Welke maatregelen kun je nemen om ooginfecties te voorkomen?
- Leonie
- 02 april 202502 apr 2025
- Bekeken: 59
Ooginfecties kunnen vervelend en pijnlijk zijn, maar gelukkig kun je ze vaak voorkomen. In dit artikel delen we praktische tips en maatregelen om je ogen gezond te houden en infecties te vermijden.
Laten we beginnen bij het begin: Wat zijn ooginfecties en waardoor ontstaan ze?
Ooginfecties zijn ontstekingen die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Ze kunnen verschillende delen van het oog aantasten, zoals het bindvlies (conjunctivitis), het hoornvlies (keratitis) of de ooglidrand (strontje of hordeolum). De symptomen variëren van roodheid, jeuk en tranende ogen tot pijn, zwelling en afscheiding.
Meestal zijn ooginfecties niet ernstig, zolang ze op tijd worden herkend en goed worden behandeld. Wat ook belangrijk is om te weten is dat ooginfecties zeer besmettelijk zijn. We kunnen dus alvast verklappen dat hygiëne een sleutelrol speelt bij het voorkomen van ooginfecties.
Regel één als het om je ogen gaat is: een goede hygiëne is essentieel. Slechte hygiëne kan bacteriën en andere ziekteverwekkers in je ogen brengen, wat kan leiden tot infecties, irritatie en zelfs blijvende schade. Hieronder een aantal belangrijke maatregelen die ooginfecties helpen tegen te gaan:
Omgevingsfactoren kunnen een grote invloed hebben op de gezondheid van je ogen. Van blootstelling aan schadelijke UV-straling tot stof en rook. Je ogen hebben er bijna dagelijks mee te maken. Gelukkig kun je je ogen goed beschermen door eenvoudige maatregelen te nemen.
Draag je contactlenzen? Dan is het extra belangrijk om maatregelen te nemen ter voorkoming van ooginfecties. Je raakt immers regelmatig je ogen aan en komt vaak in contact met je lenzen. Dit vergroot het risico op het overdragen van bacteriën en andere verontreinigingen. Goede hygiëne is dus essentieel om je ogen gezond te houden.
Gebruik voor het schoonmaken van je lenzen de juiste lenzenvloeistof en maak ze nooit schoon met kraanwater of speeksel. Zorg ook altijd voor schone handen voordat je je ogen of je lenzen aanraakt. Daarnaast is het belangrijk om je lenzen voor het slapen gaan uit te doen, tenzij ze speciaal voor nachtgebruik zijn gemaakt. Ten slotte moet je het lensbakje regelmatig schoonmaken en vervangen.
Twijfel je of je een ooginfectie hebt en weet je niet zeker of je naar een arts moet? Als je symptomen zoals roodheid, pijn, jeuk, afscheiding of gezwollen ogen ervaart, is het altijd goed om je ogen extra goed in de gaten te houden. Draag je lenzen en ervaar je één van deze klachten? Doe ze dan meteen uit. Bij lichte klachten kun je proberen om je ogen schoon te maken met een washandje met lauwwarm water. Je kunt eventueel ook kamillethee gebruiken: laat de thee 5 minuten trekken en dep voorzichtig met een wattenschijfje of washandje van de buitenkant naar de binnenkant van je oog, zonder te wrijven.
Merk je na één à twee weken geen verbetering of krijg je steeds meer klachten, ga dan altijd naar een arts. Heb je last van wazig of slecht zicht, kun je niet goed tegen licht of heb je veel pijn? Wacht dan niet en ga meteen naar een arts. Als er andere factoren meespelen, zoals een recente oogoperatie of als je al aan een oogziekte lijdt, ga ook dan direct naar een arts.