Wat is de resolutie van onze ogen?
- Leonie
- 14 juni 202314 jun 2023
- Bekeken: 2852
Bij het horen van het woord ‘resolutie’, denken de meeste mensen direct aan een camera. Dat is niet zo gek, want de kracht van een camera kun je meten door de resolutie te bepalen. Maar heb jij je weleens afgevraagd wat de resolutie van je ogen is? In dit artikel vind je het antwoord op deze vraag.
Voordat we je het antwoord op de vraag ‘wat is de resolutie van mijn ogen’ kunnen geven, is het belangrijk dat je weet wat een resolutie precies is. Hiervoor gebruiken we nog even het voorbeeld van de camera. Alles wat je met de camera wilt vastleggen bestaat uit pixels. Pixels zijn eigenlijk kleine puntjes waarop telkens iets anders gebeurt. Zo bestaat iedere pixel bijvoorbeeld uit een eigen kleur. Pas wanneer deze kleine pixels samenkomen ontstaat er een mooie tekening en zie je het volledige beeld. Iedere foto die je maakt met je camera bestaat dus eigenlijk uit duizenden kleine pixels. Hoe meer pixels de camera kan zien, hoe gedetailleerder de foto wordt. Dit wordt ook wel de resolutie genoemd. Een camera met hoge resolutie kan dus een scherpere foto maken dan een camera met een lage resolutie. Kort samengevat is de resolutie het aantal pixels dat je kunt waarnemen.
Voor de uitleg hebben we gebruik gemaakt van het camera voorbeeld. Maar je ogen werken natuurlijk op een heel andere manier dan een camera. Het is daarom belangrijk om het verschil tussen je camera en je ogen te weten.
Camera’s leggen een beeld vast door middel van een sensor. Deze sensor pikt alle pixels op en maakt er vervolgens een haarscherp beeld van. De sensor in een camera focust zich op het gehele plaatje, waardoor er een mooie foto ontstaat. Je oog werkt echter heel anders. In tegenstelling tot een camera, focust jouw oog zich nooit op het hele plaatje maar op één punt. Dit zorgt ervoor dat je je beter kunt focussen. Denk maar eens aan de televisie. Wanneer we een film kijken, is ons oog volledig gefocust op het beeld op de televisie. We kunnen nog wel zien wat er om ons heen gebeurt, maar de focus ligt op het beeldscherm. Daarnaast kan een oog ook heel snel schakelen tussen verschillende objecten. De informatie die je oog binnenkrijgt verandert voortdurend en daar kan je oog snel op inspelen. Dit in tegenstelling tot de camera, die opnieuw zal moeten worden scherpgesteld wanneer je van beeld wilt veranderen.
Je oog en een camera zijn dus heel verschillend, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen overeenkomsten zijn. Zowel je ogen als de camera zullen het beeld dat voor ze ligt namelijk verkleinen. Een camera verkleint het beeld en maakt het op deze manier passend in een foto. Je oog verkleint het beeld om alle informatie sneller tot zich te kunnen nemen.
Alles om ons heen is gemaakt van lichtstralen. Deze lichtstralen komen via je hoornvlies en je oogpupil naar binnen en komen vervolgens bij de lens. De lens zorgt ervoor dat de lichtstralen haarscherp op je netvlies geprojecteerd kunnen worden. Het beeld dat op je netvlies ontstaat is een verkleinde versie van je omgeving. Pas wanneer de beelden van je ogen je hersenen binnenkomen, wordt het beeld weer teruggezet naar zijn ware grootte.
Nu we weten wat de overeenkomsten en de verschillen zijn, kunnen we de vraag ‘wat is de resolutie van onze ogen’ beantwoorden. In ons oog spelen de kegeltjes een cruciale rol bij het waarnemen van kleur en het leveren van gezichtsscherpte. Door de hoge dichtheid van de kegeltjes in het centrale deel van ons netvlies is de beeldwaarneming daar het scherpst. Je kunt dit dus vergelijken met de grote hoeveelheid pixels van een camera. Dus hoe groter de dichtheid van de kegeltjes is, hoe scherper je kunt zien, zeker in combinatie met de juiste contactlenzen.
Wat de wetenschap inmiddels wel heeft kunnen vaststellen is dat er maximaal 576 megapixels in ons blikveld passen. Dit is echter niet het aantal pixels dat onze ogen ook daadwerkelijk scherpstellen. In werkelijkheid zouden onze ogen zich namelijk maar op een kleine 7 megapixels per keer kunnen focussen. De overige pixels maken we onscherp, zodat onze ogen en hersenen niet worden overbelast met nieuwe informatie.
Wij begrijpen heel goed dat het antwoord op deze vraag misschien een beetje teleurstellend is. Maar besef je dat onze ogen (in tegenstelling tot een camera) geen 500 megapixels nodig hebben om de wereld goed te kunnen zien. We mogen ons dan slechts op 7 megapixels per keer focussen, maar dat is meer dan genoeg om te genieten van al het moois om ons heen. En wordt je zicht wazig? Dan vindt je bij ons vast en zeker een paar geschikte lenzen.