Wat betekent het als je flitsen en vlekken ziet en wat moet je doen?
- Leonie
- 07 november 202407 nov 2024
- Bekeken: 377
Iedereen kent het wel: je staat té snel op en plotseling zie je allemaal vlekjes voor je ogen. Het kan ook voorkomen dat je ineens iets ziet flitsen. Maak je geen zorgen, want meestal is dit volkomen onschuldig en trekt het vanzelf weer weg. Heb je er vaker of langdurig last van? Dan kan er meer aan de hand zijn. In dit artikel leggen we je uit wat het kan betekenen als je flitsen of vlekken voor je ogen ziet.
Laten we beginnen bij het zien van vlekjes in het oog. Deze oogaandoening wordt ook wel mouches volantes genoemd. Dit betekent ‘vliegende vliegjes’ in het Frans. De vlekjes kunnen verschillende vormen aannemen zoals cirkels, puntjes of draadjes. Ze bewegen mee met het oog, wat betekent dat het niet uitmaakt welke kant je opkijkt: de vlekken blijven zichtbaar. Mouches volantes kan zowel in één oog als in beide ogen optreden, en hoewel een vertroebeld zicht misschien wat angst opwekt, hoef je je niet direct zorgen te maken. Mouches volantes doet geen pijn.
Vlekken in het oog worden veroorzaakt door je glasvocht. Dit is een soort gelei dat zich bevindt tussen de ooglens en het netvlies. Wanneer je ouder wordt kunnen er glasvochtvertroebelingen ontstaan; kleine klontjes als het ware. Je merkt dan bijvoorbeeld spinnewebjes, wormpjes, vliegjes, puntjes of sliertjes in je zicht. Er zijn veschillende redenen waarom dit gebeurt:
Naarmate we ouder worden, wordt ons glasvocht minder soepel. Dit zorgt ervoor dat er meer klonten ontstaan in de gelei-achtige substantie, en dit kan vertroebelingen in je gezichtsveld opleveren. In de meeste gevallen kan dit absoluut geen kwaad en is het een natuurlijk proces dat hoort bij ouder worden. Je ziet deze vertroebelingen zelf niet, je kunt immers niets zien dat in je oog zit. Deze vertroebelingen geven echter een schaduw. Deze schaduw valt op het netvlies en die schaduw wordt dus waargenomen.
Mensen die een bril of contactlenzen dragen voor bijziendheid (sterkte voor veraf) lopen meer risico op mouches volantes. Meestal betreft het een onschuldige variant, maar het wordt wel aangeraden om je ogen regelmatig te laten controleren.
Bij diabetes hebben vlekjes in het oog vaak een andere oorzaak dan mouches volantes. Zo kan vlekkerig zicht bijvoorbeeld ook ontstaan wanneer je bloedglucosewaarden te laag of te hoog zijn. Ook in deze situaties verdwijnen de vlekjes vanzelf zodra de waarden weer stabiel zijn.
Ook een ontsteking in het oog kan voor vlekken in het zicht zorgen. Denk bijvoorbeeld aan regenboogvliesontsteking (iridocyclitis) of uveïtis. In deze gevallen gaan de vlekjes vaak gepaard met andere oogklachten zoals roodheid, gevoeligheid voor licht en een branderig gevoel.
Het zien van vlekken voor je ogen trekt meestal vanzelf weer weg. Bij één of meer van de onderstaande symptomen raden we je echter aan om direct een afspraak te maken met de huisarts. Deze kan je, als het nodig is, doorverwijzen naar de oogarts:
Mensen die contactlenzen dragen lopen niet meer of minder risico op het ontwikkelen van mouches volantes. Draag jij lenzen en heb je last van vlekken in je zichtveld? Kijk dan eerst of je lenzen wel goed schoon zijn. Vetvlekken, vingerafdrukken en ander vuil kunnen namelijk op je lens blijven plakken en zorgen voor slecht zicht. Met een goede hygiëne en voldoende contactlensvloeistof kun je dit voorkomen en weet je zeker dat de vlekjes die je ziet niet afkomstig zijn van je lenzen.
Wil je meer weten over mouches volantes? Lees dan ook dit artikel.
Dan nu de flitsen in het oog. Deze hebben namelijk vaak een meer serieuze oorzaak dan vlekjes. Lichtflitsen in het oog zien wordt vaak vergeleken met het zien van een bliksemschicht of het knipperen van een TL-lamp. Je kunt je vast voorstellen hoe vervelend en vermoeiend dit kan zijn.
Net als bij vlekjes in het oog, is ouderdom de meest voorkomende oorzaak van flitsen in het oog. Krimpend glasvocht is een natuurlijk onderdeel van ouder worden. Meestal levert het geen problemen op, maar wanneer het krimpende glasvocht aan het netvlies blijft plakken kunnen er scheurtjes ontstaan in het netvlies. Deze scheurtjes kunnen lichtflitsen veroorzaken en moeten tijdig worden ontdekt om verdere netvliesloslating te kunnen voorkomen.
Flitsen in het oog kunnen ook ontstaan door:
Het zien van flitsen voor je ogen kan een symptoom zijn van een netvliesprobleem. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij de huisarts. Deze kan je, als het nodig is, doorverwijzen naar de oogarts.
Bij vermoedens van netvliesproblemen, kan de oogarts de volgende oogonderzoeken uitvoeren:
Spleetlamp onderzoek: de oogarts plaatst een microscoop voor je oog. De spleetlamp geeft felle lichtstralen af, zodat de binnenkant van het oog beter zichtbaar wordt.
OCT scan: Een OCT-scan wordt vaak uitgevoerd wanneer de oogarts verwacht dat het netvlies is beschadigd. Dit onderzoek is vergelijkbaar met een echografie, maar in plaats van geluidsgolven wordt er gebruikgemaakt van licht. Je neemt plaats voor het OCT-scan apparaat waarin een opgelicht kruisje te zien is. Dit licht zorgt ervoor dat het netvlies in gekleurde delen zichtbaar wordt op het scherm. De oogarts kan hierdoor goed de conditie van het netvlies bepalen.
Netvliesfoto: Als de oogarts verwacht dat er een bloedvat is geknapt, dan kan hij/zij kiezen voor het maken van een netvliesfoto. Met deze foto worden de bloedvaten in het oog gecontroleerd en kunnen eventuele afwijkingen snel worden ontdekt.
Bij alle drie de onderzoeken kan de oogarts pupilverwijdende oogdruppels gebruiken. Maak je geen zorgen want de onderzoeken zijn volkomen pijnloos. Wellicht dat je het zien van felle lichtstralen als vervelend ervaart, maar meer dan dat zal het niet zijn.
Wordt er een netvliesloslating geconstateerd? Dan kan de oogarts tot verschillende behandelingen overgaan. Wil je meer weten over netvliesloslating of over de behandelingsmethoden? Lees dan dit artikel.
Het dragen van contactlenzen heeft geen invloed op de flitsen. Je kunt ze dus gewoon blijven dragen. Zorg er wel voor dat de oogarts weet dat je contactlenzen draagt. Hij/zij kan je namelijk vragen om de lenzen te verwijderen voor de onderzoeken.