Wanneer kunnen baby’s voor het eerst zien?
- Leonie
- 15 november 202315 nov 2023
- Bekeken: 5965
In de eerste maanden na de geboorte ontwikkelen baby’s een heleboel lichamelijke functies. Ook het zicht van een pasgeboren kindje kent in het eerste levensjaar veel verschillende ontwikkelingsfases. 123Lens legt je graag uit hoe het zicht van een baby zich ontwikkelt.
Voordat je kindje überhaupt geboren wordt, zit het in het ideale geval ruim 9 maanden in de baarmoeder. In deze periode kan het kindje nog niet echt iets zien, maar dat betekent niet dat de ogen zich niet al aan het ontwikkelen zijn. Integendeel! Zo kan een ongeboren baby al in een vrij vroeg stadium licht en donker van elkaar onderscheiden. Dit komt doordat de buikwand dunner wordt naarmate de zwangerschap vordert. Door de dunnere buikwand dringt er steeds meer licht door de huid van de moeder heen. Sta je in het volle zonlicht? Dan zal je baby een roze schemering kunnen waarnemen, dwars door de buik heen.
In de eerste maand na de geboorte kan een baby al goed het verschil zien tussen licht en donker, maar het zicht is nog onscherp en wazig. Alles dat zich verder weg bevindt dan 20cm is voor een baby vrijwel niet zichtbaar.
Na de eerste maand beginnen de ogen van je baby met het onderscheid maken tussen verschillende kleuren. Na ongeveer 8 weken kan je baby de basiskleuren (blauw, geel, groen en rood) gemakkelijk uit elkaar houden. Hierbij geldt wel de regel, hoe feller de kleur, hoe makkelijker de baby deze kan plaatsen. Wanneer je erop gaat letten, zul je merken dat dit fenomeen ook terugkomt in andere aspecten van je baby’s jonge leven. Denk maar eens aan het speelgoed van je kindje. Babyspeelgoed heeft vaak felle kleuren, die ervoor zorgen dat je baby geïnteresseerd en alert blijft tijdens het spelen. In de babykamer worden er echter vaak pasteltinten gebruikt, zodat je kindje weinig afleiding heeft en sneller in slaap zal vallen.
Wist je dat zolang je baby nog geen scherp zicht heeft, hij of zij soms scheel kan kijken. Dit is heel normaal, aangezien er nog geen goede samenwerking is tussen beide ogen. Scheel kijken verdwijnt bij de meeste kinderen tussen de 3e en 6e levensmaand.
Ongeveer 3 tot 3.5 maand na de geboorte , begint bij je baby het dieptevermogen zich te ontwikkelen. Vanaf dat moment kan de baby voorwerpen zien op alle mogelijke afstanden, maar kleine details pikken ze nog niet op. Als ze in hun wieg liggen, zullen ze bijvoorbeeld wel kunnen zien dat er iemand in de deuropening staat, maar kunnen ze nog geen gezichtsuitdrukkingen zien.
Gedurende de 3e tot 6e maand na de geboorte, blijft het zicht zich verscherpen en gaat je kindje steeds beter zien. Vanaf ongeveer de 4e maand kan een baby met z’n ogen een bewegend object of persoon volgen. Een baby leert in deze ontwikkelingsfase hoe het zijn ogen moet gebruiken en zal de ogen daarom veel heen en weer bewegen.
Je kunt de ontwikkeling van de ogen van je kindje stimuleren door bewegend speelgoed te kopen, of door samen met je kindje te bewegen. Speel bijvoorbeeld 'kiekeboe' of vliegtuigje tijdens het eetmoment.
In de eerste 6 maanden na de geboorte ontwikkelt het gezichtsvermogen van een kindje zich het snelst. Na de eerste 6 maanden zal je baby niet alleen scherp kunnen zien, maar kan het ook kleuren van elkaar onderscheiden en bewegingen gemakkelijk volgen met zijn of haar ogen.
Toch is de visuele ontwikkeling dan nog niet voltooid. De ogen van een kindje zullen zich namelijk blijven ontwikkelen in de eerste levensjaren en pas rond een leeftijd tussen de 3 en 5 jaar zal een kind met normaal zicht net zo duidelijk kunnen zien als een volwassene. Het ontwikkelen van je visuele systeem gebeurt gedurende de eerste 10 jaar van je leven, hoewel je daar als kind zelf niets meer van merkt. Deze verdere visuele ontwikkeling houdt voornamelijk in dat de oogspieren groeien en sterker worden. Pas rond 10-jarige leeftijd is deze visuele ontwikkeling compleet.
Zodra ouders weten hoe de ontwikkeling van het zicht van een kindje verloopt, vragen ze zich vaak af wat de mogelijkheden tot oogtesten zijn voor jonge kinderen. Want kun je wel een oogtest uitvoeren wanneer de ogen van je kindje nog niet volledig zijn volgroeid? Het antwoord op die vraag is een volmondig ja. Het is zelfs heel belangrijk om de ogen van je kindje al vanaf jonge leeftijd regelmatig te laten controleren.
De ogen van een pasgeboren baby worden in eerste instantie gecontroleerd door het consultatiebureau. Tijdens deze testen wordt vooral gelet op de kracht en of het kindje bijvoorbeeld het licht van een zaklamp kan volgen. Wanneer daarbij problemen worden opgemerkt, zul je worden doorgestuurd naar de huisarts of het ziekenhuis. Een echte oogtest wordt vaak voor het eerst uitgevoerd wanneer je kindje de leeftijd van 3 jaar heeft bereikt. Ook deze oogtest wordt uitgevoerd bij het consultatiebureau of de huisarts.
Onthoud dat ieder kind zich ontwikkelt op zijn of haar eigen tempo. Maak je dus niet direct druk wanneer je kindje de mijlpalen in dit artikel pas later ontwikkelt. Dit is in de meeste gevallen volkomen normaal. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je kindje al vanaf jonge leeftijd last heeft van slechte ogen. Merk je bijvoorbeeld dat je kind moeite heeft met lezen of moeilijk kleuren uit elkaar kan houden? Dan is het belangrijk om aan de bel te trekken. Neem contact op met het consultatiebureau of de huisarts voor een oogtest.