Oogdruppels toedienen op de juiste manier in 6 stappen

Er zijn verschillende redenen waarom u oogdruppels zou moeten toedienen. Droge ogen, hooikoorts of een doktersvoorschrift na een operatie kunnen er allemaal voor zorgen dat u oogdruppels moet gebruiken. Het kan echter dat het druppelen niet helemaal goed gaat en voor irritatie zorgt.

Oogdruppels toedienen op de juiste manier in 6 stappen

In deze blog leggen we u daarom uit hoe u in zes stappen uw oogdruppels op de juiste manier toedient. Als u deze stappen volgt, voorkomt u irritatie en andere bijwerkingen van verkeerd druppelen.

handen wassen onder een lopende kraan

1. Was uw handen

Zoals in alle gevallen is het enorm belangrijk dat u hygiënisch te werk gaat als het om uw ogen gaat. Was uw handen dan ook met reinigende zeep, spoel ze af en droog uw handen zorgvuldig. Doe dit al voordat u het flesje oogdruppels pakt, ook het flesje moet namelijk zo schoon mogelijk blijven.

2. Doe uw hoofd achterover

Neem vervolgens het flesje in uw schrijfhand zoals u een pen of potlood vast zou houden. Ga vervolgens recht op een stoel zitten en buig uw hoofd achterover. Als het goed is, kijkt u nu tegen het plafond aan. Zorg dat u comfortabel zit en uw arm en nek nog gemakkelijk kunt bewegen. Lukt dit niet? Probeer dan te gaan liggen.

3. Trek uw ooglid naar beneden

Neem vervolgens uw ring-, wijs- en middelvinger van uw vrije hand en trek met de topjes uw onderste ooglid naar beneden. Als het goed is ontstaat er dan een soort gootje onder het oog, hier gaat u de oogdruppels straks toedienen.

4. Druppel

Als u in de juiste positie zit (of ligt) en u heeft een gootje onder uw oog gevormd, is het tijd om de oogdruppels toe te dienen. Dit doet u door de palm van uw hand, waarmee u het flesje vasthoudt, te laten rusten op de knokkels van de hand waarmee u het oog openhoudt.

Rol beide ogen vervolgens zo ver mogelijk naar achteren, probeer als het ware naar uw wenkbrauwen te kijken. Knijp in het flesje totdat er één druppel uitkomt. Rol uw ogen vervolgens weer terug.

5. Druk uw traanbuis dicht

Probeer zo snel mogelijk nadat u de druppels heeft toegediend, uw hoofd weer omhoog te tillen en rechtop te houden. Druk tegelijkertijd uw traanbuis dicht door met uw wijsvinger lichtjes onder de binnenhoek van uw oog te drukken.

oog met blauwe iris

Om eventuele infecties te voorkomen moet u de traanbuis minimaal één minuut dicht houden. Heeft u alsnog last van irritatie? Houd uw traanbuis de volgende keer dan langer dicht.

6. Berg het flesje op

Was vervolgens uw handen weer met zeep en droog ze goed af. Ruim daarna pas het flesje oogdruppels weer op. Bewaar het flesje op een schone, droge en donkere plek.

Schrik niet als u na het toedienen van uw oogdruppels een tijdje wazig ziet, dit is heel normaal en trekt vanzelf weer weg. Probeer een paar keer te knipperen, maar doe daarnaast vooral niks wat u normaal ook niet zou doen. Blijf desnoods even zitten totdat uw zicht weer scherp wordt.

TIP: Uw traanbuis bevindt zich in het bolletje in de binnenhoek van uw oog

Oogdruppels kopen

Als u oogdruppels op een verkeerde manier toedient, kan dat verschillende problemen opleveren. Zolang u bovenstaande stappen volgt, zal u echter geen last hebben van uw oogdruppels. Krijgt u toch last van uw ogen tijdens of na het druppelen, neem dan contact op met uw oogarts.

In onze webshop vindt u verschillende oogdruppels die helpen tegen droge ogen, evenals contactlenzen en toebehoren. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Reacties

5 reacties
  • Ina van Meerendonk schreef:

    Mijn vraag is moet ik bij de aandoening “blefarospasme” veel druppelen.

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      Dit is individueel verschillend. Als door het knipperen het oog droger wordt, is druppelen zeker aan te raden. Ook teveel knipperen door de blefarospasme kan tot gevolg hebben dat het oog (te) droog wordt.

  • Dan schreef:

    Moet je de traanbuis al dichtgedrukt houden op het moment dat de druppel in het oog valt, of mag dat ook direct na het druppelen van beide ogen doen? Wordt een hele toer om met de duim en middelvinger van een hand beide traanbuizen af te sluiten en vervolgens met de vingers van de andere hand de oogleden omlaag te trekken en tegelijkertijd het druppelflesje te bedienen. Bestaat er niet iets als een traanbuisklem? Niets kunnen vinden.
    Bedankt bij voorbaat voor Uw antwoord

    • Richard de Jongh 123 Lens schreef:

      De druppels worden per oog apart toegediend. Dus als het rechteroog wordt gedruppeld, moet de traanbuis van het rechteroog gedurende 2 minuten worden afgesloten door erop te drukken middels lichte druk in de ooghoek aan de zijde van de neus. Hierdoor wordt voorkomen dat de werkzame stoffen door de rest van het lichaam worden opgenomen. Vervolgens wordt de procedure voor het linkeroog herhaald. Uiteraard kan er gewisseld worden welk oog eerst wordt gedaan. Het afsluiten van de traanbuis dient zo snel mogelijk na het toedienen van de druppel worden gedaan.

  • Dan schreef:

    Nog even ter verduidelijking: ik moet ‘s ochtends mijn ogen druppelen met Dorzolamide en ‘s avonds met Dorzolamide en Monoprost om de oogboldruk te verlagen. Om het spul niet in mijn lichaam te krijgen via de traanbuis moet ik die 2 minuten dichtknijpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *