bril kan ook de oorzaak zijn van een lui oog

Ook een verkeerd aangemeten bril kan amblyopie veroorzaken. Dit gebeurt als de ogen twee verschillende sterktes hebben, maar beide glazen van de bril dezelfde sterkte hebben. Dan ziet één oog minder scherp en onderdrukken de hersenen het beeld van dit oog. Ook in dit geval verleert het oog het kijken en wordt het lui.

Hetzelfde kan voorkomen als de sterktes van beide ogen sterk verschillen. Dat heet anisometropie. Zelfs als de bril correct is afgesteld, schakelen de hersenen soms één oog uit. Dat komt omdat brillenglazen ook een vertekening hebben. De hersenen gebruiken dan alleen het oog dat (in combinatie met de bril) het scherpste zicht geeft. 

Tenslotte kunnen ook oogziektes en -aandoeningen amblyopie veroorzaken. Een hangend ooglid, troebel zicht, of een beschadigd netvlies kunnen allemaal de oorzaak zijn van een lui oog. Bij deze oorzaken zijn er vaak wel andere symptomen. Deze kunnen dus makkelijker te herkennen zijn.

Alleen bij kinderen

Hoewel er volwassenen zijn met amblyopie, kan de aandoening alleen bij kinderen ontstaan. Dit gebeurt vaak voor het achtste levensjaar. Dus in de baby of peuter leeftijd of in de onderbouw van de basisschool. In deze fase zijn de ogen nog volop in ontwikkeling. Juist tijdens deze periode kunnen de hersenen het zicht van een minder goed oog verdrukken. Dat zorgt voor een lui oog.

Behandeling

Komt jouw kind onhandig over? Dan is het een goed idee om voor de zekerheid eens langs een oogarts te gaan. Hoe sneller amblyopie behandeld wordt, hoe minder erg de gevolgen kunnen zijn. Ook is een lui oog makkelijker te behandelen op jonge leeftijd.

Kind Hoe eerder de behandeling voor een lui oog start, hoe beter

Een lui oog wordt vaak behandeld door het goede oog af te plakken met een pleister. Hierdoor worden de hersenen gedwongen om het zicht van het luie oog te gebruiken. Dat traint het oog, waardoor de luiheid kan afnemen. Hoe ouder het kind is en hoe onscherper het zicht, hoe langer het oog moet worden afgeplakt. 

Als de amblyopie wordt veroorzaakt door een oogziekte of verkeerd aangemeten bril, moeten deze onderliggende oorzaken ook behandeld worden. Bij een bril is dat vaak een kwestie van een andere sterkte aanmeten. Als een oogziekte de oorzaak is, kan een oogarts een behandeling voorstellen.

Wat de oorzaak ook is: hoe eerder de behandeling begint, hoe beter.

Kind met lui oog Amblyopie wordt vaak behandeld door het goede oog af te plakken met een pleister

Lui oog bij volwassenen 

Hoewel een lui oog alleen kan ontstaan bij kinderen, kan je als volwassenen natuurlijk ook last hebben van amblyopie. Hier is op latere leeftijd vaak weinig aan te doen. Maar er worden wel eens operaties aan de oogspieren uitgevoerd om scheelzien te herstellen. Daarmee kan het luie oog soms weer (deels) geactiveerd worden. Maar als de aandoening in de kinderjaren niet (goed) is behandeld heeft ook deze operatie geen effect.

Dit kan betekenen dat je bijvoorbeeld niet geschikt bent voor een positie in het leger. Of dat je nog regelmatig pijn of vermoeidheid ervaart aan je ogen en hoofd. 

Autorijden met amblyopie

Het zou ook kunnen dat je niet mag autorijden. Met een lui oog neem je diepte minder goed waar. Dat is gevaarlijk als je in de auto zit. De afstand tot medeweggebruikers en obstakels kan je dan minder goed inschatten. Dat maakt autorijden met amblyopie gevaarlijk en soms verboden. Daarom moet je met een lui oog altijd eerst een oogtest bij de oogarts doen om te bepalen of je de weg op mag.

Meer weten over autorijden met een oogaandoening? Lees dan verder op de website van het CBR

Lenzen kopen bij 123 Lens

Een lui oog is dus een oogaandoening die zich ontwikkelt bij jonge kinderen. Maar ook als volwassene kan je er nog last van hebben. Dat gaat vaak ook gepaard met verminderd zicht. Lenzen kunnen dan helpen. Raadpleeg wel altijd een specialist voordat je lenzen neemt.

Krijg je van een specialist het advies om lenzen te dragen? Dan kan je in de webshop van 123 Lens terecht. Hier vind je een uitgebreid aanbod van zachte lenzen. Ook toebehoren, zoals lenzenvloeistof en oogdruppels, vind je in de webshop. Alles tegen een eerlijke prijs.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *