Blefaritis: wat is het en wat kan je ertegen doen?

Blefaritis is de wetenschappelijke benaming voor ooglidrandontsteking. Wat houdt dit precies in? En wat kun je tegen blefaritis doen? In deze blog leggen we het uit.

Portret van een vrouw

Blefaritis is een ontsteking aan de haarzakjes en/of talgklieren in de ooglidrand. Deze ontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacteriële infectie. Blefaritis kan op twee plekken voorkomen: aan de voorkant van de ooglidrand (bij de wimpers, we spreken dan van anterieure blefaritis) en/of aan de achterkant van de ooglidrand (we spreken dan van posterieure blefaritis). 

Symptomen van blefaritis

Je oogleden spelen een grote rol in het in balans houden van je traanfilm. Zo zitten er in je ooglidrand talgklieren (ook wel de meiboomkliertjes genoemd) die een vettige stof afscheiden: talg. Dat zorgt ervoor dat je traanfilm niet te snel uitdroogt. Daardoor blijven je ogen langer schoon, fris en gezond. 

Een ontsteking van de ooglidrand kan ervoor zorgen dat dit talg niet meer goed wordt opgenomen in de traanfilm. Dat kan bij sommige mensen zorgen voor symptomen zoals:

  • Jeuk
  • Irritatie
  • Branderigheid
  • Vermoeide ogen
  • Tranende of droge ogen
  • Milde lichtgevoeligheid
  • Een vettige afscheiding 
  • Rode ogen
  • Zwaar gevoel
  • Excessief knipperen
  • Wisselend zicht

Kenmerkend aan blefaritis is dat de symptomen door de dag heen veranderen. In de ochtend zijn de ogen vaak zwaar en rood. Ook zorgt de vettige afscheiding er in de ochtend vaak voor dat de oogleden aan elkaar plakken. In de loop van de dag trekken deze symptomen weg. Je kunt dan juist extra last krijgen van droge ogen. Dat kan leiden tot symptomen zoals jeuk, irritatie en branderigheid later in de dag. 

Symptomen van anterieure blefaritis 

Anterieure blefaritis bevindt zich aan de voorkant van het ooglid, bij de wimpers. Overtollig vet uit de talgklieren blijft dan aan de wimpers kleven en wordt zuur. Dat zorgt voor irritatie aan de ooglidranden. Anterieure blefaritis is vaak duidelijk zichtbaar. Enkele symptomen (bovenop de algemene symptomen) zijn:

  • Korstjes en schilfers aan de basis van de wimpers
  • Rode ooglidranden
  • Kleine bultjes
  • Witte wimpers
  • Uitvallende wimpers
  • Wimpers die de verkeerde kant op groeien
  • Wimpers die aan elkaar plakken
Close-up van anterieure blefaritis Anterieure blefaritis is vaak duidelijk zichtbaar

Symptomen van posterieure blefaritis 

Posterieure blefaritis kan los van – of tegelijk met – anterieure blefaritis voorkomen. Deze variant treedt op bij een verminderde functie van de meiboomkliertjes. Posterieure blefaritis wordt daarom ook wel eens “Meibomian gland dysfunction” (MGD) genoemd. 

Als de meiboomkliertjes niet goed functioneren kan de vettige afscheiding zich opstapelen in en op de kliertjes. Hierdoor wordt het niet meer goed opgenomen in de traanfilm, wat droge ogen veroorzaakt. Aanvullende symptomen bij posterieure blefaritis zijn: 

  • Rode ooglidranden
  • Onregelmatige ooglidranden
  • ‘bultjes’ op de ooglidranden
  • Witte, vettige druppeltjes op de ooglidranden
  • Kleine, zichtbare haarvaatjes op de ooglidranden

Chronisch terugkerende klachten

Na de eerste ontsteking van de ooglidrand blijft blefaritis vaak chronisch aanwezig. Dat betekent gelukkig niet dat de symptomen ook altijd aanwezig zijn. Er zullen periodes zijn dat de blefaritis opleeft en er behandeling nodig is. Maar er zullen ook periodes zijn dat de symptomen wegtrekken.

Op zichzelf tast blefaritis bijna nooit het zicht aan. Maar bij chronisch terugkerende klachten kan de ontsteking overslaan naar het hoornvlies. Een hoornvliesontsteking kan wel leiden tot verminderd zicht. Daarnaast komt chronische blefaritis vaak voor in combinatie met conjunctivitis (bindvliesontsteking).

Huisarts aan het werk De huisarts kan zelf een behandeling voorschrijven of je doorverwijzen naar een specialist

Ooglidontsteking behandelen

Als je symptomen van blefaritis ervaart, is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Hoewel ooglidrandontsteking vaak chronisch is en regelmatig opleeft, is het met de juiste behandeling mogelijk om het aantal bacteriën te verminderen en de symptomen (deels) te bestrijden. De huisarts kan zelf een behandeling voorschrijven of je doorverwijzen naar een specialist, zoals een oogarts. 

De behandeling van blefaritis bestaat meestal uit een combinatie van het schoonmaken van de ooglidranden en het toedienen van antibiotica. De ooglidranden kun je schoonmaken door meerdere keren per dag een warme, vochtige doek een paar minuten op de ogen te rusten. Daarnaast kun je de ooglidranden ‘poetsen’ met wattenstaafjes en reinigingsmiddel. Doe dit nooit zonder eerst een huisarts of oogarts te spreken. De verkeerde reinigingstechniek of -producten kunnen de klachten juist erger maken.

Naast het reinigen van de ooglidranden kan de arts antibiotica voorschrijven. Dit kan antibioticazalf zijn die je direct op het oog aanbrengt of orale antibiotica in tabletvorm. Tenslotte kun je sommige symptomen bestrijden met oogdruppels. Overleg ook hierbij eerst met een arts zodat je zeker weet dat je de juiste oogdruppels gebruikt.

Lenzen dragen met blefaritis

Volgens sommige onderzoeken kan het langdurig dragen van contactlenzen posterieure blefaritis veroorzaken omdat de oogleden minder bewegen en het talg moeilijker uit de klieren kan komen. Het is daarom belangrijk je lenzen nooit langer te dragen dan voorgeschreven. Ook kan het helpen om daglenzen te dragen. Aangezien je dan elke dag schone lenzen in doet, voorkom je de opbouw van vuil, vet en bacteriën. 

In principe kan je gewoon lenzen blijven dragen als je last hebt van blefaritis. Maar blefaritis kan het voor sommige mensen wel lastiger maken om contactlenzen te dragen (we noemen dat contactlensintolerantie), zeker tijdens een opleving van symptomen. Bijvoorbeeld omdat de ogen te droog worden. In dat geval kunnen zij vaak beter (tijdelijk) een bril dragen. 

Ervaar je ongemak bij het dragen van je lenzen? Raadpleeg dan altijd een specialist, zoals een oogarts of optometrist.

Contactlenzen en toebehoren kopen bij 123 Lens

Als je lenzen draagt, is het belangrijk om de juiste soort en beste kwaliteit contactlenzen te dragen. Daarmee houd je je ogen gezond en fris. In de webshop van 123 Lens vind je een ruim aanbod van zachte contactlenzen tegen een eerlijke prijs. Ook voor toebehoren, zoals oogdruppels, ben je bij ons aan het juiste adres. Kijk dus eens in de webshop of we ook wat voor jou hebben.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *