Is blauw licht schadelijk voor het oog?
- Richard de Jongh
- 01 oktober 201901 okt 2019
- Bekeken: 11717
We leven in een wereld met steeds meer blauw licht. Dat klinkt misschien vreemd, maar als u erover nadenkt zult u zien dat het klopt. Denk bijvoorbeeld aan de koplampen van auto’s: oudere auto’s hebben gele koplampen, terwijl de lichten van nieuwere modellen veel blauwer zijn
Deze toename roept een belangrijke vraag op: is blauw licht schadelijk voor het oog?
In deze blog zullen we uitleggen wat we precies bedoelen met blauw licht en wat de effecten ervan zijn op uw ogen. Zo weet u aan het einde van deze blog precies wat u moet doen om uw ogen gezond te houden.
Alles wat wij kunnen zien bevindt zich binnen het voor ons zichtbare kleurenspectrum. Aan de lage kant van dit spectrum vinden we warme kleuren zoals rood en oranje, terwijl we aan de hoge kant de koudere kleuren zoals blauw en violet vinden. Het licht aan de hoge kant van het zichtbare spectrum (lees: blauw licht), heeft een hoge frequentie en dringt daarmee door tot diep in het oog.
De afgelopen jaren is het niveau van blauw licht in ons dagelijks leven aanzienlijk toegenomen. LED-verlichting straalt bijvoorbeeld veel meer blauw licht uit dan gloeilampen, en ook de schermen waarmee we ons tegenwoordig omringen stralen een hoog gehalte van blauw licht uit. Wat doet al dit extra blauwe licht precies met onze ogen?
Blauw licht heeft een bijzonder effect op ons lichaam: het onderdrukt de afscheiding van melatonine, de stof die ons slaperig maakt. Dit hoeft natuurlijk niet slecht zijn; zo kan een blauwe lucht ons ‘s ochtends de energie geven om goed aan onze dag te beginnen. De extra toename van blauw licht zorgt er echter voor dat we steeds minder fijn slapen. Vooral de telefoon en tv die nog even aangaan voor het slapen gaan maken het lastig om een gezond slaapritme aan te houden.
Het zicht van iemand met maculadegeneratie als gevolg van ouderdom
Blootstelling aan dit licht kan echter een nog veel schadelijker effect hebben. Net zoals een overmaat aan UV-licht (licht dat zich buiten de hoge kant ons zichtbare spectrum bevindt) schadelijk kan zijn voor uw huid, kan een overmaat aan blauw licht schadelijk zijn voor uw ogen. In het ergste geval kan er zelfs vroegtijdige maculadegeneratie optreden. Deze oogaandoening – die vooral onder ouderen voorkomt – ontneemt u het centrale, scherpe deel van uw zicht. U krijgt dus een blinde vlek in het midden van uw zicht, waardoor alleen uw onscherpe, perifere zicht overblijft. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen, er is namelijk nog geen medicijn tegen maculadegeneratie gevonden.
Blauw licht kan dus zichtverlies bevorderen en slapeloze nachten opleveren. Betekent dit dat u uw telefoon dan maar uit het raam moet gooien en de gloeilampen weer terug op hun plek moet draaien? Gelukkig niet. Wanneer u een dag in de buitenlucht bent wordt u immers aan veel meer blauw licht blootgesteld dan wanneer je de hele dag voor de tv zou zitten. Toch doet u er verstandig aan om uzelf te beschermen tegen blauw licht wanneer dat mogelijk is.
Zo hebben veel technologische apparaten tegenwoordig een nachtstand, waarbij ze in het donker minder blauw licht uitstralen. Daarnaast kunt u bij veel schermen zelf de hoeveelheid naar beneden bijstellen. Eén van de meest effectieve manieren om minder blootgesteld te worden aan het schadelijke licht blijft echter simpelweg minder gebruik maken van schermen. Lees dus weer vaker een papieren krant in plaats van de digitale, of pak er weer eens een fysiek puzzelboek bij in plaats van een spelletje op uw telefoon. Daar doet u uw ogen een groot plezier mee.
Dat er de laatste tijd steeds meer discussie is over de effecten van blauw licht op onze ogen, is niet zo vreemd. Ons zicht is enorm belangrijk voor ons en we willen dus dat onze ogen zo lang mogelijk gezond blijven.
Draagt u lenzen? Dan draagt de kwaliteit van uw lenzen enorm bij aan de gezondheid van uw ogen.
In de webshop van 123 Lens vindt u een ruim aanbod van zachte lenzen van hoge kwaliteit tegen een eerlijke prijs. Zo houdt u uw ogen gezond en kunt u nog jaren genieten van een uitstekend zicht.
Reacties
1 reactieIk wou dat er een functie in bussen zaten zodat je niet hoofdpijn krijgt van die hele vervelende blauwe lampjes in het donker