Wanneer krijg je medische contactlenzen?
- Leonie
- 15 mei 202415 mei 2024
- Bekeken: 1142
Bij 123Lens vind je een groot assortiment contactlenzen, van maandlenzen en weeklenzen tot daglenzen. Toch zijn er twee soorten contactlens welke wij niet verkopen: de medische contactlens en de vormstabiele contactlens. Ben jij benieuwd wanneer medische contactlenzen worden voorgeschreven of wat het verschil is tussen normale contactlenzen en medische contactlenzen? 123Lens vertelt je er alles over.
Medische contactlenzen zijn speciale lenzen die door de oogarts worden voorgeschreven bij verschillende oogaandoeningen. Voor iedere aandoening is er een ander type medische contactlens (hier komen we later in het artikel nog uitgebreid op terug), maar ze zijn allemaal ontworpen om je oog te beschermen en je zicht te verbeteren. Medische contactlenzen zijn uitsluitend verkrijgbaar op voorschrift van de oogarts, en worden in de meeste gevallen voor een groot deel vergoed door de zorgverzekeraar.
Medische contactlenzen kunnen uitkomst bieden bij verschillende soorten oogaandoeningen, die vaak te maken hebben met een beschadigd hoornvlies. Wij hebben ze even voor je op een rijtje gezet.
Keratoconus is een aandoening waarbij de vorm van het hoornvlies is aangetast en afwijkt van wat normaal is. In plaats van bolvormig, is het hoornvlies bij deze oogaandoening kegelvormig van vorm. De oorzaak is een afwijkende structuur van het hoornvliesweefsel, dat vervormt door een gebrek aan stevigheid en dikte. Keratoconus kan grote gevolgen hebben voor je zicht. Niet alleen de scherpte van je ogen vermindert aanzienlijk, maar er kunnen ook andere oogklachten opspelen, zoals dubbelzicht, een vervormd beeld en overgevoeligheid voor licht. Een medische lens kan helpen om je zicht te verbeteren en de klachten te verlichten.
Een andere hoornvliesaandoening waarbij medische contactlenzen uitkomst kunnen bieden, is cornea dystrofie. Bij deze aandoening nemen het aantal cellen in één of meerdere lagen van het hoornvlies geleidelijk af. Hierdoor zal het hoornvlies minder goed functioneren en zul je sneller last krijgen van bijvoorbeeld fel licht. Ook kan je zicht geleidelijk afnemen. Het dragen van medische contactlenzen kan helpen om je zicht te verbeteren.
Wil je meer weten over deze specifieke oogaandoening? Wij hebben een heel artikel aan cornea dystrofie gewijd!
Hoornvliestransplantaties zijn ingrijpende oogoperaties die alleen worden uitgevoerd wanneer het hoornvlies onherstelbaar is beschadigd. Denk hierbij aan vervorming van het hoornvlies, maar ook aan troebel hoornvlies of aan littekens na bijvoorbeeld een ongeval. Tijdens een hoornvliesoperatie wordt je beschadigde hoornvlies vervangen door het heldere hoornvlies van een donor. In sommige gevallen is de operatie voldoende om het zicht te herstellen, maar in veel gevallen zal de oogarts aanraden om medische contactlenzen te dragen om het zicht te optimaliseren.
We hebben allemaal weleens last van droge ogen. Voor de meesten van ons is dit probleem gemakkelijk te verhelpen met oogdruppels. Blijf je continu last van droge ogen houden? Dan heb je misschien het droge ogen syndroom. Dit kan niet alleen jeuk en roodheid veroorzaken, maar ook zorgen voor wazig zicht en gevoeligheid voor licht. Ook je oogleden kunnen lijden onder dit syndroom, omdat je veel in je ogen wrijft. Medische contactlenzen kunnen de klachten verlichten en je zicht verbeteren.
Zoals we al eerder hebben aangegeven, wordt niet voor iedere oogaandoening dezelfde medische contactlens voorgeschreven. Er zijn meerdere soorten, en ook deze zetten we graag voor je op een rij:
Scleralenzen zijn harde medische lenzen die een stukje groter zijn dan de normale contactlens. Hierdoor komen ze niet tegen het gevoelige hoornvlies, maar rusten ze op het oogwit. De scleralens wordt op maat gemaakt en aangepast aan de vorm van jouw oog en de ernst van de aandoening. Dit type medische lens wordt voornamelijk voorgeschreven bij een vervormd of beschadigd hoornvlies, maar kan ook worden aangeraden bij mensen met het extreem droge ogen syndroom.
Een bandage contactlens is een zachte lens die als een soort verband voor je oog dient. Dit type medische lens kan gebruikt worden om een beschadigd hoornvlies te beschermen tegen vuil van buitenaf, maar ook tegen bijvoorbeeld de wrijving van het ooglid tegen het hoornvlies. Met een bandagelens kan het hoornvlies vaak sneller en beter genezen. Bandagelenzen worden niet alleen aangemeten bij beschadigd hoornvlies, maar ook bij ooglidaandoeningen en om het genezingsproces na een hoornvliestransplantatie te bespoedigen. De oogarts besluit, afhankelijk van je aandoening, hoe lang de bandagelens in het oog moet blijven zitten. Zolang je de bandagelenzen draagt, worden er regelmatige controles gepland om de genezing van het hoornvlies goed te kunnen volgen.
Bij oogaandoeningen waarbij je hoornvlies niet de normale vorm heeft (denk aan keratoconus en astigmatisme) kan de oogarts vormstabiele contactlenzen voorschrijven. Deze lenzen kunnen helpen om je zicht te verbeteren door je hoornvlies in de juiste vorm te duwen. Bij vergevorderde keratoconus wordt de vormstabiele lens meestal vervangen door de hardere scleralens.
De irisprintlens is een zachte contactlens waarbij de look van de iris op de lens is geprint. Het lijkt dus op je echte oog. Dit type medische contactlens wordt vooral aangemeten om cosmetische redenen, bijvoorbeeld wanneer je oog aanzienlijk is beschadigd door een ongeval of wanneer er littekens op je oog te zien zijn, bijvoorbeeld als resultaat van een hoornvliestransplantatie. Meestal is de iris beschadigd. Dit komt op iemand anders vaak schokkend over.
Wanneer de oogarts je medische contactlenzen voorschrijft, zullen je ogen allereerst nauwkeurig worden opgemeten. In tegenstelling tot normale lenzen, worden medische contactlenzen namelijk altijd op maat gemaakt. Tijdens dit oogonderzoek zal niet alleen de sterkte van je oog worden opgemeten, maar zal ook de kromming van het hoornvlies in beeld worden gebracht door middel van een cornea topografisch onderzoek. Hierna zal er een paslens op het oog worden geplaatst, waardoor de maten van je oog nauwkeurig kunnen worden berekend. De oogarts plant vervolgens een vervolgafspraak met je in, waarbij je de op maat gemaakte medische contactlenzen kunt ophalen en voor de eerste keer kunt uitproberen, uiteraard onder het toeziend oog van een professionele arts. Het is niet ongebruikelijk dat bij de eerste aanmeting dit proces een paar keer herhaald moet worden, voordat de definitieve lens op het oog kan worden geplaatst.