Wat voor invloed heeft het kijken op beeldschermen op je ogen?
- Leonie
- 21 februari 202421 feb 2024
- Bekeken: 2188
Televisieschermen, computers, tablets en mobiele telefoons: we spenderen allemaal steeds meer tijd achter een beeldscherm. We weten allemaal dat schermtijd onze gezondheid kan beïnvloeden, maar hoe zit dat met onze ogen? Wat zijn de gevolgen van kijken naar een beeldscherm op onze ogen en hoe kunnen we onze ogen beschermen? 123Lens vertelt je er alles over.
Beeldschermen zoals televisies, computers, tablets en mobiele telefoons, geven veel licht af en worden vaak op relatief korte afstand van de ogen gebruikt. Wanneer je te lang naar een beeldscherm kijkt, kunnen je ogen hier hinder van ondervinden. Je kunt dit fenomeen vergelijken met wanneer je gedurende langere tijd in het licht van een lamp zou kijken. Je oogspieren worden moe en in veel gevallen krijg je last van droge of geïrriteerde ogen. De irritatie van je ogen zorgt ervoor dat je je onbewust steeds meer moet inspannen om de teksten en afbeeldingen op je beeldscherm helder te blijven zien. Deze focus zorgt er vervolgens voor dat je oogspieren nóg vermoeider raken. Het is dus een vicieuze cirkel die alleen te doorbreken is door weg te kijken van het beeldscherm.
De vermoeidheidsklachten die komen kijken bij het te lang staren naar een beeldscherm hebben inmiddels een naam gekregen, namelijk het Computer Vision Syndroom. Dit syndroom ontstaat op het moment dat je te lang achter een beeldscherm hebt gezeten. De meest voorkomende klachten van het Computer Vision syndroom zijn droge, geïrriteerde en vermoeide ogen, wazig of dubbel zicht en in sommige gevallen zelfs hoofdpijn. Het Computer Vision Syndroom is gelukkig een tijdelijk syndroom, dat weer wegtrekt wanneer je de juiste maatregelen neemt. Dit betekent tijdig afstand nemen van je beeldscherm, zodat je ogen weer tot rust kunnen komen. Blijven je ogen geïrriteerd aanvoelen? Dan kan het gebruik van oogdruppels helpen om je ogen te bevochtigen en schoon te houden. Deze druppels zouden echter nooit gebruikt moeten worden om extra lang naar een beeldscherm te kunnen staren.
Steeds meer mensen vinden het lastig om ’s nachts de slaap te vatten. Dit kan een gevolg zijn van het te lang staren naar een beeldscherm. Beeldschermen geven namelijk blauw licht af, wat je dag/nacht ritme in de war zou kunnen brengen. Het felle licht van een beeldscherm geeft een signaal af aan je hersenen dat het overdag is en je dus actief zou moeten zijn. Je hersenen blijven hierdoor gefocust en wakker. Wanneer je vervolgens wilt gaan slapen, zijn je hersenen nog altijd in staat van paraatheid, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Om dit te voorkomen, wordt door veel oogartsen aangeraden om minimaal één uur voor het slapengaan geen beeldschermen meer te gebruiken. Zo komen niet alleen je ogen, maar ook je hoofd tot rust. En dat slaapt wel zo lekker!
Over het algemeen kunnen onze ogen zichzelf herstellen van de vermoeidheidsklachten wanneer ze hiervoor de tijd krijgen. Bij volwassen is de kans op het ontwikkelen van oogafwijkingen of oogziektes door het staren naar een beeldscherm dus vrijwel nihil.
Voor kinderen is het staren naar een beeldscherm echter een stuk gevaarlijker. De ogen van jongeren onder de 20 jaar zijn namelijk nog niet volledig volgroeid, wat betekent dat ze een stuk vatbaarder zijn voor invloeden van buitenaf. Het langdurig staren naar een beeldscherm kan er bij jongeren voor zorgen dat hun zicht voor veraf minder goed wordt ontwikkeld. Dit kan onder andere resulteren in bijziendheid, waardoor het kind al op jonge leeftijd een bril nodig heeft.
Om de risico’s van overmatig beeldschermgebruik zoveel mogelijk te verminderen, is het slim om een schermtijd voor je kinderen in te stellen. Dit is een dagelijkse hoeveelheid minuten/uren die ze mogen doorbrengen achter een beeldscherm. Hieronder vallen alle beeldschermen in huis, dus de televisie, maar ook hun (eigen) computers of mobiele telefoon. Probeer ook vooral de schermtijd te verdelen gedurende de dag, zo zorg je ervoor dat de ogen van je kind tussendoor tot rust kunnen komen.
De aanbevolen maximale hoeveelheid schermtijd per kind is als volgt:
Er is niets vervelender dan vermoeide en geïrriteerde ogen. Gelukkig zijn er verschillende tips en tricks waarmee je je ogen kunt beschermen tegen deze nare klachten. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet:
Moet je, bijvoorbeeld voor je werk, langere tijd achter een computer zitten? Dan is het belangrijk om regelmatig goed te knipperen met je ogen. Werkzaamheden op een computer zijn vaak intensief, wat ervoor kan zorgen dat je vergeet te knipperen. Hierdoor worden je ogen droog en raken ze sneller geïrriteerd en vermoeid. Door met enige regelmaat je ogen te knipperen, zorg je ervoor dat ze vochtig blijven, waardoor je ze beschermt tegen uitdroging en irritatie.
Of je nu een computer, televisie of mobiele telefoon gebruikt, het is belangrijk om met enige regelmaat weg te kijken van je beeldscherm en je te focussen op een plek in de verte. Veel oogartsen gebruiken hiervoor de 20-20-20 regel. Voor iedere 20 minuten dat je op je beeldscherm kijkt, kijk je vervolgens 20 seconden op een afstand van minimaal 20 voet (circa 6 meter). Zo houd je je ogen scherp en gefocust.
Als je de mogelijkheid hebt, neem dan even een korte pauze en ga naar buiten. De droge lucht in woningen en kantoorgebouwen tast je ogen namelijk ook aan en dit in combinatie met het langdurige staren naar een beeldscherm kan zorgen voor droge, geïrriteerde ogen en zelfs voor hoofdpijnklachten. Door even naar buiten te gaan, geef je je ogen niet alleen rust, maar komen ze ook in contact met frisse lucht.
Het dragen van een speciale beeldschermbril kan helpen om langere tijd zonder problemen naar een beeldscherm te kunnen kijken. Een beeldschermbril wordt speciaal afgestemd op de afstand tussen jou en je beeldscherm. Dit is vaak een korte afstand, waardoor de brilsterkte kan verschillen van je normale bril of lenzen. Een beeldschermbril draag je dus ook uitsluitend tijdens de momenten waarop je achter een beeldscherm zit. De speciale sterkte zorgt ervoor dat je ogen minder snel vermoeid zullen raken.
Een andere manier om je ogen te beschermen is door te kiezen voor een bril met speciale blauw lichtfilter. Deze corrigeert het blauwe licht als het ware, waardoor het effect ervan aanzienlijk wordt verkleind. Dit is vooral aan te raden voor mensen die vaak in de avonduren achter de computer zitten of hun mobiele telefoon veel gebruiken in de uren voordat ze gaan slapen.
Een jaarlijkse controle bij de opticien zorgt ervoor dat je problemen kunt voorkomen en dat je altijd de juiste sterkte lenzen of bril draagt. Maar als je merkt dat je vaak of snel last hebt van droge ogen bij beeldschermgebruik, is het slim om ook dit voor te leggen aan de opticien. Deze beschikt over de nodige kennis en kan je adviseren over hoe je daar het beste mee omgaat.