Strandtips voor contactlensdragers
- Leonie
- 10 juli 202410 jul 2024
- Bekeken: 860
In de zomermaanden wil je natuurlijk zorgeloos genieten van zon, zee en strand. Wij helpen je graag een handje. In dit artikel geeft 123Lens je niet alleen handige strandtips mee om jouw ogen en contactlenzen zo goed mogelijk te beschermen. Ook geven we antwoord op belangrijke vragen zoals: mag je, als je lenzen draagt, zwemmen in de zee?
Het korte antwoord op deze vraag is: ja, je kunt zwemmen in de zee met contactlenzen in. Maar we raden je wel sterk aan om vooraf te bedenken hoeveel je met je gezicht onder water gaat. Ga je gewoon heen en weer zwemmen of bijvoorbeeld met je kinderen spelen? Dan zul je je hoofd voornamelijk boven water houden, en kun je je lenzen prima blijven dragen. Denk je dat je tijdens het zwemmen toch vaak met je hoofd onder water zult komen? Of vind je het leuk om naar de zeebodem te duiken? Dan kan het slim zijn om je lenzen (voor de zekerheid) uit te doen. Het risico om je lenzen te verliezen wordt dan namelijk groter. Ook kunnen ze besmet raken met virussen, bacteriën en amoeben die in het zeewater leven. Vooral besmettingen met amoeben komen vaak voor, en kunnen oogaandoeningen zoals acanthamoeba keratitis veroorzaken.
Zachte lenzen lopen het meeste risico op besmettingen. Het materiaal van harde lenzen is steviger, waardoor het voor bacteriën en amoeben moeilijker is om te blijven plakken. Harde lenzen laten echter wel vaker los, waardoor ze sneller kwijt raken in het water.
Als je contactlenzen wilt dragen tijdens het zwemmen, zijn daglenzen de beste keuze. Deze gooi je aan het eind van de dag weg, wat de kans op langdurige blootstelling aan bacteriën verkleint. Draag je week of maandlenzen? Maak ze dan goed schoon met lenzenvloeistof.
Het kan voorkomen dat je, na het zwemmen, last krijgt van rode of geïrriteerde ogen. Dan is het slim om je lenzen goed schoon te maken met lenzenvloeistof of uit te doen. Wanneer de klachten meerdere dagen aanhouden, raden we je aan om een afspraak te maken bij de huisarts.
Met onderstaande tips bescherm je je ogen en contactlenzen tijdens het zwemmen in de zee.
Zoals al eerder aangegeven in dit artikel, zit zeewater vol met amoeben, virussen en bacteriën. Daarnaast is het water in de zee zogenoemd zout water. Langdurige blootstelling aan dit hoge zoutgehalte kan je ogen aantasten. Het kan roodheid, jeuk en een branderig gevoel veroorzaken. Om dit te voorkomen raden we je aan om je ogen zo veel mogelijk gesloten te houden als je onder water bent.
Als je knippert met je ogen komt er traanvocht vrij. Dit traanvocht kan helpen om vuil uit je oog te verwijderen en irritaties te voorkomen. Komt er, tijdens het zwemmen, water in je ogen? Dan kan het helpen om enkele keren achter elkaar heel snel met je ogen te knipperen. Ga vooral niet met je handen in je ogen wrijven, want er zit natuurlijk ook water op je handen. Blijf je last houden van prikkende of tranende ogen? Ga dan het water uit en maak je contactlenzen schoon of verwissel ze voor je bril.
Met onderstaande tips bescherm je je ogen en je contactlenzen tijdens het zonnebaden of het wandelen over het strand.
We weten allemaal hoe vervelend het is om zand in je ogen te krijgen. Je oog wordt rood en je gaat wazig zien. Wanneer je vervolgens in je ogen gaat wrijven, wordt de irritatie eigenlijk alleen maar erger. Op zandstranden is het risico op zand in je ogen natuurlijk behoorlijk hoog, maar je kunt de kans verkleinen door een zonnebril te dragen. De zonnebril beschermt je ogen en je contactlenzen tegelijkertijd ook tegen felle UV-straling. Een win-win situatie dus.
Niet alleen het zeewater, maar ook de blootstelling aan zand en zon kan invloed hebben op je lenzen. Het kan dus zijn dat gedurende de dag je contactlenzen gaan irriteren. Je krijgt dan bijvoorbeeld last van rode of jeukerige ogen. Het is handig als je op dat soort momenten je lenzen even kunt uitdoen en ze kunt schoonmaken. Neem daarom altijd een lenzendoosje met schone lenzenvloeistof mee.
Langdurige blootstelling aan warme temperaturen kan voor droge ogen zorgen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Wij raden je daarom aan om flesjes water mee te nemen naar het strand. Zo kun je de hele dag genoeg blijven drinken. En een (lekkere) extra tip: waterijsjes komen je hydratatie ook ten goede.
Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Daarom raden we je aan om, naast lenzenvloeistof, ook je bril mee te nemen naar het strand. Hij neemt niet veel ruimte in beslag, maar kan wel veel verlichting bieden. Mochten je contactlenzen gedurende de dag toch gaan irriteren, dan kun je ze gemakkelijk omwisselen voor je bril.
Zo! Met deze tips in je achterhoofd ben je klaar om te genieten van een heerlijk ontspannen dagje of vakantie aan het strand. Ben je van plan om na het strand te genieten van een heerlijke barbecue? Lees dan ook vooral onze tips voor contactlensdragers tijdens de barbecue. Zo ga je goed voorbereid de zomer tegemoet!