Hoe lees je een voorschrift voor lenzen van de specialist?
- Ruben den Boer
- 09 februari 202209 feb 2022
- Bekeken: 11237
Als je lenzen wilt kopen, heb je een voorschrift van een specialist nodig. Daarop staat de sterkte die je nodig hebt. Daarnaast staan er waardes op zoals DIA, BC en CYL. Hoe lees je zo’n voorschrift? Dat leggen we uit in deze blog.
Op een voorschrift, ook wel recept genoemd, vermeldt een specialist de resultaten van een oogmeting. Zo’n specialist kan een oogarts, optometrist of oogmeetkundige/opticien zijn. Hoewel veel mensen hun ogen laten meten door een opticien, raden wij altijd aan je voorschrift bij een optometrist te halen. Die kijkt ook naar de gezondheid van je ogen en kan daardoor een meer complete meting doen. Dat is belangrijk, aangezien je contactlenzen invloed kunnen hebben op de gezondheid van je ogen.
Vraag na het doen van een oogmeting altijd of je (een kopie van) het voorschrift mee naar huis mag nemen. Als je na de meting direct een bril of lenzen koopt, zijn de kosten van de meting daar vaak bij inbegrepen. Als je niet direct een aankoop doet, moet je vaak los betalen voor het meten van de gegevens.
Met het recept kun je overal contactlenzen kopen. Ook wanneer je online lenzen wilt bestellen, zoals in onze webshop, moet je een voorschrift hebben. Of je moet de waardes aflezen van je laatste lenzenverpakking.
Zo’n voorschrift is meestal een stukje papier met een tabel erop. In deze tabel staan de waardes aangegeven voor je linker- en rechteroog. Hoe die waardes precies zijn aangegeven, verschilt per opticien of optometrist die het recept schrijft. Soms staan de waardes voluit geschreven (“Cylinder”), soms zijn de waardes afgekort tot een paar letters (“CYL”), en soms staan ze met maar één letter aangegeven (“C”).
Een voorschrift voor lenzen bestaat bijna altijd uit ten minste de sterkte, diameter en basiscurve voor je linker- en rechteroog. Heb je astigmatisme? Dan vind je op je recept ook je cylinder en as. Als je multifocale lenzen nodig hebt, vind je op je recept ook de additie.
De exacte waardes die jij nodig hebt voor optimaal zicht, kunnen per merk en soort contactlens verschillen. De specifieke en unieke eigenschappen van elk merk en soort lenzen kunnen namelijk invloed hebben op de eindsterkte. Zo kan het zijn dat je voor merk A een sterkte van -1,25 nodig hebt, terwijl je bij merk B lenzen met een sterkte van -1,50 nodig hebt voor hetzelfde resultaat. Op een voorschrift moet daarom ook het merk contactlenzen worden vermeld waarvoor de waardes gelden.
Lees hier wat alle verschillende waardes betekenen en hoe je ze leest.
De sterkte moet altijd vermeld worden op het voorschrift. Een min-sterkte (zoals -3.25) geeft aan dat je bijziend bent (myopie) en dingen veraf onscherp ziet. Een plus-sterkte (zoals +1.50) betekent dat je verziend bent (hypermetropie) en dingen dichtbij onscherp ziet. Beide oogafwijkingen kunnen verholpen worden met lenzen. De sterkte wordt vaak aangegeven met twee getallen achter de komma en wordt altijd afgerond naar .00, .25, .50, of .75.
De diameter omschrijft de grootte van je lens. Hoe groter de diameter, hoe groter je contactlens. Deze waarde wordt aangegeven in millimeters. “D = 14.50” betekent dus dat de diameter van je lenzen 14,5 millimeter is.
De basiscurve geeft de bolling (ook vaak de kromming) van je lens aan. Deze curve kan worden aangeduid in millimeters. Soms wordt de BC ook aangegeven met de woorden ‘flat’, ‘medium’ of ‘steep’. De diameter en basiscurve worden ook wel eens gecombineerd. Dat lees je dan bijvoorbeeld als: “BC / DIA = 8.60 / 14.50”.
De cylinder is relevant voor lenzen voor astigmatisme (ook wel torische lenzen genoemd). Het geeft het verschil aan tussen de twee sterktes die de ogen van mensen met astigmatisme hebben. De cylinder staat bij contactlenzen altijd aangegeven als een negatief getal en wordt altijd afgerond naar -.00, -.25, -.50, of -.75.
Ook de as is relevant voor mensen met astigmatisme. Dit getal geeft aan onder welke stand de eerder genoemde cylinder in de contactlens moet staan om scherp te zien met astigmatisme. De as is altijd een getal tussen de 0 en 180 graden (hoewel er niet altijd een graden-symbool bij staat). De as wordt bijvoorbeeld aangegeven als: “AX = 60”.
De additie is relevant voor mensen met presbyopie (ook wel ouderdomsverziendheid genoemd). Dit komt voor bij mensen vanaf 40 jaar. Presbyopie kan gecorrigeerd worden met varifocale of multifocale lenzen.
De additie geeft aan hoeveel er bij de sterkte voor veraf moeten worden opgeteld (additie = extra) om zowel dichtbij als veraf scherp zicht te hebben. Dit is dus altijd een positief getal en ligt tussen de 0.50 en 2.50. In uitzonderlijke gevallen kan dit meer zijn, maar dan heeft dat vaak te maken met een oogaandoening. Soms wordt de ADD ook aangegeven met “low”, “medium”, of “high”.
Op je voorschrift kun je ook de visus tegenkomen. Deze waarde geeft aan hoe scherp je kunt zien met correctie (dus met een goede bril op of met de juiste lenzen in). De visus wordt vaak aangegeven met één getal achter de punt, zoals ‘V = 1.2’. De meeste volwassenen hebben een visus tussen de 0.8 en 1.5. Hoe hoger de visus, hoe scherper je zicht. De visus is een belangrijke waarde voor sommige beroepen waarbij scherp zicht essentieel is (bijvoorbeeld in het leger). Maar ook tijdens het autorijden is je visus belangrijk. Met een visus onder de 0.5 mag je niet eens autorijden.
Nu je weet wat alle waardes betekenen en hoe ze worden aangegeven, kun je het recept voor je contactlenzen lezen en je lenzen bestellen. Is er toch nog iets wat je niet snapt? Wordt er gevraagd naar waardes die niet op je recept staan? Of staan er waardes op je recept die we in deze blog niet hebben behandeld? Wees dan niet bang om om hulp te vragen.
Vraag bijvoorbeeld aan de optometrist of oogarts die het voorschrift heeft geschreven hoe je het moet lezen. Of vraag een medewerker van de winkel waar je je lenzen koopt om hulp bij het lezen van je recept. Ook de specialist van 123 Lens staat voor je klaar om je te helpen. Neem dus gerust contact met ons op.
Nu je weet hoe je je voorschrift moet lezen, kan je in de webshop van 123 Lens terecht voor verschillende soorten zachte lenzen. Ook voor torische of multifocale lenzen ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk dus snel of er wat voor jou tussen zit.