Zwangerschap en contactlenzen: dit verandert er allemaal
- Richard de Jongh
- 07 december 202007 dec 2020
- Bekeken: 4390
Tijdens een zwangerschap verandert er ongelooflijk veel in het vrouwenlichaam. Ook in de ogen, het traanvocht, en de eiwitproductie kunnen veranderingen optreden.
Maar wat voor veranderingen kunt u precies verwachten? En kunt u uw contactlenzen gewoon blijven dragen tijdens uw zwangerschap? In deze blog vertellen we u er meer over.
In de meeste gevallen kunt u uw contactlenzen gewoon blijven dragen tijdens uw zwangerschap. Maar er zijn extra zaken om op te letten. En in sommige gevallen zal u (tijdelijk) andere lenzen of een bril moeten dragen. Dit komt door alle veranderingen die uw lichaam doormaakt. Die beïnvloeden ook uw ogen en daarmee de interactie tussen uw ogen en lenzen.
In uitzonderlijke gevallen kunnen tijdens de zwangerschap complicaties zoals zwangerschapsvergiftiging of de oogziekte glaucoom leiden tot (ernstige) oogproblemen. Het is dan beter om tijdens de behandeling van deze complicaties geen lenzen te dragen.
Het is belangrijk om te onthouden dat elke zwangerschap anders is. Wilt u zeker weten of u uw contactlenzen kunt blijven dragen? Neem dan contact op met uw oogspecialist.
De veranderingen tijdens zwangerschap
Zoals gezegd bepalen de veranderingen in uw lichaam of u wel of geen lenzen kan blijven dragen. Er kunnen zich schommelingen voordoen in uw hormoonspiegel, bloeddruk, lichaamsvocht en stofwisseling. Deze schommelingen kunnen uw ogen en traanvocht soms zo erg beïnvloeden dat u andere contactlenzen nodig hebt.
Wat gaat u van die veranderingen merken? Wij zetten enkele veel voorkomende gevolgen voor u op een rij. En we vertellen hoe dit de interactie tussen uw ogen en lenzen kan beïnvloeden.
Eén van de meest voorkomende oogklachten tijdens de zwangerschap, is droge ogen. Uw lichaam gaat het lichaamsvocht anders verdelen. Dat levert soms een tekort aan traanvocht op. Oftewel: droge ogen. Dat kan voor irritatie zorgen. In sommige gevallen kan er ook meer traanvocht dan normaal worden aangemaakt. Kijk er dus niet gek van op als u opeens een traantje laat tijdens uw zwangerschap.
Overal in uw lichaam vinden veranderingen plaats tijdens de zwangerschap.
Een andere hoeveelheid traanvocht heeft invloed op de interactie tussen oog en lens. De droogte en irritatie die kan optreden worden vaak versterkt als u contactlenzen draagt.
Gelukkig is deze irritatie meestal tijdelijk. Een aantal conserveermiddelvrije oogdruppels kunnen dan al veel helpen. Bij aanhoudende klachten kan een andere type contactlens uitkomst bieden.
In uw traanvocht en op uw oog zitten eiwitten. De concentratie en samenstelling van eiwitten kan tijdens de zwangerschap veranderen. U hoeft hier niet per se direct iets van te merken. Maar een andere eiwitsamenstelling kan wel invloed hebben op het draagcomfort en de hygiëne van uw lenzen.
U kunt bijvoorbeeld een hogere concentratie eiwitten produceren. Dit gebeurt vaak in combinatie met een vermindering in traanvocht. Hierdoor kan er meer eiwitaanslag op uw contactlenzen ontstaan. Dit kan irritatie aan de ogen en wazig zicht opleveren.
U kunt dit oplossen door uw lenzen extra vaak en goed schoon te maken. Het kan ook helpen om over te stappen op daglenzen, als u die nog niet draagt. Dan doet u elke dag een schoon paar contactlenzen in.
Een verandering in traanvocht of eiwitsamenstelling levert meestal vrij milde klachten op. Maar tijdens de zwangerschap kan ook uw sterke veranderen. U merkt dan dat uw zicht vaag of vervormd raakt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal is het te wijten aan fluctuaties in de hormoonspiegel.
Als uw lenzen u geen scherp zicht meer geven omdat uw sterkte is veranderd, kan dat problemen opleveren. Verkeersborden of de ondertiteling van een film lezen wordt een uitdaging. Of u kunt juist de kleine lettertjes van dichtbij steeds minder goed lezen.
De logische oplossing is overstappen op een andere sterkte. Maar als het om een tijdelijke verandering van sterkte gaat, kan een bril ook een optie zijn. Informeer bij uw oogspecialist wat de beste optie voor u is.
Tijdens de bevalling kunt u uw lenzen blijven dragen. De kans op droge ogen is echter groot. Daarom kan een bril fijner zijn. Maar er zijn nog meer redenen op tijdens de bevalling uw lenzen in te ruilen voor een bril. Zo kunnen lenzen irritant zijn als er complicaties optreden. Moet u bijvoorbeeld met spoed geopereerd worden? Dan wordt u meestal onder narcose gebracht. Dat levert extreem droge ogen op.
Meestal kunt u tijdens en na uw bevalling uw lenzen blijven dragen
Na de bevalling kunt u uw lenzen vaak gewoon weer gebruiken. Als uw hormoonspiegel weer in balans is, keren uw ogen vaak weer terug naar hun oude staat. Dit gebeurt echter niet altijd. Sommige vrouwen blijven na de bevalling last hebben van wazig zicht. De sterkte kan dan blijvend veranderd zijn. De oplossing is vaak heel simpel: lenzen met andere sterkte laten aanmeten.
Zowel tijdens als na de zwangerschap kunt u last krijgen van uw ogen en zicht. Deze klachten zijn bijna altijd mild en tijdelijk. Maar dit is bij elke zwangerschap anders. Loopt u nu toch met stevige klachten rond? Of blijven de klachten aanhouden? Neem dan contact op met uw oogspecialist, of laat u adviseren door uw gynaecoloog of verloskundige. Sommige klachten, zoals erg droge ogen en wazig zicht, kunnen namelijk tekenen zijn van onderliggende kwalen.
Ook tijdens uw zwangerschap is het belangrijk dat u met uw lenzen comfortabel en scherp kan zien. In de webshop van 123 Lens vindt u veel verschillende soorten zachte contactlenzen en toebehoren. U kunt bij ons bijvoorbeeld terecht voor oogdruppels of silicone hydrogel lenzen. Die kunnen helpen tegen droge ogen.
Wij hebben ook een ruim aanbod van daglenzen en lenzenvloeistof. Daarmee kunt u heftige eiwitaanslag voorkomen. Kortom: alles wat u tijdens uw zwangerschap nodig hebt voor uw ogen vindt u in onze webshop. Uiteraard tegen een eerlijke prijs.