Wat is staining?
- Leonie
- 06 december 202406 dec 2024
- Bekeken: 644
Staining is een belangrijk concept binnen de ooggezondheid. Het verwijst naar een aandoening waarbij het hoornvlies (de cornea) verkleurt. De diagnose wordt gesteld met behulp van een test waarbij fluoresceïne wordt gebruikt, een kleurstof die beschadigde cellen markeert. Vandaar ook wel de term ‘corneale staining’.
Bij staining is er meestal sprake van kleine beschadigingen of afwijkingen aan het oog. Om precies te zijn: aan het bovenste laagje van het hoornvlies. Het hoornvlies is de doorzichtige laag aan de voorkant van je oog waar het licht doorheen valt en die het oog beschermt tegen vuil en infecties. Het bestaat uit verschillende lagen, en de bovenste laag heet het epitheel. Dit epitheel heeft op zijn beurt drie laagjes: de basale cellen onderaan, die nieuwe cellen aanmaken, de vleugelcellen in het midden, die zorgen voor stevigheid, en de oppervlakkige cellen bovenop, die direct in contact staan met de buitenlucht.
Als er schade ontstaat in een van deze laagjes, kan dat zichtbaar worden gemaakt door een oogonderzoek. Om corneale staining vast te stellen, maakt een oogspecialist gebruik van o.a.:
Op deze manier kan de specialist nauwkeurig zien of en waar er afwijkingen in het hoornvlies zijn. Wel zijn er beperkingen: pas als een groepje van vijf tot tien cellen beschadigd is, wordt dit klinisch waarneembaar. Kleinere beschadigingen blijven vaak onzichtbaar. Daarnaast zijn er verschillende klinische tests die helpen bij het vaststellen van de oorzaak en het beoordelen van de ernst van corneale staining. Zo kunnen tests de traanproductie meten en scans het hoornvlies in kaart brengen om onregelmatigheden en de ernst van de beschadiging te bepalen.
Hoewel corneale staining vaak alleen zichtbaar is met behulp van een spleetlamp en kleurstof, kunnen er ook duidelijke klachten optreden, waaronder:
Het is belangrijk om deze symptomen niet te negeren en een oogspecialist te raadplegen voor een juiste diagnose.
Staining kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Hieronder staan de belangrijkste oorzaken.
Droge ogen ontstaan vaak door een tekort aan traanvocht, maar slechte traankwaliteit kan ook een rol spelen. Wanneer de samenstelling van de tranen niet optimaal is, kunnen ze het hoornvlies niet goed beschermen. Daarnaast kunnen onregelmatigheden in het knipperen van de ogen bijdragen aan droogte en daarmee beschadigingen aan de cornea.
Fysieke schade aan het oog kan ook corneale staining veroorzaken. Denk hierbij aan:
Naast allergische reacties op bijvoorbeeld lenzenvloeistof, kunnen ook andere omgevingsfactoren bijdragen aan corneale staining:
Sommige medische aandoeningen aan het hoornvlies maken het gevoeliger voor staining:
Als corneale staining en de onderliggende oorzaak niet tijdig worden behandeld, kunnen er ernstige problemen ontstaan. Een gevolg van onbehandelde beschadigingen aan het hoornvlies zijn bijvoorbeeld infecties. Beschadigingen op de cornea kunnen een toegangspoort zijn voor bacteriën en virussen, wat kan leiden tot infecties zoals keratitis. Naast dat je chronische pijn of irritatie aan de ogen kan krijgen, is een ernstiger gevolg littekenvorming. Ernstige of onbehandelde corneale beschadigingen kunnen leiden tot littekenvorming, wat blijvende schade aan het zicht kan veroorzaken. Al is dit meestal wel pas het geval als de beschadigingen in diepere lagen van het hoornvlies zitten. Hoe dan ook is het vroeg opsporen van de oorzaak cruciaal om permanente schade of ernstige infecties te voorkomen.
Het herstelproces van corneale staining hangt af van de ernst van de beschadiging en de oorzaak. Hier zijn enkele veelgebruikte behandelingen:
Het herstel kan enkele dagen tot weken duren, afhankelijk van de ernst. Regelmatige controles bij de oogarts zijn essentieel om de voortgang te monitoren.