Verschillende soorten oogdruppels
- Richard de Jongh
- 28 september 202028 sep 2020
- Bekeken: 6436
Als u lenzen draagt, kunnen oogdruppels verlichting bieden bij irritatie, droogheid of vermoeidheid van de ogen. Maar hoe gebruikt u oogdruppels nu precies? En zit er een groot verschil tussen het gebruik van druppelaars, verstuivers en pipetten? In deze blog leggen we het uit.
Wanneer u oogdruppels koopt – in wat voor vorm dan ook – zult u altijd geïnformeerd worden. De producten worden praktisch altijd voorzien van een bijsluiter en gebruiksaanwijzing. Bovendien kunt u vaak informatie inwinnen bij uw apotheker, huisarts of oogarts.
De meeste oogdruppels komen in de vorm van een druppelaar. Daarom schreven we eerder al een uitgebreid stappenplan voor het gebruik van hiervan. Hieronder lopen we de stappen nogmaals door.
Het is altijd belangrijk dat u uw handen goed wast wanneer u uw ogen gaat druppelen. Doe dit met reinigende zeep en spoel en droog uw handen goed af. Was uw handen voordat u het flesje oogdruppels aanraakt. Zo houdt u ook het flesje schoon.
Ga rechtop in een stoel zitten en doe uw hoofd achterover, zodat u naar het plafond kijkt. Zorg voor een comfortabele positie waarin u uw nek nog kunt bewegen.
Pak vervolgens met uw schrijfhand de druppelaar vast zoals u een pen vasthoudt. Trek met de vingertoppen van uw andere hand uw onderste ooglid naar beneden. Rust met de pols op uw kin.
Breng dan de druppelaar naar uw oog. Rust met uw schrijfhand op uw andere hand voor stabiliteit. Rol uw ogen zo ver mogelijk naar boven. Probeer als het ware naar uw wenkbrauwen te kijken. Druppel vervolgens niet meer dan het aantal voorgeschreven druppels in uw oog en rol uw oog terug.
Til uw hoofd weer rechtop en druk uw traanbuis dicht om bijwerkingen te minimaliseren. Doe dit door met uw wijsvinger lichtjes onder het bobbeltje aan de binnenhoek van uw oog te drukken. Houd dit één minuut aan.
Nadat u dit herhaald heeft voor het andere oog, wast u daarna uw handen met zeep en droog ze goed af. Berg pas daarna het flesje oogdruppels op.
Voelt u zich oncomfortabel bij het gebruik van oogdruppels? U bent niet de enige. Voor mensen die liever niet druppelen zijn er ook verstuivers op de markt. Verschillende verstuivers – ook oogsprays genoemd – hebben soms verschillende (aanvullende) gebruiksaanwijzingen. Lees dus ook altijd goed de gebruiksaanwijzing van uw spray.
Bij het gebruik van een oogspray komen uw handen meestal niet in de buurt van uw ogen. Toch is het verstandig om vooraf uw handen te wassen. Dit is altijd aan te raden wanneer u oogproducten gebruikt. U voorkomt hiermee dat de verstuiver met ongewenste bacteriën in aanraking komt.
Breng de verstuiver in de juiste positie zoals aangegeven in de gebruikershandleiding. Vaak moet u een afstand van zo’n 10 centimeter van uw oog bewaren. Sommige verstuivers positioneert u recht voor uw oog, andere aan de zijkant van uw oog.
Spray de oogdruppels vervolgens richting uw oog. Afhankelijk van de oogspray die u gebruikt, houdt u uw ogen open of gesloten. Bij sommige sprays is beide mogelijk. Moet u uw ogen dicht houden? Knijp ze dan niet dicht, maar houd uw ooglid ontspannen.
Knipper vervolgens u met uw ogen om de spray gelijkmatig over uw ooglid en oog te verspreiden. Hoe vaak u moet knipperen verschilt per spray, maar meestal is dit zo’n 5 keer. Was uw handen en berg de verstuiver vervolgens weer op.
Tenslotte is er de pipet. Deze variant lijkt veel op de druppelaar. De gebruiksaanwijzing lijkt dan ook veel op die van de druppelaar. Het grote verschil is dat een pipet voor eenmalig gebruik is of in elk geval maximaal voor één dag. Dit maakt vooral de voorbereiding voor het toedienen van de oogdruppels verschillend ten opzichte van de druppelaar.
Met een pipet komt u net als met een druppelaar met uw vingers vlak bij uw oog. Was daarom ook hier uw handen grondig met reinigende zeep en droog ze goed af voordat u de pipet pakt.
Pipetten zitten meestal verpakt per strip, net zoals (zachte) contactlenzen. Neem één pipet van de strip. Pak deze vast bij het lange, platte uiteinde en draai het andere uiteinde er vanaf. De pipet is nu open en klaar voor gebruik.
Ga rechtop in een stoel zitten en doe uw hoofd achterover, zodat u naar het plafond kijkt. Zorg voor een comfortabele positie waarin u uw nek nog kunt bewegen. Lukt dit niet? Probeer dan te gaan liggen.
Pak vervolgens met uw schrijfhand de pipet vast. Trek met de vingertoppen van uw andere hand uw onderste ooglid naar beneden. Rust de pols op uw kin.
Breng dan de pipet dicht naar uw oog. Rust uw schrijfhand op uw andere hand voor stabiliteit. Rol uw ogen zo ver mogelijk naar achteren, probeer als het ware naar uw wenkbrauwen te kijken. Druppel vervolgens het aantal voorgeschreven druppels in uw oog en rol uw oog terug.
Til uw hoofd weer rechtop en druk uw traanbuis dicht om bijwerkingen te minimaliseren. Net zoals bij een druppelaar. Doe dit door met uw wijsvinger lichtjes onder het bobbeltje aan de binnenhoek van uw oog te drukken. Houd dit één minuut aan.
De pipet is voor eenmalig gebruik, en kan na gebruik dus weggegooid worden. Als het goed is, zitten er genoeg druppels in de pipet voor beide. Sommige pipetten kunt u na gebruik weer sluiten. Wat over is kunt u binnen 24 uur nog eens gebruiken.
Houd in uw achterhoofd dat de exacte gebruikershandleiding van een product kan afwijken van dit stappenplan. Elk product is anders. Zo moet u bij veel oogdruppels eerst uw lenzen uit doen, maar bij sommige niet. Ook de tijd dat u moet wachten voordat u uw lenzen (weer) in mag doen kan verschillen.
Volg altijd de bijgeleverde gebruiksaanwijzing van uw product, of het advies van een medisch specialist. Bovenstaande instructies zijn puur een indicatie voor wat u kunt verwachten van verschillende soorten oogdruppels.
Nu weet u wat u kunt verwachten van de meest voorkomende soorten oogdruppels: druppelaars, verstuivers en pipetten. Wilt u gebruik maken van oogdruppels? Bijvoorbeeld omdat u last heeft van droge ogen, of omdat een medisch specialist dit aanraadt? Dan kunt u terecht in de webshop van 123 Lens. Hier vindt u verschillende soorten oogdruppels tegen een eerlijke prijs.