Wat doe je als je je lens niet meer uitkrijgt?
- Richard de Jongh
- 29 november 201929 nov 2019
- Bekeken: 133611
Krijgt u uw zachte lenzen niet uit? U bent niet de enige, bijna elke lenzendrager heeft dit probleem wel eens gehad. Contactlenzen kunnen soms vast blijven zitten op uw ogen omdat ze uitgedroogd of verschoven zijn. In sommige gevallen kan een lens zelfs onder uw ooglid schieten en opfrommelen.
Als er zoiets gebeurt kan het lastig zijn om uw lenzen uit te krijgen. Er is echter geen reden tot paniek. In deze blog geven wij u enkele tips waarmee u die hardnekkige zachte lenzen uit uw ogen haalt.
Voordat u een van uw lenzen probeert te verwijderen, is het belangrijk dat u uw handen goed wast. Hoe goed u uw handen ook verzorgt, er komen altijd bacteriën op gedurende de dag. Dat is op zich niet erg, maar u wilt deze bacteriën niet in uw oog krijgen. Was uw handen daarom grondig met warm water en (desinfecterende) zeep. Let op dat u uw handen niet afdroogt met een handdoek, anders kunnen de vezels van de doek via uw handen in uw ogen komen. Gebruik liever een papieren zakdoek of keukenrol.
Als er iets mis is met uw contactlens, is het uitermate belangrijk dat u rustig blijft. Een paniekerige of nerveuze reactie is logisch, maar zal het verwijderen van de lens alleen maar lastiger maken. Ga daarom even rustig zitten, neem een paar diepe ademhalingen en tel tot tien om tot rust te komen voordat u de contactlens probeert te verwijderen. Krijgt u de lens na enkele pogingen niet uit uw oog? Laat frustratie dan niet de overhand nemen, maar neem even een pauze om weer kalm te worden.
Ziet u uw contactlens zitten als u in de spiegel kijkt? Probeer deze dan op de gebruikelijke manier uit te krijgen. Houd met uw rechter middelvinger uw onderste ooglid naar beneden en met uw linker middelvinger uw bovenste ooglid naar boven (draai dit om als u linkshandig bent). Zet vervolgens de duim en wijsvinger van de hand waarmee u uw onderste ooglid naar beneden houdt op uw oogwit en beweeg deze met lichte druk naar elkaar toe. Als het goed is kunt u de lens zo uit uw oog pakken.
Het kan echter ook gebeuren dat u uw contactlens niet meer (volledig) ziet zitten en dat deze onder uw ooglid is geschoven. Voordat u de lastige lens eruit kunt halen moet u deze eerst vinden. Sluit uw ogen en ontspan uw oogleden, als het goed is voelt u de lens zitten. Voelt u de lens niet zitten? Ga dan voorzichtig met uw vingertoppen over uw oogleden en probeer de lens op die manier te vinden. Heeft u de lens gevonden? Kijk dan in tegengestelde richting om de lens beter zichtbaar te maken. Kijk bijvoorbeeld naar beneden als de lens zich onder uw bovenste ooglid verschuild.
Dan is het nu zaak om de contactlens onder uw ooglid vandaan te halen. Dit kan lastig zijn omdat de lens ver onder het ooglid kan zitten of opgefrommeld kan zijn. Maak daarom gebruik van een vochtig wattenstaafje om uw lens te bewegen, dit werkt een stuk fijner dan met uw vingers. Beweeg de lens met het wattenstaafje richting uw neus. Schuif de lens nooit richting uw oor, de kans dat uw contactlens hier nog verder achter uw oog verdwijnt is vele malen groter. Aan de kant van uw neus is er weinig ruimte, waardoor de lens er sneller uitkomt.
Uw lens zelf verwijderen is lastig, zeker wanneer deze onder uw ooglid is geschoven. Doordat u in uw eigen oog bezig bent kunt u moeilijk in de spiegel kijken om te zien wat u doet. Daarom kan het helpen om iemand om hulp te vragen, zoals een partner, huisgenoot, of oogspecialist. Laat deze vervolgens met een vochtig wattenstaafje uw contactlens zoeken en verwijderen.
Een vervelende lens uit uw oog krijgen is al lastig genoeg, maar met droge ogen wordt het bijna onmogelijk. Uitdroging is bovendien een van de meest voorkomende redenen waarom lenzen vast blijven zitten. Dien uzelf wat oogdruppels toe (of vraag iemand anders om hulp) en laat uw oog een paar minuten rusten. Vaak kunt u de vastzittende lens daarna verwijderen zoals u normaal gesproken zou doen. Knipper een paar keer met uw ogen om de lens weer terug in het midden van uw oog te krijgen en probeer uw lens dan weer uit te doen.
Heeft u geen oogdruppels bij de hand? Beweeg de lens dan naar de ooghoek aan de kant van uw neus en houd uw oog zo lang mogelijk open. Hierdoor gaat uw oog vanzelf tranen, waardoor de lens gehydrateerd wordt of er zelfs uitvalt.
Is sommige gevallen kunt u uw lens uitkrijgen met een speciaal daarvoor ontworpen zuignapje. Dit kan echter alleen met harde lenzen. Gebruik dus nooit een zuignapje om uw zachte contactlens uit te krijgen! Zolang uw zachte lens nog normaal op uw oog zit kunt u deze namelijk verwijderen zoals we in deze blog hebben besproken, dat is een stuk veiliger. Als je je lens lastig uitkrijgt is de kans bovendien groot dat deze is gevouwen, gescheurd, of opgefrommeld. In die gevallen is een zuignapje nutteloos, aangezien deze geen vacuüm kan creëren. Dit is dus alleen een optie als u uw harde lenzen niet uitkrijgt.
Als u wilt voorkomen dat uw lenzen vast blijven zitten in uw ogen, is het belangrijk om de juiste lenzen te dragen en deze op tijd te vervangen. Zorg daarom dat u altijd voldoende contactlenzen in huis heeft en houd wat oogdruppels bij de hand voor noodgevallen.
In de webshop van 123lens vindt u een ruim aanbod aan zachte dag-, week-, en maandlenzen. Daarnaast kunt bij ons te terecht voor overige producten, zoals lenzenvloeistof en oogdruppels. Als u voor 15:00 besteld, sturen wij uw product dezelfde dag nog naar u op. Zo zit u dus nooit zonder. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op, dan helpen wij u graag.