Wat heeft gewichtheffen voor invloed op je ogen?
- Leonie
- 18 september 202418 sep 2024
- Bekeken: 368
We doen dagelijks een heleboel dingen die een grote of kleine mate invloed kunnen hebben op de gezondheid van je ogen. Ben jij een fanatiek sporter en doe je regelmatig aan gewichtheffen? Dan brengt dit risico’s met zich mee voor je ogen. Benieuwd wat die risico’s zijn en hoe je deze kunt verminderen? Wij leggen het je uit.
Laten we maar direct antwoord op de vraag geven: ja, gewichtheffen en andere krachtsporten kunnen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van je ogen. Dit is gebleken na een onderzoek van meerdere oogartsen (dat werd gepubliceerd in het medische blad Archives of Ophthalmolog.) Voor dit onderzoek werd bij 29 gezonde vrijwilligers de intraoculaire oogdruk gemeten voor en tijdens het gewichtheffen. Bij vrijwel iedere vrijwilliger werd de druk op het oog hoger tijdens het sporten. De verhogingen lagen tussen de 2,2 mmHg en de 4,2 mmHg. We mogen dan ook concluderen dat het uitvoeren van krachtsporten zoals gewichtheffen een tijdelijke drukverhoging op het oog veroorzaakt. Maar moeten we ons hier zorgen over maken?
Goed om te weten: wanneer we het hebben over mmHG, dan bedoelen we de millimeter kwikdruk. Deze maateenheid wordt in EU-landen gebruikt voor het meten van de druk van lichaamsvloeistoffen zoals je bloeddruk of je oogdruk.
We hebben het al eens eerder over oogdruk gehad, namelijk in een artikel over de invloed van het bespelen van een blaasinstrument. Mocht je dit artikel niet hebben gelezen, dan leggen we je het graag in het kort nog een keer uit.
Je oog bevat zogenoemd kamerwater. Dit is een helder vocht dat de binnenste lagen van je hoornvlies en ooglens voedt. Daarnaast zorgt het kamerwater ervoor dat je oog zijn bolle vorm behoudt. De oogdruk wordt bepaald door de hoeveelheid kamerwater die op dat moment in je oog aanwezig is.
De normale oogdruk ligt zo tussen de 10-22 mmHg. Wanneer het kamerwater niet snel genoeg doorstroomt zal je oog te veel kamerwater aanmaken en ontstaat er een te hoge oogdruk. Wanneer je oog te weinig kamerwater aanmaakt gebeurt juist het tegenovergestelde en krijg je te maken met een te lage oogdruk. Beiden kunnen invloed hebben op de gezondheid van je ogen.
Het uitoefenen van een krachtsport zoals gewichtheffen, kan de doorstroming van de oogdruk vertragen, wat een te hoge oogdruk veroorzaakt.
Krachtsporten leggen veel druk op het lichaam. Tijdens het liften van de gewichten zie je dan ook vaak dat mensen hun ogen dichtknijpen en hun adem inhouden. Deze spanning in je gezicht zorgt ervoor dat de oogdruk oploopt. Dit gebeurt iedere keer wanneer je de gewichten optilt, wat ervoor zorgt dat je oogdruk geen tijd heeft om zichzelf te stabiliseren.
Zodra je stopt met je work-out, zal de oogdruk langzaam weer terugkeren naar normaal, maar dat betekent niet dat er geen langdurige gevolgen aan zitten.
Een verhoogde oogdruk kan leiden tot beschadigingen aan de oogzenuw, wat glaucoom kan veroorzaken. Glaucoom is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen en afwijkingen aan de oogzenuw. Dit kan variëren van een geringe verandering in zicht, tot slechtziendheid en zelfs tot blindheid.
De gevolgen van glaucoom zijn blijvend en kunnen niet worden hersteld. Het is daarom zeer belangrijk om de oogaandoening vroeg te ontdekken, zodat er een behandelingstraject kan worden opgestart. Zo kan de schade worden beperkt.
De symptomen van glaucoom zijn:
In de beginfase van deze oogaandoening heb je niet of nauwelijks klachten. Dit maakt dat glaucoom niet altijd gemakkelijk te herkennen is. De bovengenoemde symptomen bouwen zich zeer langzaam op waardoor ze vaak niet echt opvallen. Ben je fanatiek beoefenaar van gewichtheffen? Dan raden wij je dan ook aan om met enige regelmaat een oogdrukmeting te laten uitvoeren.
Wil je graag een oogdrukmeting laten uitvoeren? Dan kun je hiervoor meestal gewoon terecht bij je lokale opticien. Deze kan een zogenoemd non-contact tonometer onderzoek bij je uitvoeren. Voor dit onderzoek hoeven je ogen niet te worden verdoofd. Je neemt simpelweg plaats voor een meetapparaat en staart in een klein gaatje. Het apparaat blaast vervolgens een klein beetje lucht tegen het oog, waarmee de oogdruk kan worden opgemeten. Dit onderzoek is volkomen pijnloos en duurt slechts enkele minuten.
Heeft de opticien onregelmatigheden ontdekt bij het onderzoek? Dan stuurt hij of zij je door naar de oogarts. Deze kan een meer nauwkeurige oogdrukmeting uitvoeren met behulp van de applanatie-methode of de tonopen. Bij de applanatie-methode wordt een cilinder tegen het oog geplaatst die meet hoeveel kracht er nodig is om de bolling van het oog van vorm te doen veranderen. Hoe hoger de oogdruk, hoe meer kracht er op de cilinder komt te staan. Bij de applanatie-methode wordt je oog volledig verdoofd, wat ervoor zorgt dat dit onderzoek niet pijnlijk is.
De oogarts kan ook kiezen voor de tono-pen-methode. Bij dit onderzoek tikt de oogarts meerdere keren met een speciale pen tegen de ooglens. Deze pen kan de oogdruk meten. Ook bij deze methode wordt het oog volledig verdoofd, waardoor het een pijnvrij onderzoek is.
TIP: normaal gesproken wordt het aangeraden om je ogen minimaal eens per twee jaar te laten controleren. Door de verhoogde oogdruk tijdens het sporten, raden we gewichtheffers echter aan om hun ogen jaarlijks te controleren.
De verhoogde oogdruk tijdens het gewichtheffen wordt vooral veroorzaakt door een verhoging van de spanning in het gezicht. Door goed door te ademen tijdens het gewichtheffen kun je de oogdruk dus verlagen. Het kan daarom slim zijn om bijvoorbeeld samen met een professionele trainer te gaan gewichtheffen. Hij of zij kan je dan wijzen op je ademhaling.
Daarnaast is het vooral belangrijk om je ogen regelmatig te laten controleren en gezond te leven. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, ook tijdens je work-out!
Het uitoefenen van een krachtsport zoals gewichtheffen heeft dus een negatieve invloed op de gezondheid van je ogen. Dit betekent echter niet dat je je direct zorgen hoeft te maken. Na de work-out zal de oogdruk vanzelf weer dalen. Door goed op je ademhaling te letten en regelmatig je ogen te controleren, kun je zonder problemen blijven gewichtheffen. Wij wensen je heel veel succes!