Wat is duurzamer: een bril of contactlenzen?
- Leonie
- 24 januari 202424 jan 2024
- Bekeken: 777
We willen allemaal graag ons steentje bijdragen aan een schonere aarde en duurzaam in het leven staan. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen zich afvragen wat de meest duurzame keuze is: het dragen van een bril of contactlenzen. In dit artikel lees je het antwoord op deze veelgestelde vraag.
Laten we beginnen bij de duurzaamheid van contactlenzen. Hiervoor is het belangrijk om te weten dat contactlenzen in Nederland vallen onder het plastic afval. Door je gebruikte contactlenzen te scheiden bij het plastic afval, zorg je ervoor dat ze niet in de natuur terechtkomen maar op de juiste manier kunnen worden gesorteerd en gerecycled.
Voor het bepalen van de duurzaamheid van je lenzen maken we onderscheid tussen twee verschillende soorten: disposable lenzen (daglenzen) en daily wear (weeklenzen en maandlenzen):
Mensen die maandlenzen dragen, dragen een hele maand lang dezelfde contactlenzen. Dit betekent dat je jaarlijks slechts 12 paar contactlenzen hoeft weg te gooien. De contactlenzen zelf brengen dus vrij weinig schade toe aan het milieu, zeker wanneer je een duurzaam paar contactlenzen koopt. Het is wel belangrijk om ook rekening te houden met de lenzenvloeistof en de lenshouders die je nodig hebt bij het gebruik van maandlenzen. Deze zul je moeten meetellen in de uiteindelijke hoeveelheid afval die maandlenzen produceren. Soms zit er in één fles lenzenvloeistof voldoende vloeistof voor meerdere maanden en vervang je een lenshouder net zo vaak als de flacon van de lenzenvloeistof. De hoeveelheid afval die maandlenzen produceren kan dus laag blijven.
Voor weeklenzen geldt eigenlijk hetzelfde als voor maandlenzen maar in plaats van een hele maand, draag je de contactlenzen slechts een hele week. Dit komt uit op 52 paar contactlenzen per jaar. Ook bij weeklenzen moet je rekening houden met het bijkomende afval van lenzenvloeistof en bewaardoosjes. Ook hierbij geldt dat deze doosjes net zo lang meegaan als de flacon van de lenzenvloeistof en de plastic verpakkingen recyclebaar zijn.
Bij daglenzen draag je iedere dag een nieuw paar contactlenzen. Aan het eind van de dag deponeer je de lenzen bij het plastic afval. Dit komt uit op een totaal van 365 paar contactlenzen per jaar. Het voordeel van daglenzen is dat je geen extra lenzenvloeistof hoeft te kopen. De daglenzen worden net als maand- en weeklenzen individueel verpakt in plastic blisters die gevuld zijn met vloeistof. Ook deze verpakking moet na gebruik gedeponeerd worden bij het plastic afval.
Het verschil in duurzaamheid tussen maandlenzen, weeklenzen en daglenzen is absoluut minimaal. Wij raden je daarom vooral aan om te kiezen voor het soort lenzen die het beste bij jouw levensstijl en beroep past. Daarbij doen ook veel fabrikanten tegenwoordig hun uiterste best doen om contactlenzen zo duurzaam mogelijk te maken. Zo vind je bij 123Lens bijvoorbeeld de lenzen van Bausch+Lomb. Deze fabrikant heeft contactlenzen die duurzaam geproduceerd worden en die ook nog volledig recyclebaar zijn. Een zeer milieubewuste keuze!
Wat betreft het online kopen van contactlenzen hoef je je ook geen zorgen te maken. Bij 123Lens houden we de gebruikte verpakkingsmaterialen minimaal en worden onze bestellingen altijd verpakt in gerecycled karton.
Veel mensen denken dat, omdat je een bril veel langer draagt dan lenzen, een bril ook direct duurzamer zal zijn. Toch is dit niet per se waar. De meeste brildragers dragen hun bril namelijk niet totdat het montuur aan vervanging toe is, maar kiezen al veel eerder een nieuw exemplaar uit. Je wilt immers ook wel eens iets anders! Dit zorgt ervoor dat veel brillen eerder bij het vuilnis belanden dan noodzakelijk is. Om de milieuschade van een bril te minimaliseren zul je de bril dus echt meerdere jaren moeten dragen en rekening moeten houden met de gebruikte materialen en het productie proces.
Brillenglazen worden gemaakt van kunststof en horen dus bij het plastic afval. Het montuur van een bril kan ook gemaakt worden van kunststof en is dan vrijwel altijd van acetaat. Acetaat is een materiaal dat wordt gemaakt van een mengsel van hout en katoen en is volledig biologisch afbreekbaar. Je zou denken dat dit zeer duurzaam is, maar er zitten toch wat haken en ogen aan. Zo worden er tijdens het productieproces veelal chemische kleurstoffen en oplosmiddelen aan toegevoegd. Hierdoor kan een bril van acetaat niet meer volledig milieuvriendelijk worden genoemd.
Ook brillen die gemaakt worden van metaal zijn recyclebaar. Metaal kan immers gemakkelijk worden omgesmolten. Maar ook hier is het niet zo simpel als het lijkt. Zo hebben veel brillen samengesmolten metalen, waardoor het moeilijk wordt om deze uit elkaar te halen en op de juiste manier te recyclen. Ook de aanbreng van een beschermende coatinglaag over het metaal kan ervoor zorgen dat het metaal niet langer (volledig) recyclebaar is.
Net als bij contactlenzen, is het verschil tussen kunststof en metalen brillen minimaal. Beiden belasten voornamelijk gedurende het productieproces het milieu. Soms door middel van het gebruik van schadelijke stoffen, maar ook door het gebruik van energie en water. Wil je bij het uitkiezen van een nieuwe bril een duurzame keuze maken? Kies dan vooral een bril van hoge kwaliteit. Een hoogwaardig montuur waar je meerdere jaren mee vooruit kunt, is bijvoorbeeld beter dan een bril die je na een jaar alweer wil vervangen, vanwege de nieuwe modetrends.
Brillen gaan dan wel langer mee dan contactlenzen, maar dit maakt ze niet meteen milieuvriendelijker. Er is namelijk veel meer kunststof materiaal nodig om een bril te maken, dan voor contactlenzen. Om deze schade tot een minimum te beperken zul je de bril écht meerdere jaren moeten gebruiken. Ben je snel uitgekeken op een brilmontuur? Dan zijn contactlenzen écht de meest duurzame keuze. Om de invloed op het milieu helemaal tot een minimum te beperken, kies je voor één van de recyclebare lenzen. Deze zijn natuurlijk te vinden in onze webshop. Zo draag jij je steentje bij aan een gezondere planeet!