Waarom uw lenzen te lang inhouden gevaarlijk is
- Richard de Jongh
- 24 juli 201724 jul 2017
- Bekeken: 36357
Omdat we allemaal verschillend zijn en dus ook onze ogen, gelden er geen standaardregels voor de tijd dat u uw lenzen dagelijks mag dragen. Maar van het té lang dragen van contactlenzen kunt u zeker wel klachten krijgen.
Vooral zachte contactlenzen zijn erg gevoelig en voor veel oogklachten en –ziekten verantwoordelijk. Zo kan alleen het schoonmaken al voor krassen zorgen waarin vuil en eiwit zich ophopen. De mate waarin de contactlens zuurstof doorlaat, wordt dan al snel minder en dat kan voor problemen zorgen, zoals uitdroging en irritatie.
Ook lenzen zijn aan een bepaalde gebruiksduur gebonden. Weeklenzen dien je bijvoorbeeld niet langer dan één week fulltime te dragen. Wie zijn lenzen toch te lang inhoudt, loopt het gevaar op meerdere problemen en beschadigingen van de ogen.
Voorbeelden daarvan zijn vaatingroei (vascularisatie) door zuurstoftekort van het hoornvlies, beschadiging door uitdroging van het hoornvlies (staining), het ontstaan van allergieën voor bepaalde materialen en vloeistoffen en allerlei ontstekingen met ernstige beschadigingen aan de ogen als gevolg.
Het vervelende aan deze oogproblemen is dat de veranderingen heel langzaam gaan. Ze beschadigen de ogen heel sluipend waardoor u het nauwelijks voelt of merkt. Maar als de ogen eenmaal beschadigd zijn, dan is dit meestal onomkeerbaar. Het kan zelfs tot gevolg hebben dat u nooit meer lenzen zou mogen dragen.
Lenzen slijten en beschadigen met de tijd dus probeer uw lenzen regelmatig, maar in elk geval op zijn minst één keer per maand, te vervangen. Op die manier blijft de zuurstofdoorlaatbaarheid nog in tact.
Daarnaast is het raadzaam uw ogen en lenzen ook regelmatig te laten controleren door een gediplomeerd opticien, oogarts of optometrist. Veel oogklachten en oogproblemen die ontstaan bij het dragen van lenzen zijn niet direct zichtbaar en worden pas laat opgemerkt. Een specialist kan problemen vroegtijdig vaststellen en daarmee erger voorkomen.
Wilt u vaak en lang lenzen blijven dragen, zorg dan dat u uw ogen zorgvuldig koestert en verzorgt. Zo kunt u de draagtijd verkorten en regelmatig lenzen afwisselen met een bril, om uw ogen van genoeg zuurstof te voorzien. Ook het op tijd verversen van de lenzenvloeistof is van belang.
Veel problemen zijn overigens ook te voorkomen door altijd hygiënisch met de lenzen om te gaan. Was daarom altijd uw handen en droog ze pluisvrij af voordat u uw lenzen in of uit doet. Leer uzelf aan om altijd met hetzelfde oog te beginnen. Zo voorkomt u dat de lenzen verwisseld worden.
Maak de lenzen altijd direct schoon na het uithalen en vergeet ook het lenzendoosje niet! Ook het regelmatig schoonmaken en vervangen van het lenzendoosje is sterk aan te raden. Net als het gebruik van de juiste en door een specialist geadviseerde lenzenvloeistof.
Tot slot adviseren wij om nooit met lenzen in te slapen (tenzij het nachtlenzen zijn natuurlijk) en ze nooit aan een ander uit te lenen. Maak ze ook niet schoon met kraanwater of speeksel en doe ze bij klachten direct uit. Daarnaast is het belangrijk om bij beschadigingen de lenzen direct te vervangen.
Er zijn ook permanent wear lenzen die u wel dag en nacht in kunt houden, maar laat altijd eerst een optometrist bepalen of uw ogen wel geschikt zijn voor het dragen van deze contactlenzen. Houd u zich daarnaast vooral aan het voorgeschreven draag- en reinigingspatroon van deze contactlenzen en lenzenvloeistof.
Voor wie helemaal verstokt is aan het dragen van lenzen is het overstappen op daglenzen het overwegen zeker waard. Hier heeft u namelijk geen enkel omkijken naar. U doet immers iedere dag een nieuwe lens is, dus onderhoud aan uw lenzen is niet meer nodig.
Bovendien zijn daglenzen ook gezonder voor uw ogen. Ze worden immers elke dag vervangen, dus ze zijn altijd schoon en helder. Hierdoor blijven uw ogen heerlijk uitgerust en heeft u de minste kans op beschadigingen.